Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2022,
5.43

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,20

55

Natisni članek

Rusija otroci Ukrajina

Ponedeljek, 11. 4. 2022, 5.43

2 leti

Rusi iz Černobila ukradli več radioaktivnih snovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,20

55

Ukrajina | Ugrabitve so se začele v regijah Doneck in Lugansk, ki jih je Rusija okupirala že leta 2014, nato pa so se razširile tudi na druga območja, ki so jih napadli Rusi. | Foto Reuters

Ugrabitve so se začele v regijah Doneck in Lugansk, ki jih je Rusija okupirala že leta 2014, nato pa so se razširile tudi na druga območja, ki so jih napadli Rusi.

Foto: Reuters

Rusi so v Černobilu iz laboratorijev ukradli več radioaktivnih snovi. Nemški kancler Scholz je obsodil vojne zločine v Ukrajini. Rusi so ugrabili več kot 121 tisoč sirot in jih prisilno odpeljali v Rusijo, kjer spreminjajo zakonodajo tako, da bodo ruskim družinam omogočili njihovo hitro posvojitev, so sporočile ukrajinske oblasti. 

Ukrajina: Rusi iz Černobila ukradli smrtonosne radioaktivne snovi

Ukrajina trdi, da so ruske sile, ki so zasedle nekdanjo jedrsko elektrarno Černobil, iz laboratorijev ukradle smrtonosne radioaktivne snovi. Ukrajinci trdijo, da je 133 snovi, ki so jih Rusi ukradli in odnesli neznano kam, lahko ob neprimerni shrambi in uporabi zelo nevarnih.

Rusi izvedli 86 napadov

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da so v soboto izvedli 86 napadov na Ukrajino. Napade so izvršili v Dnipru, Mikolajevu in Harkovu.

Tako iz množičnega groba izkopavajo trupla

V okolici Kijeva v mestu Buča iz množičnih grobov izkopavajo trupla ljudi, ki so bili ubiti v ruski invaziji na Ukrajino.

Avstrijski kancler v ponedeljek na srečanje s Putinom

Avstrijski kancler Karl Nehammer bo v ponedeljek v Moskvi, kjer načrtuje srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, danes poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je avstrijski kancler danes na Dunaju povedal novinarjem, želi spodbuditi dialog med Ukrajino in Rusijo. Med pogovori s Putinom bo odprl tudi vprašanje vojnih zločinov, ki naj bi jih ruske sile zagrešile v Ukrajini, dodaja APA.

Nehammer se je v soboto v Kijevu že srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki se je Avstriji zahvalil za podporo. Nevtralna Avstrija sicer Ukrajine ne more oskrbeti z orožjem, pomaga pa ji s tehničnimi sredstvi, med drugim je Ukrajini namenila 20 reševalnih vozil.

Ruski predsednik Putin ima sicer v prihodnjih dneh po poročanju ruskih medijev predvideno srečanje z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom na kozmodromu Vostočni na ruskem Daljnem vzhodu. Za zdaj ni jasno, ali bo to srečanje v ponedeljek ali torek.

Ameriški obveščevalec: Ruski napad bo vodil general, ki je znan po brutalnosti

General Aleksander Dvornikov, ki naj bi bil eden izmed najizkušenejših ruskih vojnih častnikov, naj bi vodil ponovni ruski napad na Ukrajino.

Scholz v pogovoru z Zelenskim obsodil vojne zločine

Nemški kancler je obsodil ruske zločine v Buči in drugih ukrajinskih krajih. Ukrajincem je zagotovil solidarnost in polno podporo Nemčije, je danes sporočila namestnica tiskovne predstavnice nemške vlade Christiane Hoffmann.

Nemška vlada bo s svojimi mednarodnimi partnerji naredila vse, da bodo zločini preiskani in storilci identificirani, tako da bodo lahko odgovarjali pred nacionalnimi in mednarodnimi sodišči, je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Zelenski je danes na Twitterju zapisal, da je s Scholzem govoril tudi o "protiruskih sankcijah ter obrambni in finančni podpori Ukrajine". Kot je navedel, je kanclerja pozval k podpori pri preiskavi vojnih zločinov, ki so jih ruske sile izvedle v njegovi državi.

