SiolNET. Novice Svet
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Udeležba na predsedniških volitvah v Severni Makedoniji nizka

0,36

termometer

Makedonija
Foto: Reuters

V Severni Makedoniji prve volitve po spremembi imena države potekajo mirno. Od 1,8 milijona volivcev se je prvega kroga predsedniških volitev do 17. ure udeležilo 35,15 odstotka volilnih upravičencev, je sporočila makedonska volilna komisija.

Volodimir Zelenski Novice Komik Zelenski zmagovalec predsedniških volitev v Ukrajini #video

Glede na prejšnje volitve je udeležba precej nizka. Volilna udeležba do 10. ure je na primer znašala 6,2 odstotka, kar je skoraj tretjina manj kot v primerjavi s predsedniškimi volitvami pred petimi leti.

Nizka volilna udeležba

Precejšen upad je opazen v pretežno albanskih občinah. Do 13. ure je tako v Tetovu svoj glas oddalo 13 odstotkov volilnih upravičencev. Nižjo volilno udeležbo so zabeležili tudi drugod, v prestolnici Skopju je do 13. ure volilo 20 odstotkov upravičencev, na zadnjih volitvah je do iste ure svoj glas oddala četrtina volivcev.

Največji upad je opazen v albanskih občinah. Največji upad je opazen v albanskih občinah. Foto: Reuters

Po podatkih makedonske volilne komisije je bila volilna udeležba do 17. ure največja v Krivi Palanki, in sicer 58,82 odstotka, najnižja pa v Plasnici, kjer je bila zgolj 12,04 odstotka, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Predsedniški kandidati oddali glasove

Volivci danes do 19. ure sicer izbirajo med skupnim kandidatom vladnih socialdemokratov SDSM premierja Zorana Zaeva in albanske stranke DUI Stevom Pendarovskim, kandidatko največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE Gordano Siljanovsko Davkovo ter Blerimom Reko, kandidatom dveh manjših opozicijskih albanskih strank. Zdajšnji predsednik Gjorge Ivanov opozicijske VMRO-DPMNE po dveh mandatih ni mogel več kandidirati.

Stevo Pendarovski je po oddaji glasu izrazil prepričanje, da mu bo uspelo do drugega kroga zbrati množično podporo. Stevo Pendarovski je po oddaji glasu izrazil prepričanje, da mu bo uspelo do drugega kroga zbrati množično podporo. Foto: Reuters

Verjetno bo potreben drugi krog

Za zmago v prvem krogu mora kandidat dobiti podporo več kot 50 odstotkov volivcev, a ankete napovedujejo izvolitev šele v drugem krogu, v katerem naj bi se pomerila kandidata dveh glavnih političnih blokov, 56-letni Pendarovski in 63-letna Siljanovska Davkova. Prvemu ankete v prvem krogu napovedujejo okoli 27-odstotno podporo, kandidatki VMRO-DPMNE pa 23-odstotno.

 Kandidatka VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska je prepričana, da ji bo uspelo priti v drugi krog. "Če mi ne uspe, bom volila za Reko, zaradi njegovih sposobnosti in državljanske usmerjenosti," je dodala. Kandidatka VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska je prepričana, da ji bo uspelo priti v drugi krog. "Če mi ne uspe, bom volila za Reko, zaradi njegovih sposobnosti in državljanske usmerjenosti," je dodala. Foto: Reuters

V drugem krogu bo zmagal kandidat z največ glasovi, a bo izid veljaven samo, če se bo volitev udeležilo več kot 40 odstotkov volivcev. V nasprotnem primeru bi morali razpisati nove volitve. Premier Zaev je v tem primeru že posvaril pred novo politično krizo v državi.

V volilni kampanji sta bila pričakovano v ospredju prespanski sporazum, v skladu s katerim je država februarja letos spremenila ime v Severno Makedonijo, ter približevanje države EU in Natu. Pendarovski tako kot vlada podpira sporazum in tudi spremembo imena. Strokovnjakinja za ustavno pravo Siljanovska Davkova pa tako kot stranka VMRO-DPMNE sporazum zavrača. Napoveduje njegovo izpodbijanje na mednarodnem sodišču.

Makedonija volitve Foto: STA

Sporazum je sicer odprl pot državi v EU in Nato, saj je odstranil blokado Grčije, ki je napredovanje države v obe povezavi desetletja ovirala zaradi imena Makedonija, ki je enako imenu ene od grških pokrajin. Zaradi nasprotovanja spremembi imena v delu prebivalstva poznavalci opozarjajo na možnost visokega deleža abstinence med volivci.

Vlada verjame v visoko udeležbo. Upa tudi, da se bo z izvolitvijo njenega kandidata še bolj utrdila na oblasti, ki jo je po več kot desetih letih vladanja VMRO-DPMNE prevzela leta 2017.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin