Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2024,
10.04

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Madžarska Jens Stoltenberg Mark Rutte Nato

Sreda, 6. 3. 2024, 10.04

1 mesec, 3 tedne

Madžarska ne bo podprla Rutteja za novega šefa Nata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Mark Rutte | Mark Rutte je v bil v preteklosti večkrat kritičen do vlade v Budimpešti. Med drugim je bil velik zagovornik pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, pravil, zaradi katerih je Madžarska začasno ostala brez več milijard evrov. | Foto STA

Mark Rutte je v bil v preteklosti večkrat kritičen do vlade v Budimpešti. Med drugim je bil velik zagovornik pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, pravil, zaradi katerih je Madžarska začasno ostala brez več milijard evrov.

Foto: STA

Madžarska, ki jo vodi premier Viktor Orban, ne namerava podpreti nizozemskega premierja Marka Rutteja za novega generalnega sekretarja zveze Nato, je v torek dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Rutte se izrisuje kot najverjetnejši kandidat za naslednika Jensa Stoltenberga in si je že pridobil glas ključnih držav, a za izvolitev potrebuje podporo vseh članic.

"Zagotovo ne moremo za izvolitev na položaj generalnega sekretarja Nata podpreti osebe, ki je v preteklosti hotela spraviti Madžarsko na kolena," je v odgovoru na novinarsko vprašanje po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Szijjarto in dodal, da bi bila tovrstna podpora bizarna.

Rutte je v bil v preteklosti večkrat kritičen do vlade v Budimpešti. Med drugim je bil velik zagovornik pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, pravil, zaradi katerih je Madžarska začasno ostala brez več milijard evrov.

Rutte je v bil v preteklosti večkrat kritičen do madžarske vlade, ki jo vodi Viktor Orban. | Foto: Reuters Rutte je v bil v preteklosti večkrat kritičen do madžarske vlade, ki jo vodi Viktor Orban. Foto: Reuters

Naslednika Stoltenberga na čelu Nata naj bi naznanili še pred julijskim vrhom v Washingtonu, a članice morajo o tem prej doseči soglasje. Rutte si je doslej zagotovil podporo več držav, vključno s pomembnimi glasovi ZDA, Velike Britanije in Nemčije. Glede na poročanje portala Politico je neodločena še tretjina od 31 članic zavezništva.

Rutte trenutno še vedno vodi nizozemsko vlado, saj strankam po volitvah novembra lani, na katerih je največ sedežev osvojila stranka skrajno desnega politika Geerta Wildersa, še ni uspelo sestaviti nove koalicije. Madžarski premier Viktor Orban je zmago Wildersa pozdravil kot veter sprememb.

Madžarska je nedavno kot zadnja izmed članic po letu dni zavlačevanja podprla pristopni protokol Švedske k zvezi Nato, ki bo tako dobila 32. članico.

Mark Rutte
Novice Biden za položaj novega generalnega sekretarja Nata podprl Rutteja
Geert Wilders
Novice Koalicijska pogajanja z Wildersom zapustila ključna stranka
Viktor Orban
Novice Nizozemski premier bi Madžarsko vrgel iz EU
Ne spreglejte