Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2024,
6.31

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

Natisni članek

vojna Palestina Gaza Izrael

Petek, 23. 2. 2024, 6.31

2 meseca

140. DAN VOJNE V IZRAELU

Egipt na meji z Gazo zgradil večkilometrski zid

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

Egipt je ob meji z Gazo v puščavi Sinaj v zadnjem tednu zgradil več kot tri kilometre dolg betonski zid. Ta na treh mestih obdaja več kot 16 kvadratnih kilometrov zemljišča, kjer naj bi Egipt začel graditi begunsko taborišče. Do gradnje taborišča prihaja v času, ko se Izrael pripravlja na obsežno kopensko ofenzivo na Rafo na jugu Gaze.

Rafa, Palestina
Novice Zakaj Egipt noče palestinskih beguncev?
Poudarki dneva:

12.44 
Izraelski minister za pospešitev gradnje naselbin na Zahodnem bregu
10.22 Egipt na meji z Gazo zgradil več kot tri kilometre zidu
8.03 Netanjahu predstavil povojni načrt za Gazo
6.29 Slovenija v Haagu o očitanih kršitvah Izraela na palestinskih ozemljih

12.44 Izraelski minister za pospešitev gradnje naselbin na Zahodnem bregu

Izraelski skrajno desni finančni minister Bezalel Smotrič je v četrtek dejal, da bo pospešil načrte za gradnjo naselbin na zasedenem Zahodnem bregu. Do njegove napovedi prihaja po napadu v bližini ene od naselbin na Zahodnem bregu, ki naj bi ga izvedli palestinski napadalci, v njem pa je bila ena oseba ubita in več ranjenih. Kot je danes poročal izraelski časnik Times of Israel, se bo v ta namen v prihodnjih dneh sestal odbor, pristojen za odobritev gradnje stanovanjskih enot za naseljence.

Odločitev o pospešitvi načrtov za več kot 3.000 novih stanovanjskih enot na Zahodnem bregu je bila sprejeta na srečanju finančnega ministra Smotriča s premierjem Benjaminom Netanjahujem in obrambnim ministrom Joavom Galantom. Smotrič je po poročanju časnika dejal, da je bila odločitev odziv na četrtkovo streljanje na avtocesti blizu Jeruzalema, v bližini naselbine Maale Adumim. V napadu je bil ubit Izraelec, najmanj osem ljudi je bilo ranjenih, nekateri huje.

Po podatkih izraelskih obveščevalcev so bili trije storilci Palestinci iz Betlehema na Zahodnem bregu, ki so bili v napadu ubiti. "Naj vsak terorist, ki hoče ubijati Izraelce, ve, da se bomo na napade odzvali s poglabljanjem nadzora nad celotno deželo Izrael," je dejal Smotrič po poročanju časnika Times of Israel.

Od začetka vojne v Gazi, ki je izbruhnila po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, so se povečale tudi napetosti in konflikti na Zahodnem bregu, ki ga od leta 1967 zaseda Izrael.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Ramali je bilo od 7. oktobra na Zahodnem bregu ubitih 384 Palestincev, bodisi v izraelskih vojaških operacijah, spopadih z izraelskimi varnostnimi silami ali lastnih napadih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

10.22 Egipt na meji z Gazo zgradil več kot tri kilometre zidu

Egipt je ob meji z Gazo v puščavi Sinaj v zadnjem tednu zgradil več kot tri kilometre dolg betonski zid. Ta na treh mestih obdaja več kot 16 kvadratnih kilometrov zemljišča, kjer naj bi Egipt začel graditi begunsko taborišče. Do gradnje taborišča prihaja v času, ko se Izrael pripravlja na obsežno kopensko ofenzivo na Rafo na jugu Gaze.

Egipt naj bi s čiščenjem in uravnavanjem več kot 16 kvadratnih kilometrov zemljišča pričel v začetku meseca, v zadnjem tednu pa je svoje dejavnosti na območju bistveno razširil. Na satelitskih posnetkih 14. februarja je bilo vidnih približno 0,8 kilometra zidu, po najnovejših posnetkih pa je zdaj postavljenih že več kot tri kilometre zidu, poroča britanski BBC.

O gradnji begunskega taborišča je že prejšnji teden poročal ameriški časnik Wall Street Journal. V taborišču bi lahko po pisanju časnika v šotorih bivalo več kot 100.000 ljudi. Egipt je sicer poročila o gradnji taborišča že zanikal.

Oblasti v egiptovski provinci Severni Sinaj so pojasnile, da "oborožene sile vzpostavljajo logistično območje za pomoč za Gazo", da bi zmanjšale zastoje na cestah v bližini meje. Na območju naj bi tudi gradili čakalnice za tovornjake, varna skladišča, upravne urade in bivališča za voznike, so še dodale oblasti.

