Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2022,
18.37

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

prepoved twitter Donald Trump

Sreda, 11. 5. 2022, 18.37

1 leto, 11 mesecev

Se bo lahko Trump po dveh letih znova vrnil na Twitter? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Ameriški mogotec Elon Musk je napovedal, da bo bivšemu predsedniku ZDA omogočil vrnitev na Twitter, če bo njegov nameravani odkup družbenega medija uspešen. Trumpu so račun na Twitterju zaprli novembra 2020, potem ko je z neutemeljenimi izjavami o "ukradenih" predsedniških volitvah svoje privržence prepričal v napad na zvezni kongres. Po Muskovi napovedi se je čez lužo razvnela debata o svobodi govora, pri čemer predvsem konservativni politiki podpirajo idejo, da se lahko objavi vse, brez omejitev, levo usmerjeni pa opozarjajo na nevarnosti tovrstnih objav. 

"To so stvari in dogodki, ki se zgodijo, ko je sveta premočna volilna zmaga tako neslovesno in zlobno odvzeta. Da jih nihče ne bo obravnaval nepošteno, da so bile volitve velika prevara in da Twitter skupaj z demokrati in radikalno levico vodi zaroto, katere cilj je, da utišajo njega in velike ameriške domoljube," je bila ena zadnjih objav Donalda Trumpa. Prav take objave so bile povod za zaprtje njegovega računa.

Prepoved uporabe Twitterja Trumpu je bila napaka

"Mislim, da prepoved uporabe Twitterja Donaldu Trumpu ni bila pravilna odločitev. Mislim, da je bila napaka. Sam bi odpravil trajne prepovedi. Moje mnenje, ki ga deli ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey, je, da ne bi smeli imeti trajnih prepovedi," meni Elon Musk.

Jen Psaki, tiskovna predstavnica Bele hiše, meni, da je odločitev podjetja v zasebnem sektorju, da sprejme, kdo bo ali koga ne bo na njihovih platformah. "Prizadevamo si zagotoviti, da je svoboda govora zaščitena po vsej državi, a da se ob tem te platforme ne uporabljajo v formatu forumov, za dezinformacije. In videli smo zgodovino tega, ne samo na Twitterju, ampak tudi na Facebooku," je dejala.

Ko bo Musk odkupil Twitter, bo Trumpu znova dovolil uporabo

Musk je za odkup Twitterja ponudil 44 milijard dolarjev, ki pa jih še ni zbral. Sam se je imenoval za "absolutista svobode govora", njegova najava, da bi Trumpu znova dovolil uporabo Twitterja, pa ne razburja le Američanov, temveč ves svet.

"Povečala se bo verjetnost, da bo Twitter izkoriščen kot orodje za nadzor in zatiranje, preprosto zato, ker je njegova ideja o Twitterju tako 'libertarijanska'. Z ideologijo hodi naproti avtoritarnim državam, ki bodo lahko manipulirale in ustvarjale lažne račune na Twitterju z namenom ustrahovanja drugih pod krinko svobode govora," je ocenil Marc Owen Jones, avtor dela Digitalni avtoritarizem na Bližnjem vzhodu.

Oglasil se je tudi mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, ki upa, da bo Elon Musk počistil Twitter. Dodal je, da bi moral očistiti tudi korupcijo, manipulacijo, robote, ki tam obstajajo, in netransparentno kupovanje oglasov.

Trump trdi, da se ne bo vrnil na Twitter 

Čeprav še ni izrecno napovedal kampanje za leto 2024, je Donald Trump večkrat namignil, da namerava ponovno kandidirati na predsedniških volitvah, pri čemer na shodih, ki v teh dneh potekajo pred novembrskimi vmesnimi volitvami v kongres, nekdanji ameriški predsednik ponavlja svojo znano floskulo, da želi Ameriko znova narediti veliko.

"Zdaj smo stranka delovnega ljudstva, res smo stranka vseh. Bolj kot karkoli drugega smo stranka zdrave pameti. Verjamemo, da bomo Ameriko postavili na prvo mesto in se bomo še naprej borili, da bo Amerika spet velika. In, veste, na žalost imamo nov slogan, ki se imenuje Rešimo Ameriko, ker je treba rešiti našo državo," je Trump dejal v nagovoru.

Ob teh ambicioznih načrtih pa mu do zdaj ni uspelo rešiti njegovega zablokiranega Twitterjevega računa. Trump sicer trdi, da se na Twitter ne bo vrnil, ker ima svoj družbeni medij Truth Social, a javnost je prepričana, da bo "čivkal" takoj, ko mu bo to spet dovoljeno. Muskov prevzem Twitterja naj bi se zgodil do konca leta.

Elon Musk, Tesla
Novice Rusi grozijo Musku, ker Ukrajincem zagotavlja internet
Henrik Fisker
Avtomoto Musku Twitter, njegov "tekmec" zbežal na Instagram
Novice Toliko bo Elon Musk odštel za Twitter
Ne spreglejte