Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 12. 2023,
15.02

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

Natisni članek

ZDA Ukrajina Rusija Tajvan Kitajska Joachim Krause

Nedelja, 17. 12. 2023, 15.02

4 mesece, 2 tedna

Resno svarilo: "To lahko vodi v tretjo svetovno vojno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77
Tajvanski tank | Kitajska bi lahko izkoristila politično polarizacijo v ZDA in napadla Tajvan, svari nemški varnostni strokovnjak Joachim Krause. Na fotografiji: vojaške vaje tajvanske vojske. | Foto Guliverimage

Kitajska bi lahko izkoristila politično polarizacijo v ZDA in napadla Tajvan, svari nemški varnostni strokovnjak Joachim Krause. Na fotografiji: vojaške vaje tajvanske vojske.

Foto: Guliverimage

Blokada pomoči Ukrajini v ameriškem kongresu, ki je posledica velike politične polarizacije med demokrati in republikanci, je zelo nevarna za Ukrajino. A ne samo zanjo. Polarizacija v ZDA, ki jo imata Moskva in Peking za znamenje šibkosti, bi namreč lahko spodbudila Kitajsko, da napade Tajvan, je prepričan nemški strokovnjak za varnostna vprašanja Joachim Krause.

Brez trajne ameriške pomoči se Ukrajini ne bo uspelo ubraniti ruskega napada, piše Joachim Krause v svoji kolumni v nemškem mediju Focus. Prav zato je republikanska blokada ameriške pomoči tako nevarna. Poleg tega kaotične razmere v ameriškem kongresu vplivajo tudi na razpoloženje v Ukrajini in dušijo pripravljenost ukrajinskih vojakov za boj.

Lahko pride do tretje svetovne vojne?

A Krauseja ne skrbi samo Ukrajina, še bolj ga skrbi, da bo polarizacija v ameriškem kongresu ustvarila nerešljiv politični zastoj, ki bo resno škodoval sposobnosti ZDA za strateško ukrepanje. Posledica tega bi lahko bila nevarnost velike vojne – torej svetovne vojne.

Ukrajinski vojak
Novice Je Ukrajina pred porazom?

Kar se trenutno dogaja na Kapitolu v Washingtonu, z velikim zanimanjem spremljajo v Moskvi, Pekingu, Teheranu in drugih podobno mislečih prestolnicah. V teh državah si dogajanje v ZDA razlagajo kot znak šibkosti. Ta bi lahko spodbudila Peking in Moskvo, da sprožita zelo tvegane vojaške posege.

Primerjava med polarizacijo v ZDA in Izraelu

Krause pri tem spomni na dogajanje v Izraelu pred 7. oktobrom, ko je bila država zaradi sporne pravosodne reforme premierja Benjamina Netanjahuja politično polarizirana in paralizirana. To je izkoristil Hamas in napadel jug judovske države.

Če bi se ZDA zapletle v vojno s Kitajsko na Daljnem vzhodu, bi Putin morda želel izkoristiti položaj in napasti evropske države, opozarja Krause. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Če bi se ZDA zapletle v vojno s Kitajsko na Daljnem vzhodu, bi Putin morda želel izkoristiti položaj in napasti evropske države, opozarja Krause. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Podobno bi lahko v prvi vrsti Peking izkoristil trenutni položaj v ZDA. Kot poudarja Krause, se Kitajska že leta načrtno pripravlja na osvojitev Tajvana in uničenje vseh ameriških vojaških objektov v vzhodni Aziji.

Je Kitajska tik pred napadom na Tajvan?

V zadnjih mesecih je Kitajska na mednarodnem trgu v velikem obsegu kupovala zlato. Številni opazovalci to razumejo kot zadnji del priprav na napadalno vojno proti Tajvanu. Cilj je biti pripravljen na sankcije ZDA in drugih zahodnih držav, ki bi bile uvedene takoj, ko bi se začel napad na Tajvan.

Ukrajinski vojak
Novice Vojaški strokovnjak: Vojna v Ukrajini se lahko konča le na ta dva načina

Napad na Tajvan bi se začel z zračno in pomorsko blokado Tajvana. Sledili bi letalski napadi, nato pomorska in zračna invazija na otok. Tajvan se bo upiral in ZDA se bodo soočile z izbiro. Ali bodo opazovale propad Tajvana ali posredovale. V primeru zadnje izbire bo seveda prišlo do velike vojne proti Kitajski.

Bi Putin napadel cilje v Evropi?

V tem primeru bodo Američani morali umakniti svojo vojsko iz Evrope, ker jo bodo potrebovali na Daljnem vzhodu. Zmanjšala bi se tudi ameriška podpora Ukrajini. Morda bi ruski predsednik Vladimir Putin skušal to izkoristiti in z ruskimi vojaškimi napadi na evropske cilje preprečiti oskrbo Ukrajine z orožjem. Za napade bi Rusija lahko uporabila rakete srednjega dosega, ki jih ima na svojih ladjah in podmornicah v Severnem morju ter Atlantiku.

S tem bi Rusija sprožila peti člen pogodbe o Natu, to je vojaški odziv vsega Nata, za kar bi bilo Putinu vseeno, saj bi šel v tem primeru na vse, torej na poraz ZDA in Evrope. To bi bil scenarij tretje svetovne vojne, na katero kljub spreminjajočim se časom še vedno nismo pripravljeni, svari Krause.

Ukrajinski vojaki na minskem polju
Novice Se lahko vojna še vedno prevesi na rusko stran ali je Rusija tik pred zlomom?
Ukrajinski dron
Novice Bo vojno v Ukrajini odločila umetna inteligenca?
Reka Oskil
Novice To je ukrajinska reka, do katere se želijo prebiti Rusi
Ne spreglejte