Strokovnjakinja za humanitarno pomoč, ki usklajuje prizadevanja za pomoč v Gazi, je medtem za BBC povedala, da za tovrstne načrte Egipta še ni slišala. "O skladiščnih zmogljivostih v Egiptu se razpravlja skoraj na vsakem sestanku. Glede na to, da to ni bilo predstavljeno, domnevam, da načrt ni takšen," je dodala.

Andreas Kreig, predavatelj varnostnih študij na Kings College London, je medtem ocenil, da za postavitev tovornjakov, ki čakajo na pomoč, ni potrebno toliko ozemlja. "Zdi se mi, da se Egipt pripravlja na najhujši možni scenarij. Če pogledamo za kako veliko območje gre, 16 kvadratnih kilometrov, to je na tisoče in tisoče tovornjakov. Še nikoli se ni zgodilo, da bi na meji čakalo na tisoče tovornjakov," je dodal.

8.03 Netanjahu predstavil povojni načrt za Gazo

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v četrtek zvečer varnostnemu kabinetu predstavil načrt za upravljanje Gaze po končani vojni s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. V skladu z načrtom bi izraelska vojska ohranila neomejeno svobodo delovanja na celotnem območju Gaze, enklavo pa bi vodili lokalni uradniki, ki nimajo povezav s Hamasom.

Izraelska vojska bo vojno nadaljevala, dokler ne bo dosegla svojih ciljev, ki so uničenje vojaških zmogljivosti in infrastrukture Hamasa in Islamskega džihada, vrnitev talcev ter dolgoročna odstranitev vseh varnostnih groženj z območja Gaze, poroča izraelski časnik Times of Israel.

Vojska bi ohranila "neomejeno svobodo delovanja na celotnem območju Gaze, da bi preprečila ponovni vzpon terorističnih dejavnosti", piše v dokumentu, ki neomajno delovanje vojske opisuje kot "vmesni ukrep". Prav tako bi Izrael kot vmesni ukrep ohranil varnostni nadzor nad celotnim območjem zahodno od Jordanije, torej tudi nad Zahodnim bregom.

Netanjahujev načrt opisuje tudi popolno demilitarizacijo Gaze, z izjemo tistega, kar je potrebno za vzdrževanje javnega reda. Po vojni pa naj bi palestinsko enklavo vodili lokalni uradniki, ki nimajo povezav "z državami ali subjekti, ki podpirajo terorizem". Načrt pri tem ne omenja vloge Palestinske uprave na Zahodnem bregu.

Izrael bo prav tako nadaljeval že začeti projekt vzpostavitve varovalnega pasu na palestinski strani meje z Gazo, ki bo deloval, "dokler bo obstajala varnostna potreba po njem". Načrt pa vključuje tudi ukrepe za preprečevanje tihotapljenja iz Egipta v Gazo, tudi prek mejnega prehoda Rafa.

6.29 Slovenija v Haagu o očitanih kršitvah Izraela na palestinskih ozemljih

Na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu, kjer poteka postopek o očitanih kršitvah Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih, bo svoje stališče danes predstavila Slovenija. Gre za postopek, ki ga je sprožila Generalna skupščina ZN na podlagi resolucije iz decembra leta 2022, ki jo je takrat podprla tudi Slovenija.

Na ICJ se je v ponedeljek začela ustna obravnava v postopku o očitanem spornem delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih od leta 1967. V postopku, ki ga je sprožila Generalna skupščina ZN na podlagi resolucije iz decembra 2022, sodeluje 52 držav, med njimi tudi Slovenija, ki bo danes na sodišču predstavila svoje stališče.

Generalna skupščina je ICJ zaprosila za svetovalno mnenje glede posledic delovanja Izraela na človekove pravice na palestinskih ozemljih v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, ter glede očitane kršitve pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe od leta 1967 naprej.

Slovenska vlada je odločitev o sodelovanju v postopku sprejela 11. januarja letos. Kot je takrat pojasnila zunanja ministrica Tanja Fajon, "gre za izjemno širok spekter očitanih kršitev, ki se že desetletja izvajajo v tej regiji in katerih zelo grozljive posledice so vidne tudi danes".

Gre sicer za ločen postopek od tožbe Južne Afrike na ICJ, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida. Tej se Slovenija za zdaj še ni pridružila, je pa pozdravila nedavno odločitev sodišča, da mora Izrael sprejeti učinkovite ukrepe za zagotavljanje nujne humanitarne pomoči civilistom v Gazi in preprečiti genocid v Gazi.

Rafa po napadu
Novice Izrael ponoči nadaljeval napade na Rafo
švicarska zastava Švica
Novice Odločitev je padla: Švica bo prepovedala delovanje Hamasa
Slovenija Izrael Bonifika
Sportal V Kopru v nedeljo poostren policijski nadzor
Ne spreglejte