SiolNET. Novice Svet
8,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V raketiranju železniške postaje ubitih več kot trideset civilistov, več deset je ranjenih #vŽivo

8,66

termometer

Po zadnjih podatkih je bilo v raketnem napadu na železniško postajo v Kramatorsku na vzhodu Ukrajine ubitih najmanj trideset ljudi, več deset je ranjenih. Danes sicer poteka 44. dan vojne v Ukrajini in guverner Luganska sporoča, da bi bili prihodnji tedni lahko odločilni v tej vojni. Predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so razmere v mestu Borodjanka pri Kijevu še veliko slabše kot v Buči. Do zdaj so tam pod ruševinami našli 26 trupel. Danes sta v Kijev prispela predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Evropska unija je medtem prepovedala uvoz ruskega premoga, lesa in vodke. 

 Opozorilo: videoposnetek vsebuje nazorne prizore krvavih trupel. 

 

Dnevni pregled dogodkov

21.24
ZDA: Rusija želi rekrutirati več kot 60 tisoč vojakov
21.12 Von der Leynova podprla vstop Ukrajine v EU
20.37 Nehammer odpotoval na obisk v Kijev
19.44 Rusija išče nove kupce premoga
19.18 Ukrajina: Ubili smo 19 tisoč ruskih vojakov
18.29 Johnson ob srečanju s Scholzem obljubil novo pošiljko orožja za Ukrajino
17.36 Forenziki začeli izkopavati trupla iz grobnice v Buči
17.33 Rusija izgnala 45 poljskih diplomatov
16.53 Guverner: V napadu na železniško postajo 50 mrtvih
16.25 Rusija in Ukrajina kljub dogodkom v Buči pripravljeni na pogovore
16.09 Slovaška Ukrajini pošilja močni raketni sestav S-300
15.49 Von der Leynova in Borrell prispela v Kijev
15.39 Zelenski v finskem parlamentu pozval k ostrejšim sankcijam in več orožja
15.36 ZN: Ukrajinski begunci bežijo v težkih razmerah
14.50 Župan Černigova: od začetka vojne je umrlo že 700 oseb
13.43 Slovaška je Ukrajini podarila močan raketni sistem
12.13 Borrell napovedal ponovno odprtje predstavništva EU v Kijevu
11.26 Članice EU potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji
10.43 V raketiranju železniške postaje več deset mrtvih in ranjenih
10.27 Poroka na fronti 
9.55 Natove ladje morajo odpraviti blokado v Črnem morju
9.10 Guverner Luganska: Prihodnji tedni bi lahko bili odločilni 
8.50 Danes se odpira deset humanitarnih koridorjev
8.44 Ruske ladje obstreljujejo Odeso 
8.39 Ursula Von der Leyen je prispela v Kijev
7.08 Ruske sile so zapustile mesto Sumi 
6.03 Iz Avstralije bodo v Ukrajino poslali 20 oklepnih transporterjev 
5.31 Evropska unija je prepovedala uvoz ruske vodke, lesa in premoga
5.05 V Lugansku so uničene čisto vse bolnišnice 
1.07 Zelenski: Razmere v Borodjanki so veliko slabše kot v Buči 
00.50 Ukrajina: Rusi so zadeli pomemben železniški nadvoz in blokirali evakuacijsko pot
00.30 Von der Leynova in Borrell danes v Kijev k Zelenskemu

21.24 ZDA: Rusija želi rekrutirati več kot 60 tisoč vojakov

Višji ameriški poročevalec minstrstva za obrambo je danes povedal, da ima Rusija željo, da rekrutira še več kot 60 tisoč vojakov. Razmišljali naj bi o rekrutaciji novih rezervistov in drugih enot.

21.12 Von der Leynova podprla vstop Ukrajine v EU

"Rusija bo gospodarsko, finančno in tehnološko propadala, medtem ko bo Ukrajina korakala proti evropski prihodnosti," je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dejala na tiskovni konferenci z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ob današnjem obisku v Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Von der Leynova je ob današnjem obisku ostro obsodila poboje civilistov v kraju Buča v bližini Kijeva, ki naj bi jih zagrešile ruske sile. "V Buči je bila uničena naša človečnost," je dejala ob obisku množičnega grobišča. Predsednica Evropske komisije je obsodila tudi današnji napad na železniško postajo v Kramatorsku na vzhodu Ukrajine, kar so danes storili tudi številni drugi evropski in svetovni voditelji.

"Mobiliziramo svojo gospodarsko moč, da bo ruski predsednik Vladimir Putin za svoja dejanja plačal zelo, zelo visoko ceno," je dejala. Zelenski je dejal, da je sicer osebno hvaležen von der Leynovi za vse dosedanje sankcije EU proti Rusiji, vendar je ocenil, da "to ni dovolj".

