Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2024,
6.50

Osveženo pred

2 uri, 10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Natisni članek

vodenje Jens Stoltenberg Nato Mark Rutte

Torek, 1. 10. 2024, 6.50

2 uri, 10 minut

Rutte bo od Stoltenberga prevzel vodenje zveze Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Mark Rutte | Sedeminpetdesetletni liberalni politik, ki bo že četrti Nizozemec na čelu zavezništva v njegovi 75-letni zgodovini, je tedaj svoje imenovanje označil za veliko čast. Pri tem je poudaril, da Nato je in bo temelj kolektivne varnosti. | Foto Reuters

Sedeminpetdesetletni liberalni politik, ki bo že četrti Nizozemec na čelu zavezništva v njegovi 75-letni zgodovini, je tedaj svoje imenovanje označil za veliko čast. Pri tem je poudaril, da Nato je in bo temelj kolektivne varnosti.

Foto: Reuters

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte bo danes od Norvežana Jensa Stoltenberga prevzel vodenje zveze Nato. Predaja poslov bo potekala v okviru posebnega zasedanja Severnoatlantskega sveta na sedežu zavezništva v Bruslju.

Zveza Nato je Rutteja, ki se je tedaj še poslavljal s položaja nizozemskega premierja, za Stoltenbergovega naslednika na čelu vojaškega zavezništva potrdila konec junija letos, potem ko je njegov edini konkurent, romunski predsednik Klaus Iohannis odstopil od kandidature.

Stoltenberg se bo s položaja poslovil po desetih letih, pri čemer je prepričan, da zavezništvo pušča v varnih rokah.

"Bil je premier koalicijske vlade, tako da zna sklepati kompromise, kar je ključno za dobro vodenje Nata. Pokazal pa je tudi zavezanost transatlantskemu zavezništvu in podpori Ukrajini. Zna sklepati kompromise, ko je treba, vendar pa jih ne sklepa, ko gre za naše temeljne vrednote," je sredi septembra v poslovilnem nagovoru povedal o svojem nasledniku.

Zvezo 32 evropskih in severnoameriških držav Rutte prevzema v času naraščajočih napetosti v svetu, vključno z vojno na evropski celini. Na nadaljnjo podporo zavezniških držav Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo, pa tudi vlogo ZDA v Natu bi lahko pomembno vplival rezultat ameriških predsedniških volitev čez nekaj več kot en mesec.

Donald Trump Nato
Novice Vrh zveze Nato tudi v luči bojazni pred prihodom Trumpa
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg
Novice Ukrajini 40-milijardna finančna injekcija, koliko bo prispevala Slovenija?
Mark Rutte
Novice Premier Golob pozdravil imenovanje Rutteja na čelo Nata
Zveza Nato
Novice Prvič obeležujemo dan civilne obrambe
Ne spreglejte