Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
10.48

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Kim Džong Un Severna Koreja Južna Koreja Donald Trump

Petek, 22. 3. 2019, 10.48

5 let, 1 mesec

Severna Koreja se je umaknila iz urada za zveze s Seulom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Kim Džong Un | Severna Koreja je danes umaknila svoje osebje iz urada za zveze z Južno Korejo. Na fotografiji severnokorejski voditelj Kim Džong Un. | Foto Reuters

Severna Koreja je danes umaknila svoje osebje iz urada za zveze z Južno Korejo. Na fotografiji severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Foto: Reuters

Severna Koreja je danes umaknila svoje osebje iz urada za zveze z Južno Korejo, ki sta ga državi vzpostavili septembra lani za spodbujanje komunikacije med Korejama. Urad za zveze v severnokorejskem mestu Kaesong ob meji je predstavnikom obeh Korej omogočal redno komunikacijo prvič po koncu korejske vojne.

Južnokorejski minister za združitev Čun Hae Sung je novinarjem povedal, da je Pjongjang obvestil Seul, da umika svoje osebje iz urada. Ob tem so jih obvestili, da so odločitev sprejeli v skladu z ukazom višjega poveljstva in da jim je vseeno, ali bo Seul ohranil svoje osebje v uradu.

Uradni Pjongjang ni navedel razloga za umik osebja

Južna Koreja obžaluje odločitev Severne Koreje, a kljub temu pušča odprto možnost za nadaljevanje komunikacije. Čun je namreč dejal, da bodo kljub odhodu severnokorejskega osebja v uradu delo nadaljevali po ustaljenih tirnicah.

Nedavni vrh ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una v Vietnamu se je končal predčasno. | Foto: Reuters Nedavni vrh ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una v Vietnamu se je končal predčasno. Foto: Reuters

Razloga za umik osebja Pjongjang ni navedel. Do odločitve sicer prihaja po neuspelem vrhu ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una minuli mesec v Vietnamu. Spomnimo, da po omenjenem srečanju ni prišlo do nobenega srečanja predstavnikov obeh Korej.

Kim: Severna Koreja bi lahko poiskala nov način za obrambo suverenosti

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je s prizadevanji za razvoj odnosov z izolirano Severno Korejo, v okviru katerih sta državi vzpostavili več skupnih projektov, prispeval tudi k začetku dialoga med ZDA in Severno Korejo glede jedrskega in raketnega programa slednje.

Po neuspelem vrhu Kima in Trumpa, ki naj bi prispeval k denuklearizaciji države v zameno za omilitev ameriških sankcij, se sedaj postavlja vprašanje o prihodnosti procesa, čeprav sta obe strani izrazili pripravljenost na nadaljevanje dialoga. Kim je nedavno dejal, da bo Pjongjang morda poiskal "nov način za obrambo suverenosti in interesov države", če bodo ZDA vztrajale pri sankcijah.

Ne spreglejte