SiolNET. Novice Svet
1,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Savdsko begunko pred nasiljem in zatiranjem sprejela Kanada

1,83

termometer

Savdijka Rahaf
Kanada je sprejela 18-letno Savdijko Rahaf Mohamed al Kunun in ji dodelila azil. Foto: posnetek zaslona Twitter

Kanadski premier Justin Trudeau je v petek naznanil, da bo Kanada sprejela 18-letno Savdijko Rahaf Mohamed al Kunun in ji dodelila azil. Savdska najstnica je nato danes že prispela v Kanado.

V Torontu jo je pričakala kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland, s katero se je Rahaf Mohamed al Kunun slikala, a izjav ni dajala. Ministrica jo je pozdravila kot zelo pogumno "novo Kanadčanko" in pojasnila, da je po dolgi poti utrujena in da zaenkrat ne želi dajati izjav.

Al Kununova je pobegnila najprej na Tajsko, od koder je hotela naprej v Avstralijo. Na Tajskem so jo pridržali, Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) pa je ocenil, da izpolnjuje pogoje za status begunke.

Savdijka Rahaf Novice Savdijka se je v strahu pred izgonom zabarikadirala na tajskem letališču #video

Že na poti v Kanado

Savdska najstnica je bila v petek zvečer že na poti iz Tajske v Kanado, natančneje v Toronto. Pred presenetljivo izjavo kanadskega premierja Justina Trudeauja je tudi Avstralija pošiljala pozitivna znamenja za morebitni sprejem begunke.

Savdijka ni niti poskušala zaviti v ZDA, kjer so za predsednika Donalda Trumpa najpomembnejši dobri odnosi s savdsko kraljevo družino. Trudeau pa je dobil priložnost in jo tudi izkoristil, da sebe in Kanado svetu predstavi kot zagovornika človekovih pravic.

Kanada oster kritik savdskih kršitev človekovih pravic

Trudeau je odgovoril na prošnjo Združenih narodov, ki so jo, kot kaže, naslovili na več držav. Kanada je že lani ostro kritizirala Savdsko Arabijo zaradi kršitev človekovih pravic, zaradi česar so iz Riada izgnali kanadskega veleposlanika ter pretrgali trgovinske in investicijske vezi.

Savdijka Rahaf Novice Oče pobegle Savdijke prispel na Tajsko

Ottawe to ne moti, saj ima dovolj svoje nafte, ki jo prodaja tudi v ZDA, in Kanada nadaljuje pritiske. Zahteva izpustitev iz zapora vseh borcev za človekove pravice v kraljestvu, med njimi tudi sestro zaprtega blogerja Raifa Badavija. Njuna družina živi v Kanadi.

Tajci so jo želeli poslati domov

Al Kununova se lahko za svojo rešitev zahvali tudi sebi, saj so jo Tajci uvodoma pridržali in jo nameravali poslati domov. Najstnica je iz svoje hotelske sobe sprožila kampanjo na družbenih medijih in vzbudila pozornost sveta, kar je Tajce prepričalo, da so ukrepanje ustavili.

Vpletel se je UNHCR in po preiskavi ugotovil dejstvo, da ženskam, kot je al Kununova, v domovini grozi resno nasilje, zaradi zavračanja islama skoraj zagotovo tudi smrt.

Savdova Arabija, Savdska Arabija, ženske Novice Sodišča bodo ženske o koncu ločitvenih postopkov obveščala prek sporočil SMS – pritožb ni!

Njena družina zanika obtožbe o zlorabah dekleta, vendar so standardi zlorab ženskih pravic v Savdski Arabiji povsem drugačni, kot si to lahko predstavljajo ljudje na Zahodu.

Ženske ne smejo brez dovoljenja moškega iz hiše in v kraljevini imajo na primer veliko manj pravic kot v Iranu, ki ga ima trenutna oblast v Washingtonu za največje zlo Bližnjega vzhoda.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 116
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin