Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2024,
10.36

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Natisni članek

generalni sekretar Jens Stoltenberg Mark Rutte Nato

Sreda, 26. 6. 2024, 10.36

3 mesece

Premier Golob pozdravil imenovanje Rutteja na čelo Nata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,44
Mark Rutte | "Ukrajina mora zmagati to bitko. Za svojo in našo varnost," je pred časom dejal Mark Rutte, ki bo že četrti Nizozemec na čelu Nata. | Foto STA

"Ukrajina mora zmagati to bitko. Za svojo in našo varnost," je pred časom dejal Mark Rutte, ki bo že četrti Nizozemec na čelu Nata.

Foto: STA

Zveza Nato je danes potrdila odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja za naslednika Jensa Stoltenberga na čelu vojaškega zavezništva. Predsednik vlade Robert Golob je pozdravil imenovanje in se, kot je dejal, veseli sodelovanja z njim.

"Pozdravljam današnjo odločitev Severnoatlantskega sveta, s katero je potrdil predsednika vlade Nizozemske Marka Rutteja za prihodnjega generalnega sekretarja zveze Nato. Veselim se sodelovanja z Markom v smeri nadaljnje učvrstitve zveze Nato," so na družbenem omrežju X zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Da bo Rutte prevzel vodenje 32-članskega zavezništva, je sicer postalo jasno minuli teden, ko je njegov konkurent, romunski predsednik Klaus Iohannis, sporočil, da odstopa od kandidature. 57-letni Rutte bo položaj uradno prevzel oktobra, ko se Stoltenbergu izteče mandat.

Z Ruttejevim imenovanjem se bo 1. oktobra s čela zveze umaknil Norvežan Jens Stoltenberg, ki je Nato vodil zadnje desetletje.

Rutte je svoje imenovanje označil za veliko čast, pri tem pa poudaril, da Nato je in bo temelj kolektivne varnosti. "Vodenje te organizacije je odgovornost, ki je ne sprejemam zlahka," je zapisal na omrežju X, ob tem pa izpostavil občudovanje nad odhajajočim generalnim sekretarjem Stoltenbergom.

Oglasil se je tudi Stoltenberg in pozdravil izbiro svojega naslednika, ki ga je označil za pravega podpornika transatlantskih povezav, močnega voditelja in ustvarjalca soglasja. "Vem, da zapuščam Nato v dobrih rokah," je čestitko sklenil na omrežju X.

Zvezo Nato Rutte prevzema v času naraščajočih obrambnih proračunov, ki jih je sprožila predvsem ruska invazija v Ukrajini februarja 2022. Od takrat tako rekoč vse članice Kijevu pomagajo z vojaško opremo, pri čemer Nizozemska ni izjema.

"Ukrajina mora zmagati to bitko. Za svojo in našo varnost," je pred časom dejal Rutte, ki bo že četrti Nizozemec na čelu Nata.

Mark Rutte
Novice Znano je, kdo bo novi šef Nata
Rute, Erdogan
Novice Kandidaturo Marka Rutteja za šefa Nata podpira tudi Turčija
Mark Rutte
Novice Madžarska ne bo podprla Rutteja za novega šefa Nata
Mark Rutte
Novice Biden za položaj novega generalnega sekretarja Nata podprl Rutteja
Ne spreglejte