"Odvzeli so nam veliko stvari, ozemlja, ljudi. Zemljo lahko vzamemo nazaj, ljudi pa nikoli ne bomo mogli vrniti. Za vse to mora Rusija prevzeti odgovornost. Zato vas prosim, da nam pomagate z vašimi sankcijami. Sankcije se morajo samo še zaostriti," je dejal.

Von der Leynova je spregovorila tudi o ukrajinskih ambicijah za vstop v Evropsko unijo. "Podpiramo vaše sanje o Evropi," je dejala. Zelenskemu je danes izročila vprašalnik, ki naj bi služil kot podlaga za razpravo v prihodnjih tednih. "S tem se začne vaša pot v Evropo in v EU," je dodala.

Von der Leyen je po poročanju britanskega BBC Zelenskemu dejala še, da bo EU nudila podporo Ukrajini, da bi izpolnjevanje vprašalnika zaključila "v nekaj tednih in ne nekaj letih", saj se je proces zaradi vojne nekoliko pospešil.

20.37 Nehammer odpotoval na obisk v Kijev

Avstrijski kancler Karl Nehammer se je danes odpravil na pot v Kijev, v soboto pa naj bi obiskal tudi Bučo, so sporočili iz njegovega urada. Nehammer v soboto načrtuje tudi srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in premierjem Denisom Šmihalom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zvezni kancler Karl Nehammer je danes zvečer z delegacijo in predstavniki medijev odpotoval na obisk v Ukrajino," so sporočili iz kanclerjevega urada. Pred zaključkom obiska v soboto ob srečanju z Zelenskim in Šmihalom načrtuje tudi srečanje z županom Kijeva, Vitalijem Kličkom.

"Pomembno je, da v okviru naše nevtralnosti podpiramo Ukrajino, tako na humanitarni kot na politični ravni," je v izjavi dejal Nehammer. Poudaril je, da je dogajanje v Ukrajini strašna agresivna vojna proti civilnemu prebivalstvu in pozval k neodvisni preiskavi vojnih zločinov. "Odgovorni za ta kazniva dejanja morajo in bodo odgovarjali," je še dejal.

19.44 Rusija išče nove kupce premoga

Rusija namerava poiskati nove trge in kupce za svoj premog, potem ko je Evropska unija zaradi invazije Kremlja v Ukrajino v okviru najnovejšega svežnja sankcij napovedala prepoved uvoza premoga iz Rusije, je danes po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Premog je še vedno zelo iskana dobrina. Dobava premoga bo preusmerjena na druge trge, odvisno od tega, v kolikšni meri in kako bo Evropa zmanjšala svojo porabo," je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal Peskov.

Peti krog sankcij proti Rusiji, ki ga je v četrtek podprlo 27 držav EU, vključuje prepoved uvoza premoga, lesa in vodke, navaja dpa. Podobno prepoved je danes objavila tudi Japonska.

Države članice EU so uvedbo novih sankcij potrdile, potem ko so se pojavili dokazi, da je ruska vojska v Buči izvedla pokol več sto civilistov, kar je sprožilo pozive k preiskavi vojnih zločinov in strožjim sankcijam proti Rusiji.

19.18 Ukrajina: Ubili smo 19 tisoč ruskih vojakov

Ukrajina je sporočila, da je bilo v vojni z Rusijo ubitih že 19 tisoč ruskih vojakov ter uničenih skoraj dva tisoč oklepnikov, 134 helikopterjev, 700 tankov in 150 letal.

18.29 Johnson ob srečanju s Scholzem obljubil novo pošiljko orožja za Ukrajino

Velika Britanija bo po današnjem nesprejemljivem napadu na železniško postajo v Kramatorsku Ukrajini dostavila več protiletalskih raket in 800 protitankovskih raket, je danes po srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Londonu sporočil britanski premier Boris Johnson, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Johnson je ob tem dejal, da je pošiljka "vrhunske vojaške opreme" za Ukrajino skupaj vredna 120 milijonov evrov, britanske protitankovske rakete pa naj bi bile še posebej učinkovite, navaja AFP.

Napad na Kramatorsk "kaže, kako globoko je padla nekoč slavna ruska vojska", je Johnson dejal novinarjem po srečanju s kanclerjem Scholzem, ki je ruski napad označil za "okrutnega". Na železniški postaji v Kramatorsku je bilo po zadnjih podatkih ubitih 50 ljudi, med njimi pet otrok.

Scholz je medtem danes tudi stopil v bran Nemčiji, ki se sooča s kritikami, da zavlačuje z zaustavitvijo uvoza ruskih energentov v okviru zahodnih sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino.

"Delamo vse, kar je v naši moči, in delamo veliko," je po navedbah AFP dejal kancler in opozoril na dolgoročno nemško diverzifikacijo na področju energije, pri čemer je izpostavil prehod na alternativne vire energije in druge dobavitelje zemeljskega plina.

Johnson je po pogovorih s Scholzem na Downing Streetu dejal, da bosta Velika Britanija in Nemčija sodelovali na področju energije iz obnovljivih virov. "Energetskih sistemov ne moremo preoblikovati čez noč, vendar tudi vemo, da se vojna ne bo končala čez noč," je dejal britanski premier.

Voditelja Velike Britanije in Nemčije sta se danes sestala ravno v času, ko sta predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell obiskala Ukrajino, med drugim tudi množično grobišče v Buči.

Na vprašanje, ali namerava tudi on obiskati Kijev, je Johnson odgovoril, da "poskušajo pomagati ljudem pri begu iz Ukrajine", pri čemer je izpostavil prizadevanja Nemčije in Velike Britanije za zagotavljanje varnega zavetja in pomoči beguncem.

17.36 Forenziki začeli izkopavati trupla iz grobnice v Buči

Forenziki so danes začeli izkopavati telesa iz masovne grobnice v ukrajinskem mestu Buča. Trupla civilistov, za katere menijo, da so umrli v času ruske invazije, so ovili v črne plastične vreče.

Ukrajinci so v grobišču pokopali žrtve, za katere trdijo, da so jih ubile ruske oborožene sile. Vodja regionalne policije v Kijevu Andrij Niebitov je povedal, da je bilo v grobu 40 trupel, med njimi dva pripadnika ukrajinskih vojaških sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da so na truplih našli strelne rane, kar potrjuje trditve, da so bili umrli namenske tarče napadov in ne slučajne žrtve zračnih napadov ali artilerijskega ognja. "Te dogodke lahko opredelim kot vojni zločin," je dejal.

Množično grobišče v Buči so skupaj z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom obiskali tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in slovaški predsednik vlade Eduard Heger, ki so skupaj obiskali Kijev. Voditelji so na grobišče za žrtve položili sveče.

Von der Leynova je med obiskom Buče za vojna grozodejstva v kraju obtožila rusko vojsko. "Videli smo krut obraz Putinove vojske, videli smo brezobzirnost in hladnokrvnost, s katero so zasedli mesto," je dejala.

17.33 Rusija izgnala 45 poljskih diplomatov

Moskva je izgnala 45 poljskih diplomatov, s čimer se je odzvala na ukrep Varšave, ki je prejšnji mesec zaradi vohunjenja izgnala enako število ruskih diplomatov, je danes sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Rusija je kot odgovor na odločitev Bolgarije o izgonu dveh ruskih diplomatov napovedala tudi izgon dveh bolgarskih diplomatov.

Rusko zunanje ministrstvo je ob tem na pogovor poklicalo poljskega veleposlanika v Moskvi, da bi "ostro protestirali proti neupravičenemu" izgonu ruskih diplomatov iz Poljske 23. marca, so še sporočili iz ministrstva.

"Veleposlaniku smo povedali, da ta korak razumemo kot potrditev zavestne želje Varšave po popolnem uničenju dvostranskih odnosov," so dodali. Izgnani poljski diplomati morajo Rusijo zapustiti do 13. aprila.

Izgoni ruskih diplomatov pa se medtem nadaljujejo tudi v državah EU. Finska je danes sporočila, da bo zaradi vojne v Ukrajini izgnala dva ruska diplomata, in pojasnila, da je ukrep v skladu s podobnimi potezami, ki so jih sprejele druge države članice EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Številne evropske države so v preteklih dneh v okviru usklajenega delovanja skupno izgnale več kot 200 ruskih diplomatov in drugih uslužbencev na veleposlaništvih.

Samo Nemčija in Francija sta v ponedeljek napovedali izgon več kot 70 ruskih diplomatov. Kasneje so temu sledile še Italija, Španija, Slovenija, Grčija, Hrvaška, Norveška in Avstrija, pa tudi sama Evropska unija.

Povod za tovrstne poteze so bila med drugim tudi šokantna razkritja grozodejstev, ki so jih v Ukrajini zagrešile ruske sile, zlasti v kraju Buča severovzhodno od Kijeva.

16.53 Guverner: V napadu na železniško postajo 50 mrtvih

Ukrajinski guverner regije Donjeck Pavlo Kirilenko je sporočil, da naj bi v napadu na železniško postajo v Kramatorsku umrlo 50 oseb, od tega pet otrok. 38 oseb je umrlo takoj ob napadu, še 12 pozneje v bolnišnici. V bolnišnico so po napadu sprejeli skupaj 98 ljudi, od tega 16 otrok, 46 žensk in 36 moških, je zapisal na Telegramu.