Kijevu sta v soboto obiskala britanski premier Boris Johnson in avstrijski kancler Karl Nehammer. Zelenski je ob tem ponovil zahtevo po ustavitvi uvoza ruske nafte, s čimer bi Rusija izgubila milijardne prihodke, s katerimi financira vojaške posege.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa ima v prihodnjih dneh po poročanju ruskih medijev predvideno srečanje z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom na kozmodromu Vostočni na ruskem Daljnem vzhodu. Za zdaj ni jasno, ali bo srečanje v ponedeljek ali torek.

Medtem ko je papež Frančišek danes pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini med velikonočnimi prazniki, pa je poglavar ruske pravoslavne cerkve Kiril, ki velja za Putinovega tesnega zaveznika, pozval vernike k enotnemu nastopu proti "zunanjim in notranjim sovražnikom" Moskve. "V tem težkem obdobju za našo domovino naj nam Gospod pomaga, da se združimo, tudi okoli oblasti," je francoska agencija AFP povzela navedbe ruske tiskovne agencije TASS.

Patriarh, čigar cerkev združuje okoli 150 milijonov vernikov, je v pridigah že večkrat podprl rusko vojaško operacijo v Ukrajini. Pravoslavna velika noč bo 24. aprila, torej en teden po katoliški veliki noči.

Rusi ugrabili več kot sto tisoč otrok

Na ugrabitve otrok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opozoril že v nagovoru Evropskemu svetu konec marca. "Ne vemo, kje so ti otroci," je dejal.

Peter Jančič
Mnenja Ne bojte se Rusov

Ukrajino je medtem včeraj nenapovedano obiskal britanski premier Boris Johnson. V Kijevu se je na štiri oči srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Johnson je želel s svojim obiskom ukrajinske prestolnice prenesti sporočilo solidarnosti z ukrajinskim ljudstvom, so sporočili iz njegovega urada. Ob koncu obiska pa je napovedal dodatno vojaško pomoč.

"Zaradi odločnega vodstva predsednika Zelenskega ter nepremagljivega junaštva in poguma ukrajinskega ljudstva se odvrača grozljive načrte ruskega predsednika Vladimirja Putina," je povedal Johnson. "Ukrajina je proti vsem možnostim odvrnila ruske sile, ki so bile pred vrati Kijeva, s tem pa dosegla največji poraz vojske v 21. stoletju," je dodal.

Ruske sile uničile letališče v Dnipru na vzhodu Ukrajine

"Bil je nov napad na letališče v Dnipru. Nič ni ostalo od njega. Letališče in infrastruktura okoli njega sta uničena. Rakete kar letijo in letijo," je na Telegramu zapisal vodja vojaške uprave mesta Valentin Rezničenko.

Rusija medtem po ugotovitvah britanskih obveščevalcev poskuša nadomestiti izgube v svojih vojaških vrstah s pomočjo že odpuščenega vojaškega osebja. Prav tako naj bi poskušala rekrutirati sile v ruski separatistični regiji Pridnjestrska republika v Moldaviji.

Ni znano, koliko žrtev je v operaciji v Ukrajini, ki jo je začela 24. februarja, utrpela ruska vojska. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v četrtek priznal, da so ruske enote v Ukrajini utrpele znatne izgube, vendar ni navedel števila žrtev.

Ukrajinska vojska je danes na Twitterju sporočila, da je bilo od začetka vojne ubitih najmanj 19.300 ruskih vojakov, povzema italijanska tiskovna agencija Ansa. Zahodni viri menijo, da je v vojni v Ukrajini izgubilo življenje od sedem tisoč do 15 tisoč ruskih vojakov.

