Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2019,
8.29

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Kim Džong Un Vladimir Putin Severna Koreja Rusija

Torek, 23. 4. 2019, 8.29

4 leta, 11 mesecev

Severna Koreja potrdila napovedano srečanje Kima s Putinom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Kim Džong Un | Severnokorejski voditelj Kim Džong Un bo kmalu obiskal Rusijo. | Foto Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un bo kmalu obiskal Rusijo.

Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un bo kmalu obiskal Rusijo, kjer se bo prvič sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je napoved Kremlja potrdila severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA. Kje se bosta sestala voditelja, za zdaj še ni znano.

Ruski časnik Izvestja, ki se je skliceval na ruske diplomatske vire, je v sredo poročal, da naj bi se voditelja srečala v Vladivostoku na vzhodu Rusije. Srečanje naj bi potekalo pred obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina na Kitajskem, predvidenem za 26. in 27. april.

Kim Džong Un
Novice Kim napoveduje, da bo Severna Koreja vrnila udarec

Južna Koreja pozdravlja napovedano srečanje Kima in Putina

Iz Kremlja so v četrtek v sporočilu za javnost zapisali, da bo na povabilo Putina Kim Džong Un v drugi polovici aprila obiskal Rusijo. Neimenovani višji uradnik iz južnokorejskega predsedniškega urada je dejal, da Južna Koreja pozdravlja ta obisk, saj bi lahko prispeval k nadaljnji denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v zadnjem obdobju že večkrat izrazil pripravljenost na srečanje s Kimom. | Foto: Reuters Ruski predsednik Vladimir Putin je v zadnjem obdobju že večkrat izrazil pripravljenost na srečanje s Kimom. Foto: Reuters

Rusija ima razmeroma tople odnose s Pjongjangom in državi pomaga z dostavljanjem hrane, predsednik Putin pa že nekaj časa izraža pripravljenost na srečanje z voditeljem Severne Koreje. To bo prvo srečanje omenjenih voditeljev po osmih letih, ko sta se sestala Kim Džong Il in takratni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski po večini preštetih glasovnic z velikim naskokom premagal Porošenka

Zadnje srečanje med Trumpom in Kimom se je končalo predčasno

Putin in Kim se bosta sešla približno dva meseca po tem, ko so konec februarja v vietnamskem Hanoju propadli pogovori med severnokorejskim voditeljem in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Kim se je v zadnjem letu štirikrat srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, zdaj pa po mnenju analitikov išče širšo mednarodno podporo v neodločeni bitki z ZDA.

Uradna Moskva se je že zavzela za omilitev mednarodnih sankcij proti Severni Koreji, ZDA pa Rusijo obtožujejo poskusov pomoči Pjongjangu, da bi se ta lahko izognil nekaterim ukrepom. Rusija očitke ZDA zavrača.

Ne spreglejte