16.25 Rusija in Ukrajina kljub dogodkom v Buči pripravljeni na pogovore

Rusija in Ukrajina sta pripravljeni nadaljevati pogovore, čeprav so poročila o množičnih pobojih v ukrajinskem mestu Buča upočasnila proces, je danes dejal neimenovan turški uradnik. Dodal je, da nekatera vprašanja ostajajo odprta, med drugim status regij Donbas in Krim ter varnostna jamstva, datum naslednjega kroga pogajanj pa še ni določen.

"Rusija in Ukrajina sta pripravljeni na pogovore v Turčiji, vendar sta daleč od dogovora o skupnem sporazumu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal turški uradnik.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je sicer konec marca dejal, da bi se lahko ruski in ukrajinski zunanji minister sestala v dveh tednih, v četrtek pa je priznal, da so poročila o množičnih pobojih civilistov v kraju Buča zasenčila mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino.

Ukrajina je prav tako v četrtek pozvala Rusijo, naj pokaže, da je pripravljena na dialog, tako da zmanjša sovražnost. Moskva pa je ukrajinske pogajalce obtožila, da so po pogajanjih konec marca v Istanbulu spremenili svoje zahteve glede pomembnih točk in da ne spoštujejo dogovorov.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je ukrajinska stran v sredo Moskvi predstavila svoj osnutek mirovnega sporazuma, ki po mnenju Rusije vsebuje zanje nesprejemljive elemente.

Po besedah Lavrova je namreč Kijev spremenil svoje stališče glede za Rusijo pomembnih točk v zvezi s polotokom Krim, ki si ga je Rusija enostransko priključila leta 2014, in prorusko regijo Donbas na vzhodu Ukrajine.

16.09 Slovaška Ukrajini pošilja močni raketni sestav S-300

Slovaški premier Eduard Heger je na Twitterju objavil, da bo Slovaška Ukrajini poslala raketni sestav, imenovan S-300. V Ukrajino so tako poslali sistem protizračne obrambe. Slovaška je posredovala eno baterije vrste S-300PMU skupaj s 45 raketami.

Čeprav je bil sistem S-300 razvit že v času Sovjetske zveze, pa je še vedno zelo uporaben za obrambo zračnega prostora.

Slovaški premier je dejal, da se Ukrajinci hrabro branijo in da je nujna tudi slovaška pomoč in ne ignoriranje in velika izguba človeških življenj zaradi ruske invazije.

15.49 Von der Leynova in Borrell prispela v Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell sta danes prispela v Kijev, da bi ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu ponudila podporo in zagotovilo glede prošnje Ukrajine za članstvo v EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Običajno traja več let, preden Svet EU sprejme prošnjo za članstvo, Ukrajina pa je to dosegla v tednu ali dveh. Pozivam, da čim prej nadaljujemo," je von der Leynova dejala glede formalne podpore članstvu Ukrajine v EU. "Naš cilj je, da Svetu vlogo Ukrajine predstavimo poleti," je še dodala.

EU bo danes ponovno odprla svoje predstavništvo v Kijevu, je že na vlaku na poti v ukrajinsko prestolnico napovedal Borrell. V Kijev je prispel tudi veleposlanik Matti Maasikas, ki je od septembra 2019 vodil delegacijo EU v Ukrajini. Estonski diplomat bo z majhno ekipo ponovno prevzel naloge v Kijevu.

Borell je napovedal tudi, da bo na potovanju predstavil ukrepe, ki jih je EU sprejela za osamitev Rusije zaradi njene invazije v Ukrajino, ki jo Moskva opisuje kot posebno operacijo za denacifikacijo svoje sosede, je poročala tiskovna agencija Reuters.

Ukrajini je na pomoč priskočila tudi Slovaška, ki je državi podarila sistem zračne obrambe S-300, je danes sporočil slovaški premier Eduard Heger, a dodal, da to ne pomeni, da se je Slovaška pridružila konfliktu z Rusijo.

Dodal je še, da bo slovaška obramba "v prihodnjih dneh okrepljena z dodatnim sistemom protiraketne obrambe naših zaveznic," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15.39 Zelenski v finskem parlamentu pozval k ostrejšim sankcijam in več orožja

Zelenski je bil v svojem nagovoru prek videopovezave v finskem parlamentu kritičen do tistih, ki "nas pustijo čakati, čakati na stvari, ki jih nujno potrebujemo, čakati na sredstva za zaščito naših življenj". Zahodne voditelje je pozval, naj uvedejo "koktajl sankcij" proti Rusiji, ki si ga "bodo zapomnili tako kot Molotove koktajle", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Orožje, poimenovano po sovjetskem zunanjem ministru Vjačeslavu Molotovu, so Finci množično uporabljali v boju proti Sovjetski zvezi v času t.i. zimske vojne 1939-1940. Gre za preprosta improvizirana zažigalna sredstva, znana tudi kot bencinska bomba, ki so bila učinkovita proti nasprotnikovim oklepnikom.

