Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2019,
6.50

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19

3

Natisni članek

srečanje Kim Jong Un Donald Trump Severna Koreja ZDA

Četrtek, 28. 2. 2019, 6.50

5 let, 1 mesec

Trump in Kim Džong Un brez dogovora predčasno končujeta srečanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19

3

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un bosta današnje srečanje v Hanoju končala predčasno, poroča spletna stran USA Today. Voditelja tako ne bosta nadaljevala pogovorov o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka, odpadel je tudi podpis skupne izjave. Kot je dejal ameriški predsednik, sta "čutila, da ne bi bilo dobro, če bi karkoli podpisala".

Michael Cohen
Novice Trump odvetnika označil za lažnivca

Trump je po prvem dnevu pogovorov s Kimom v sredo tvitnil, da je imel sijajen sestanek in večerjo v Hanoju, da je bil dialog dober in da se veseli nadaljevanja pogovorov, a vse kaže, da teh danes ne bo.

Drugo srečanje naj bi najprej potekalo na štiri oči

Dopoldansko srečanje ameriškega in severnokorejskega voditelja naj bi trajalo 45 minut, na njem pa naj bi nadaljevala pogovore o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka. Sledil naj bi podpis skupne izjave.

Donald Trump in Kim Džong Un
Novice Bela hiša zaradi neprijetnih vprašanj Trumpu novinarjem onemogočila dostop do večerje s Kimom

Po mnenju ameriškega predsednika bi Severna Koreja v primeru uspešnih pogajanj o jedrski razorožitvi lahko postala velika gospodarska sila. Pri tem je izpostavil uspešno preoblikovanje vietnamskega gospodarstva kot zgled za Severno Korejo.

Odpovedano uradno podpisovanje

Medtem so se zgodile spremembe v dnevnem redu vrha. Pred tem je bilo predvideno, da bosta Trump in Kim ob 14. uri podpisala skupno izjavo. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je nato po pogovorih sporočila, da sta voditelja na vrhu imela "zelo dobra in konstruktivna srečanja," nista pa dosegla dogovora o razorožitvi Korejskega polotoka.

Bela hiša washington white house | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ravno tako je bilo odpovedano delovno kosilo voditeljev. Bela hiša je še napovedala, da bosta pogovore nadaljevali "ekipi" ZDA in Severne Koreje. Kim je sicer v izjavi za medije sredi pogovorov ponovil zavezanost jedrski razorožitvi.

Pred sestankom si je Kim Džong Un privoščil cigareto

Kim novinarjem zagotovil, da je pripravljen na denuklearizacijo

Kim je na novinarsko vprašanje, ali je pripravljen na jedrsko razorožitev, odgovoril: "Če ne bi bil pripravljen, me ne bi bilo tu." Na vprašanje, ali je pripravljen sprejeti konkretne korake za odpoved jedrskemu programu, pa je severnokorejski voditelj odgovoril, da o tem potekajo razprave prav na srečanju, ki pa se je tokrat končalo predčasno.

Srečanje Donalda Trumpa in Kim Jong-una v Singapurju | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ameriški predsednik je sicer opozoril, da rešitev severnokorejskega vprašanja ne bo prišla tako hitro. "To ne pomeni, da jo bomo dosegli v enem dnevu, na enem srečanju," je izjavil za novinarje in dodal, da bomo ne glede na to, kaj se bo zgodilo, "na koncu imeli dogovor, ki bo zares dober za voditelja Kima in njegovo državo".

Trump zavrnil zahtevo Pjongjanga po umiku sankcij

Na novinarski konferenci je Trump povedal, da mu je Kim zagotovil, da Severna Koreja ne bo znova izvajala jedrskih poskusov. "Verjamem mu in ga držim za besedo," je dodal.

Povedal je tudi, da se je bil voditelj Kim pripravljen odpovedati nekaterim severnokorejskim jedrskim objektom, a ne tistim, za katere so to želele ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije.

Donald Trump | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Na vprašanje, zakaj nista podpisala skupne izjave, je ameriški predsednik odgovoril, da sta "čutila, da ne bi bilo dobro, če bi karkoli podpisala". "To bi sicer lahko storila, a se mi ni zdelo primerno," je pojasnil.

Trump je pred novinarji vseeno vztrajal, da je bil vrh produktiven. Dejal je, da so bile na mizi različne možnosti, konec vrha pa "zelo prijateljski".

Trump ni prepričal Kima

Pred vrhom je ameriški predsednik upal, da bo mladega severnokorejskega diktatorja prepričal, da se odreče svojemu jedrskemu programu.

Severna Koreja, 70 let | Foto: Reuters Foto: Reuters

Številni so tudi upali, da bosta Trump in Kim uradno razglasila konec korejske vojne (1950-1953), ki se je končala s premirjem in ne z mirovnim sporazumom, tako da sta ZDA in Severna Koreja tehnično še vedno v vojni. A pričakovanja se niso uresničila, zato tuji mediji tokratni vrh že označujejo za Trumpov zunanjepolitični neuspeh.

Prvi odzivi Južne Koreje, Kitajske in Japonske

Medtem se iz sveta vrstijo mešani odzivi. V Južni Koreji obžalujejo, ker se je vrh končal brez dogovora, kot so sporočil iz predsedniške palače. Ob tem sicer ocenjujejo, da je bil v Hanoju narejen pomemben napredek.

Japonski premier Šinzo Abe pa je pohvalil Trumpa, ker ni popustil Kimu. Izpostavil je tudi nujnost, da se ohranijo sankcije proti Severni Koreji, dokler ne bo opustila svojega jedrskega programa.

Japonski premier Šinzo Abe | Foto: Reuters Japonski premier Šinzo Abe Foto: Reuters

Kitajska je izrazila upanje, da bosta Washington in Pjongjang nadaljevala pogovore, saj zapletenega jedrskega vprašanja ni mogoče rešiti čez noč. Treba bo še slišati, kaj imata o srečanju povedati Trump in Kim, je izjavil tiskovni predsednik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang.

Donald Trump in Kim Džong Un
Novice Trump: Z denuklearizacijo bo Severna Koreja postala gospodarska sila
Ne spreglejte