Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 4. 2019,
10.29

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,54

7

Natisni članek

Volodimir Zelenski Petro Porošenko volitve Ukrajina

Nedelja, 21. 4. 2019, 10.29

4 leta, 12 mesecev

Komik Zelenski zmagovalec predsedniških volitev v Ukrajini #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,54

7

Komik Volodimir Zelenski je zmagovalec predsedniških volitev v Ukrajini in je prejel 73 odstotkov glasov podpore, kažejo volilne projekcije. Za Porošenka je glasovalo 25 odstotkov volivcev.

Makedonija
Novice Udeležba na predsedniških volitvah v Severni Makedoniji nizka

Dosedanji predsednik, 53-letni Petro Porošenko je v tekmi z političnim novincem Volodimirjem Zelenskim za predsedniški mandat izgubil v vseh regijah v državi, vključno z zahodnim delom Ukrajine, kjer je Porošenko tradicionalno užival visoko podporo.

41-letni Zelenski je večino glasov podpore ukrajinskih volivcev dobil že v prvem krogu volitev minuli mesec. Prve rezultate drugega kroga po preštetih glasovnicah z volišč naj bi objavili v nekaj urah.

Čokoladni baron ne bo zapustil politike

"Nikoli vas ne bom razočaral," je Zelenski dejal svojim privržencem v Kijevu po objavi izidov vzporednih volitev. "Poglejte nas, vse je mogoče," je dodal.

Porošenko je po objavi izidov vzporednih volitev priznal poraz. Dejal je, da je izid jasen in da bo poklical nasprotnika ter mu čestital. "Zapustil bom položaj, vendar pa moram odločno poudarili, da ne zapuščam politike," je dejal. "Novi predsednik bo imel zelo močno opozicijo," je dodal.

Volodimir Zelenski | Foto: Reuters Foto: Reuters Volodimir Zelenski je že bil izvoljen za predsednika Ukrajine - v priljubljeni televizijski seriji Služabnik ljudstva. Predsedniške kandidature 41-letnega komika sprva nihče ni jemal resno, vendar je na krilih nezadovoljstva ljudi s politično elito povedel v javnomnenjskih raziskavah in zmagal tudi že v prvem krogu predsedniških volitev 31. marca.

Primerjajo ga  z ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom, ki je bil prav tako igralec. V kampanji se je izogibal tradicionalnim predvolilnim zborovanjem in je volivce raje nagovarjal preko družbenih medijev in satiričnih oddaj.

Oče dveh otrok prihaja iz industrijskega mesta Krivoj Rog v osrednjem delu države. Ima diplomo pravne fakultete, a se je odločil za kariero na odru.

Pred izvolitvijo je v predvolilni kampanji obljubljal, da bo nadaljeval z uresničevanjem mirovnega procesa iz Minska, s katerim naj bi se končal konflikt s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine.

Med oddajo glasovnice dobil kazensko globo

Zelenski si je na volilni dan zaradi prekrška prislužil globo, ker je na volišču v Kijevu svojo glasovnico s križcem pred svojim imenom demonstrativno pokazal v kamero. 

Policisti so po dogodku obiskali volilni štab Zelenskega in izrekli kazen. Višina denarne kazni ni znana. Po navedbah pravnikov je sicer najvišja možna globa približno 28 evrov. Zelenski je kasneje pojasnil, da je glasovnico pokazal na prošnjo novinarja, a dodal, da "zakon je zakon". Po mnenju pristojnih ukrajinskih oblasti je Zelenski kršil prepoved volilne kampanje na dan volitev.

Ker je Zelenski svojo glasovnico pokazal pred kamerami, mu je policija izrekla globo..  | Foto: Reuters Ker je Zelenski svojo glasovnico pokazal pred kamerami, mu je policija izrekla globo.. Foto: Reuters

V prednosti že med prvim krogom volitev

Po prvem krogu volitev 31. marca, v katerem je Zelenski dobil dobrih 30 odstotkov podpore, Porošenko pa 18 odstotkov, sta tekmeca snela rokavice, kampanja pa je postala precej umazana.

Dosedanji predsednik, 53-letni Petro Porošenko je v tekmi z političnim novincem Volodimirjem Zelenskim za predsedniški mandat izgubil v vseh regijah v državi, | Foto: Reuters Dosedanji predsednik, 53-letni Petro Porošenko je v tekmi z političnim novincem Volodimirjem Zelenskim za predsedniški mandat izgubil v vseh regijah v državi, Foto: Reuters

Porošenku, ki je na volitvah pred petimi leti zmagal kot veliki up, očitno ni uspelo prepričati volivcev, da si zasluži še en mandat. Leta 2014 je Porošenko postal predsednik tudi na podlagi velikega uspeha na poslovnem področju. Na čelu svojega podjetja s slaščicami je postal milijarder, zaradi česar se ga je oprijel vzdevek čokoladni baron.

Angela Merkel
Novice Merklova zagotavlja nadaljnjo podporo Ukrajini

Ne spreglejte