Države članice EU so sicer prav danes potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji, ki med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega premoga v unijo in prepoved vstopa ladij, ki plujejo pod rusko zastavo, v pristanišča EU.

Vendar pa Kijev zahteva več in poziva k embargu na rusko nafto in plin. "Kako dolgo lahko še Evropa ignorira uvedbo embarga na dobavo nafte iz Rusije? Koliko časa?" je vprašal Zelenski in dodal, da bi morale biti ruske banke izolirane od mednarodnega bančnega sistema.

Zelenski je na začetku svojega govora tudi ostro obsodil ruski raketni napad na železniško postajo v mestu Kramatorsk na vzhodu Ukrajine. Ruska vojska je napadla "čisto navadno železniško postajo", je opozoril. Ljudje so na postaji čakali na evakuacijo na varna območja.

Napad po njegovem kaže, kaj Rusija razume pod zaščito regije Donbas in rusko govorečega prebivalstva. "To je 44. dan naše realnosti," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V napadu je bilo po ukrajinskih navedbah ubitih več kot 39 ljudi, med njimi štirje otroci. Najmanj 87 ljudi je bilo ranjenih. Ruske oblasti obtožbe zavračajo in za napad krivijo Ukrajino.

15.36 ZN: Ukrajinski begunci bežijo v težkih razmerah

Tok ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, se je upočasnil, vendar tisti, ki zdaj bežijo, pogosto preživijo več tednov v zelo težkih razmerah, je danes sporočila agencija Združenih narodov za begunce (UNHCR) je dodala, da je od začetka vojne državo zapustilo 4,3 milijona ljudi.

"Vojna v Ukrajini je sprožila eno najhitreje rastočih razselitev in humanitarnih kriz doslej," je novinarjem v Ženevi povedal tiskovni predstavnik UNHCR Matt Saltmarsh.

"Osebje UNHCR je opazilo, da na novo prispeli begunci prihajajo iz različnih delov države, vključno z vzhoda, kamor se je preusmerila ruska ofenziva. Nekateri poročajo, da so se več tednov zadrževali v težkih razmerah, večinoma doma ali v zavetiščih."

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) medtem ocenjuje, da je svoje domove zapustilo 7,1 milijona ljudi, ki so razseljeni znotraj Ukrajine. IOM navaja, da je poleg Ukrajincev državo zapustilo tudi več kot 210 tisoč državljanov drugih držav, ki so v Ukrajini študirali ali delali.

To pomeni, da je bila skupno več kot četrtina prebivalstva prisiljena zapustiti svoje domove. Pred rusko invazijo je imela Ukrajina v regijah pod vladnim nadzorom 37 milijonov prebivalcev. V to sicer niso všteti prebivalci polotoka Krim, ki ga je Rusija zavzela leta 2014, in dveh proruskih separatističnih regij na vzhodu.

Ženske in otroci predstavljajo 90 odstotkov tistih, ki so zapustili Ukrajino, moški, stari od 18 do 60 let, pa morajo biti na voljno za vpoklic v vojsko in države ne smejo zapustiti.

Po podatkih ZN je skoraj šest od desetih ukrajinskih beguncev zbežalo na Poljsko. Doslej so jih našteli že več kot 2,5 milijona. Večino beguncev iz Ukrajine so sprejele tudi Romunija, Madžarska, Moldavija in Slovaška, nekateri pa so odšli tudi v Rusijo ali Belorusijo.

14.50 Župan Černigova: od začetka vojne je umrlo že 700 oseb

Najmanj 700 oseb je od začetka ruske agresije umrlo v mestu Černigov, je povedal župan mesta.

13.43 Slovaška je Ukrajini podarila močan raketni sistem

Slovaška je Ukrajini podarila močan raketni sistem S-300 za pomoč pri obrambi pred rusko agresijo, je povedal slovaški premier Eduard Heger, ki je še vedno na obisku v Kijevu.

S-300 je protiraketni sistem, izdelan v ZSSR, in deluje še danes. Slovaška je en tak sistem podedovala po razpadu Češkoslovaške.

12.13 Borrell napovedal ponovno odprtje predstavništva EU v Kijevu

EU bo šest tednov po začetku vojne v Ukrajini danes ponovno odprla svoje predstavništvo v Kijevu, je napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen z vlakom na poti v ukrajinsko prestolnico.

Na vlaku, ki naj bi danes prispel v Kijev, je tudi veleposlanik Matti Maasikas, ki je od septembra 2019 vodil delegacijo EU v Ukrajini. Estonski diplomat bo z majhno ekipo ponovno prevzel naloge v Kijevu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavništvo EU v Kijevu je bilo dan po začetku vojne v Ukrajini 24. februarja v celoti evakuirano, majhna ekipa sodelavcev pa je delo nadaljevala iz poljskega Rzeszowa ob meji z Ukrajino.