Podatkov o izgubah ukrajinskih sil niso objavili, je pa ukrajinska generalna državna tožilka Irina Venediktova danes za Sky News povedala, da je bilo samo v regiji Kijev skupno 1.222 smrtnih žrtev med civilisti.

Kot je dodala, ukrajinske oblasti preiskujejo 5.600 domnevnih vojnih zločinov ruskih sil, v katere naj bi bilo vpletenih okoli 500 predstavnikov ruske vojske in oblasti, vključno s predsednikom Vladimirjem Putinom.

Guverner vzhodnega ukrajinskega območja Lugansk Sergej Hajdaj je danes obtožil ruske čete neselektivnega obstreljevanja z vsem razpoložljivim orožjem. "Težko topništvo, vključno s 152 milimetri. Minometi vseh kalibrov, večcevni raketometi, rakete, letalstvo. To je preprosto grozljivo," je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal v pogovoru za spletni časnik Ukrajinska pravda.

Po njegovih besedah je ruska vojska obstreljevala vse bolnišnice v regiji Lugansk, trenutno naj bi obratovali le še dve, ki pa sta prav tako močno poškodovani. Hajdaj meni, da bo ruska stran kmalu začela večjo ofenzivo na vzhodu Ukrajine. "Gre za vprašanje dni," je dejal za italijanski časnik Corriere della Sera.

Borrell poziva k okrepitvi vojaške pomoči za Ukrajino

V luči prihajajoče ruske invazije na vzhodu Ukrajine je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell včeraj pozval države članice EU k okrepitvi dostave orožja Ukrajini. Ob vrnitvi iz Kijeva je poudaril, da so sankcije sicer pomembne, vendar ne bodo rešile vprašanja spopadov v Donbasu.

Novice Kaj počnejo Rusi? Pentagon svari: To bi bilo lahko zelo grdo in krvavo.

Rusi kopali jarke na območju visokega sevanja v Černobilu

Ruski vojaki so v Rdečem gozdu, na območju prepovedi gibanja zaradi sevanja ob jedrski elektrarni v Černobilu, skoraj 30 dni kopali jarke, je sporočila ukrajinska državna družba za jedrsko energijo Energoatom. Kot so še zapisali, so na tem območju zdaj izmerili neobičajno visoke ravni sevanja.

Vodja Energoatoma Petro Kotin je skupaj s strokovnjaki družbe v preteklih dneh obiskal eno od območij v Rdečem gozdu. Indeks zunanjega sevanja je tam "od deset- do 15-krat višji od običajnega", so po obisku zapisali na Telegramu.

Ob tem so v ukrajinski jedrski družbi opozorili, da se bodo vsi ruski vojaki, ki so v Rdečem gozdu skoraj 30 dni kopali jarke in poskušali vzpostaviti utrdbe, "spopadli z radiacijsko boleznijo različnih stopenj".

V Energoatomu so že v začetku meseca opozorili, da so bili ruski vojaki ob zavzetju območja jedrske elektrarne izpostavljeni sevanju in niso bili ustrezno zaščiteni. Pri večdnevnem kopanju jarkov so bili še dodatno izpostavljeni radioaktivnemu prahu in strupenim snovem.

Po mnenju ukrajinskega ministra za energetiko Germana Galuščenka tistim, ki so kopali jarke v bližini jedrske elektrarne, grozi huda oblika radiacijske bolezni in naj "ne bi imeli več kot eno leto življenja".

Rusija je območje jedrske elektrarne v Černobilu, kjer se je leta 1986 zgodila najhujša jedrska nesreča doslej, zasedla takoj po napadu na Ukrajino 24. februarja, 31. marca pa so ukrajinske oblasti sporočile, da so se ruske sile od tam umaknile.

Vojak
Novice Rusi nočejo trupel svojih vojakov. "To je vojna, vendar oni niso živali."
David Gilmour
Trendi Pink Floyd so po 28 letih izdali novo skladbo, posvetili so jo Ukrajini #video
Novice V raketiranju železniške postaje ubitih več kot trideset civilistov, več deset je ranjenih #vŽivo

 

Ne spreglejte