Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2019,
9.34

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,98

6

volitve Ukrajina Petro Porošenko Volodimir Zelenski

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 4. 2019, 9.34

5 let, 3 mesece

Zelenski po večini preštetih glasovnic z velikim naskokom premagal Porošenka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,98

6

Volodimir Zelenski | Zmagovalec predsedniških volitev v Ukrajini je 41-letni komik in igralec Volodimir Zelenski. | Foto Reuters

Zmagovalec predsedniških volitev v Ukrajini je 41-letni komik in igralec Volodimir Zelenski.

Foto: Reuters

Ukrajinski komik Volodimir Zelenski je na nedeljskih predsedniških volitvah v Ukrajini zmagal z veliko prednostjo. Po večini preštetih glasovnic je Zelenski prejel več kot 73 odstotkov glasov volivcev, je sporočila ukrajinska državna volilna komisija. Njegovega protikandidata, dosedanjega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, je podprlo 24 odstotkov volivcev.

Volodimirju Zelenskemu sta za zmago v telefonskem pogovoru že čestitala francoski predsednik Emmanuel Macron in poljski predsednik Andrzej Duda. "Zdaj boste resnično služili ljudstvu," je na Twitterju zapisal britanski zunanji minister Jeremy Hunt.

Zelenskega podprlo kar 73 odstotkov volivcev

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je poudaril odločenost EU, da bo še naprej podpirala Ukrajino. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je izjavil, da se veseli nadaljnjega sodelovanja z ukrajinskimi oblastmi. "Čestitamo novoizvoljenemu predsedniku Vladimirju Zelenskemu," je na Twitterju sporočilo veleposlaništvo ZDA v Ukrajini.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je dejal, da bo Zelenski v razmerju do Rusije nedvomno uporabljal enako retoriko, kot jo je v času predvolilne kampanje. | Foto: Matej Leskovšek Ruski premier Dmitrij Medvedjev je dejal, da bo Zelenski v razmerju do Rusije nedvomno uporabljal enako retoriko, kot jo je v času predvolilne kampanje. Foto: Matej Leskovšek

Na razplet volitev v Ukrajini se je odzval tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev. Kot je zapisal na Facebooku, je zmaga Zelenskega priložnost za okrepitev vezi med Rusijo in Ukrajino, a dodal, da vendarle ne goji iluzij. "Ni dvoma, da bo novi predsednik v razmerju do Rusije uporabljal enako retoriko, kot jo je v času kampanje," je zapisal Medvedjev. Rezultat volitev po njegovi oceni sicer kaže na jasno željo po novem pristopu k reševanju težav v Ukrajini.

Po 85 odstotkih preštetih glasovnic je Zelenskega podprlo 73,2 odstotka volivcev, dosedanjega predsednika Petra Porošenka pa 24,4 odstotka volivcev. Po oceni poznavalcev je Zelenskemu očitno uspelo prepričati volivce, ki so bili razočarani zaradi socialnih krivic, korupcije in konflikta s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine, ki je do zdaj zahteval že približno 13 tisoč življenj.

Volodimir Zelenski
Novice Komik Zelenski zmagovalec predsedniških volitev v Ukrajini #video

Porošenko: Izid volitev Ukrajino pušča v negotovosti

"Nikoli vas ne bom pustil na cedilu," je v nedeljo ob objavi vzporednih izidov volitev dejal Zelenski svojim podpornikom. Napovedal je, da bo že v kratkem nadaljeval mirovna pogajanja s separatisti. Kot svojo prvo nalogo si je zadal osvoboditev vojnih zapornikov, priprtih v vzhodni Ukrajini in Rusiji.

V Rusiji je namreč od novembra lani pridržanih 24 ukrajinskih mornarjev. Tedaj je ruska obalna straža v Kerškem prelivu zasegla tri ukrajinske ladje, mornarjem pa očitala nezakonit prestop meje. Ukrajina je nato ob Črnem in Azovskem morju razglasila vojno stanje v desetih regijah ob meji z Rusijo.

Petro Porošenko | Foto: Reuters Foto: Reuters

Porošenko je že ob objavi rezultatov vzporednih volitev v nedeljo zvečer priznal poraz in dejal, da bo ostal v politiki. Ob tem je sicer menil, da izid volitev Ukrajino "pušča v negotovosti". "Zapustil bom položaj, vendar pa moram odločno poudarili, da ne zapuščam politike. Novi predsednik bo imel zelo močno opozicijo," je dodal Porošenko. Ta je v tekmi z Zelenskim za predsedniški mandat izgubil v vseh regijah v državi, vključno z zahodnim delom Ukrajine, kjer je Porošenko tradicionalno imel visoko podporo.

Angela Merkel
Novice Merklova zagotavlja nadaljnjo podporo Ukrajini

Novi predsednik se je med kampanjo izogibal novinarjem

Novoizvoljeni ukrajinski predsednik, 41-letni Zelenski, je novinec v politiki in nima nobenih političnih izkušenj razen tega, da je igral predsednika države v priljubljeni televizijski nanizanki. V volilni kampanji se je izogibal tradicionalnim predvolilnim zborovanjem in je volivce raje nagovarjal prek družbenih medijev in satiričnih oddaj. Izogibal se je tudi medijev, zato so ga največje medijske hiše v državi med kampanjo pozvale, naj odgovori na njihova vprašanja.

Ne spreglejte