Vrnitev veleposlanika EU naj bi pokazala, "da Ukrajina obstaja, da obstaja prestolnica, vlada in predstavništva drugih držav", je po poročanju dpa dejal Borrell. Država je še vedno pod ukrajinskim nadzorom, je izpostavil. O vožnji z vlakom po Ukrajini pa je Španec povedal: "Ne počutiš se, kot da si v vojni."

Borrell je ob tem napovedal, da bodo zagotovili 7,5 milijona evrov za preiskave, ki jih bo Ukrajina v zvezi z vojnimi zločini izvedla v kraju Buča nedaleč od Kijeva in na drugih območjih v državi, od koder prihajajo poročila o grozodejstvih po umiku ruske vojske.

Med obiskom v Kijevu, kjer se bosta von der Leyen in Borrell srečala s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, naj bi govorili tudi o tem, kako bi bilo mogoče bolje upravljati zlasti vojaško podporo EU Ukrajini v boju proti ruskim silam.

Borrell je izrazil prepričanje, da se bodo države članice EU strinjale z njegovim predlogom, da se Ukrajini v prihodnjih dneh zagotovi dodatnih 500 milijonov evrov za podporo ukrajinskim oboroženim silam. S tem bi razpoložljiva sredstva povečali na 1,5 milijarde evrov, poroča dpa.

Von der Leyen in Borrell bosta z obiskom v Kijevu po navedbah Bruslja Ukrajini prenesla sporočilo popolne solidarnosti EU.

Države članice povezave so sicer prav danes potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji, ki med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega premoga v unijo in prepoved vstopa ladij, ki plujejo pod rusko zastavo, v pristanišča EU. Nove sankcije vključujejo tudi zamrznitev sredstev štirih ruskih bank.

11.26 Članice EU potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji

Države članice Evropske unije so danes potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Ta med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega premoga v Unijo in prepoved vstopa ladij, ki plujejo pod rusko zastavo, v pristanišča EU. Nove sankcije vključujejo tudi zamrznitev sredstev štirih ruskih bank.

Nov sveženj sankcij vključuje prepoved uvoza ruskega premoga v vseh oblikah. Izvoz v EU predstavlja četrtino celotnega ruskega izvoza premoga, kar pomeni, da bo Rusija izgubila okoli osem milijard evrov dohodkov na leto, navaja Evropska komisija.

Ukrepi vključujejo tudi prepoved transakcij in zamrznitev sredstev štirih ruskih bank, med njimi druge največje ruske banke VTB. Te štiri banke imajo skupaj 23-odstotni delež na ruskem trgu.

EU po novem prepoveduje tudi vstop ladij, ki plujejo pod rusko zastavo, v pristanišča Evropske unije. Poleg tega prepoveduje ruska in beloruska podjetja za cestni transport, ki delujejo v EU. Tako pri cestnem kot ladijskem prometu veljajo izjeme za zdravila, hrano, energijo in humanitarne potrebe.

Četrti ukrep, vreden deset milijard evrov, je usmerjen v izvoz v Rusijo. Prepoved bo veljala za izvoz kvantnih računalnikov in naprednih čipov, pa tudi občutljivih strojev in druge opreme.

Z naslednjim ukrepom, vrednim 5,5 milijarde evrov, želi EU Rusijo in njene oligarhe odrezati od dobrin, kot so les, cement, morska hrana in alkohol, vključno z vodko. Šesti ukrep se nanaša na splošno prepoved sodelovanja ruskih podjetij pri javnih naročilih v državah članicah.

Unija uvaja tudi nove sankcije proti posameznikom in podjetjem. Na seznam so dodali 217 posameznikov in 18 pravnih subjektov.

Večina sankcij bo začela veljati z objavo v uradnem listu EU, ki je predvidena še danes.

10.43 V raketiranju železniške postaje več deset mrtvih in ranjenih

Železniško postajo, od koder naj bi evakuirali civiliste na vzhod Ukrajine, sta zadeli dve ruski raketi, je dejal vodja ukrajinskega državnega železniškega podjetja.

Ubitih naj bi bilo več kot 35 ljudi, več deset je ranjenih. "Reševalci in policija to informacijo za zdaj potrjujejo. Številke bodo precej višje," je za ukrajinsko nacionalno televizijo povedala Tatjana Inačenko, tiskovna predstavnica regionalne uprave Doneck, in dodala, da sta bila med žrtvami tudi dva otroka. 

Kot je na Twitterju zapisal Jaroslav Trofimov, dopisnik The Wall Street Journala, naj bi na eni od raket pisalo "za otroke". 

Ukrajinski guverner Donecka Pavel Kirilenko pravi, da je bilo na postaji na tisoče civilistov, ki so se poskušali umakniti na varnejša območja Ukrajine, poroča Reuters.

Mesto Kramatorsk je v vzhodni Ukrajini in je bilo eno prvih krajev, ki jih je napadla ruska vojska. 

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da je Ukrajina napadla lastne civiliste, in zanika odgovornost za raketne napade na železniško postajo, v katerih je umrlo več kot 35 ljudi, poroča državna tiskovna agencija RIA Novosti.

Trdijo, da vrsto izstrelka, uporabljenega v napadu, uporablja izključno ukrajinska vojska. Ruska vojska ni imela ciljev za Kramatorsk, so sporočili z ministrstva.

"V pomanjkanju moči in poguma, da bi nam nasprotovali na bojišču, cinično uničujejo civilno prebivalstvo. To je zlo, ki nima meja. In če ne bo kaznovano, se ne bo nikoli ustavilo," pa je na Instagramu zapisal Zelenski, ki je napad ostro obsodil. 

10.27 Poroka na fronti 

Kljub nenehnim spopadom sta se ukrajinska vojakinja in vojak včeraj poročila na fronti. Fotografije prikazujejo objem Anastazije in Vjačeslava pred poročno slovesnostjo v mestnem parku v Kijevu v Ukrajini, poroča Sky News.

"Ne glede na to, kako močno nas sovražnik poskuša uničiti in zlomiti, življenje teče naprej," je pred mesecem dni objavila ukrajinska vlada in sporočila, da si je od začetka vojne do 7. marca večno zvestobo obljubilo več kot štiri tisoč ukrajinskih parov, do danes verjetno še veliko več. 

9.55 Natove ladje morajo odpraviti blokado v Črnem morju

Natove ladje so potrebne za patruljiranje v Črnem morju, je dejal ukrajinski veleposlanik v Združenem kraljestvu Vadim Pristajko. Pravi, da je ukrajinski izvoz žitaric, ki je zelo pomemben za prehransko varnost po vsem svetu, trenutno ustavljen in da žitarice zaradi kopičenja ruskih sil ne morejo zapustiti države. 

"Moramo odblokirati Črno morje," je bil jasen.

9.10 Guverner Luganska: Prihodnji tedni bi lahko bili odločilni 

Danes ponoči je bilo v regiji Lugansk mogoče slišati rakete in močno obstreljevanje z granatami. Po vsej regiji so ruske sile preizkušale ukrajinsko obrambo in bombardirale njihova mesta. Guverner je vse civiliste pozval, naj se umaknejo na varnejša območja v središče ali na zahod Ukrajine.

Ker niso zavzele Kijeva, so ruske čete zdaj osredotočene na Donbas in Lugansk. Prihodnji tedni bi lahko bili odločilni v tej vojni, je dodal guverner. 

8.50 Danes se odpira deset humanitarnih koridorjev

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je napovedala, da bodo danes odprli deset evakuacijskih koridorjev.

Koridorji vključujejo poti za civiliste, ki bežijo iz obleganega Mariupola in regije Lugansk, ki so jo Rusi močno bombardirali.

8.44 Ruske ladje obstreljujejo Odeso 

V zadnjih urah so uradniki v Odesi sporočili, da so mesto prizadeli raketni napadi. Pravijo, da ruske sile obstreljujejo Odeso s Črnega morja.

"Zaradi tega so prizadeti infrastrukturni objekti v regiji Odesa," so zapisali mestni uradniki v Telegramu.

8.39 Ursula Von der Leyen je prispela v Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prispela v Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Na Twitterju je objavila fotografijo.

Z von der Leynovo se je v Kijev odpravil tudi visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell in se oglasil na Twitterju. "Na poti v Kijev," je zapisal.

7.08 Ruske sile so zapustile mesto Sumi 

Guverner regije Sumi Dmitro Živicki je v objavi na Facebooku zapisal, da so ruske sile zapustile regijo.

Navedel je, da je še vedno mogoče slišati eksplozije, saj reševalci uničujejo strelivo, ki ga je pustila ruska vojska. Ozemlje regije ni varno, je opozoril. "Mnogo je miniranih in neraziskanih območij. Ne vozite po robovih cest, ne uporabljajte gozdnih cest in ne približujte se uničeni opremi. Vem, da je grozno, vendar še ni čas za čiščenje. Najprej je treba območje razminirati," je še zapisal.

1 / 3
2 / 3
3 / 3

6.03 Iz Avstralije bodo v Ukrajino poslali 20 oklepnih transporterjev 

Iz Avstralije bodo v Ukrajino poslali 20 svojih oklepnih transporterjev bushmaster, je dejal premier Scott Morrison.

5.31 Evropska unija je prepovedala uvoz ruske vodke, lesa in premoga

Vseh 27 članic Evropske unije je odobrilo prepoved uvoza ruskega premoga, lesa in vodke.

Evropska komisija je v torek predlagala nove sankcije, vse članice EU pa so predlog danes potrdile. Visoki uradniki EU so dejali, da bi lahko sledila popolna prepoved uvoza vseh fosilnih goriv iz Rusije, če bo Rusija nadaljevala invazijo na Ukrajino.

Da bi nove sankcije začele veljati, morajo biti objavljene v uradnem listu EU. To je formalnost, ki bo najverjetneje končana jutri.

5.05 V Lugansku so uničene čisto vse bolnišnice 

Ruske sile so v regiji Lugansk uničile vse bolnišnice in druge zdravstvene ustanove, je danes na Facebooku sporočil vodja lokalne vlade Luganska Sergij Gajdaj.

"Od začetka vojne med Ukrajino in Rusijo so bile vse zdravstvene ustanove v naši regiji tarča ruskih granat," je na Facebooku objavil Gajdaj. Objavil je tudi več fotografij poškodovane bolnišnice Rubižne.

1.07 Zelenski: Razmere v Borodjanki so veliko slabše kot v Buči 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so razmere v Borodjanki pri Kijevu veliko slabše kot v Buči. 

Ukrajinska državna tožilka Irina Venediktova je povedala, da so pod dvema porušenima stavbama v Borodjanki, približno 23 kilometrov zahodno od Buče, našli 26 trupel, poroča Reuters.

"V Borodjanki so najslabše razmere po uničenosti in negotovosti glede števila žrtev," je še dejala in dodala, da bo število žrtev v Borodjanki večje kot kjerkoli drugje. 

Razmere v Borodjanki pri Kijevu so veliko slabše kot v Buči, je dejal Zelenski.  | Foto: Reuters Razmere v Borodjanki pri Kijevu so veliko slabše kot v Buči, je dejal Zelenski. Foto: Reuters 00.50 Ukrajina: Rusi so zadeli pomemben železniški nadvoz in blokirali evakuacijsko pot

Sergij Gajdaj, vodja lokalnih oblasti v ukrajinski regiji Lugansk, je dejal, da so ruske sile zadele železniški nadvoz v bližini Barvinkovega in blokirale pot za evakuacijo civilistov iz vzhodne Ukrajine.

"Sovražnik je iz zraka zadel nadvoz v bližini postaje Barvinkova. Približno 500 civilistov iz Luganska, ki se poskušajo umakniti, je zdaj obtičalo na železniški postaji," je zapisal Gajdaj.

Gajdaj je dejal, da je proga "edini železniški izhod pod ukrajinskim nadzorom iz Slovjanska, Kramatorska in Limana".

"To je način življenja več deset tisoč naših državljanov," je zapisal in dodal, da so bili trije evakuacijski vlaki začasno blokirani v Slavjansku v Kramatorsku, ki je v regiji Doneck.

00.30 Von der Leynova in Borrell danes v Kijev k Zelenskemu

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell se bosta danes v Kijevu sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Z obiskom bosta Ukrajini prenesla sporočilo popolne solidarnosti EU. Države članice naj bi medtem ravno danes potrdile tudi peti sveženj sankcij proti Rusiji.

Na srečanju v Kijevu bodo razpravljali tudi o podpori, ki jo EU zagotavlja Ukrajini, tudi v luči donatorske konference, ki bo v soboto potekala v poljski prestolnici Varšavi. Te se bosta predvidoma udeležila tudi Ursula von der Leyen in Borrell.

"Ukrajinskemu ljudstvu in njegovemu pogumnemu boju za naše skupne vrednote želim poslati zelo močno sporočilo o neomajni podpori," je novinarjem v četrtek povedala Ursula von der Leyen. Dodala je, da si Ukrajinci zaslužijo solidarnost EU.

Predsednica Evropske komisije in Borrell bosta tako sledila premierjem Slovenije, Poljske in Češke, ki so v Kijev odpotovali sredi marca. Pretekli konec tedna je Ukrajino kot prva predstavnica EU od začetka ruske invazije obiskala tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Danes naj bi sicer države članice potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Ukrepi po neuradnih informacijah vključujejo prepoved uvoza ruskega premoga v Unijo in prepoved transakcij na štiri ruske banke, med njimi VTB.

Ukrajina Trendi Kako prostovoljci v Ukrajini rešujejo kulturno dediščino pred ruskim uničenjem Tomaž Jontes in Simon Dvornik Novice Telekom Slovenije mladim Ukrajincem podaril tablice za lažje šolanje Jan Ullrich Sportal Lepa gesta nekdanjega zmagovalca Toura Maersk tovorna ladja Koper Avtomoto Izogibajo se sankcijam: Rusi selijo ladje pod drugo zastavo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin