Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 2. 2024,
8.12

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

ZDA Združeni narodi Gaza napad vojna Palestina Izrael

Četrtek, 22. 2. 2024, 8.12

2 meseca

139. DAN VOJNE V IZRAELU

Izrael ponoči nadaljeval napade na Rafo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Rafa po napadu | Mesto Rafa, ki je pred vojno štelo manj kot 200 tisoč ljudi, je zadnji večji kraj v Gazi, ki ga še niso zasedle izraelske kopenske sile. | Foto Reuters

Mesto Rafa, ki je pred vojno štelo manj kot 200 tisoč ljudi, je zadnji večji kraj v Gazi, ki ga še niso zasedle izraelske kopenske sile.

Foto: Reuters

Izrael je nadaljeval nočne napade na Gazo, kjer je bilo do jutra ubitih 99 ljudi, je sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo. Vojska je ciljala tudi Rafo na skrajnem jugu palestinske enklave. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, v senci nasilja potekajo diplomatska prizadevanja za prekinitev ognja.

Pomembnejši poudarki dneva:

19.59 Ministri G20 v Braziliji podprli rešitev dveh držav v izraelsko-palestinskem konfliktu

18.10 Višji predstavnik Hamasa vidi možnost za preboj v pogajanjih
17.23 Agencije ZN za preprečitev še hujše katastrofe v Gazi pozivajo k prekinitvi ognja
10.27 V strelskem napadu pri izraelski naselbini na Zahodnem bregu en mrtev
8.15 Izrael ponoči nadaljeval napade na Rafo

19.59 Ministri G20 v Braziliji podprli rešitev dveh držav v izraelsko-palestinskem konfliktu

Zunanji ministri držav skupine G20 so na zasedanju v Braziliji v splošnem podprli rešitev dveh držav v izraelsko-palestinskem konfliktu, je danes ob koncu vrha izjavil brazilski zunanji minister Mauro Vieira. Enotnost ministrov pri tem vprašanju je potrdil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Po besedah Vieire je vsak minister, ki je na dvodnevnem zasedanju naslovil vprašanje bližnjevzhodnega konflikta, izrazil podporo rešitvi dveh držav kot edini možni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da je bilo temu res tako, je potrdil tudi Borrell. "Vsi tukaj, vsi. Nisem slišal nikogar, ki bi ji nasprotoval," je dejal in pojasnil, da med ministri obstaja soglasje, da je mir na Bližnjem vzhodu in varnost Izraela mogoče doseči le, če bodo imeli Palestinci politično perspektivo za izgradnjo lastne države.

Ob tem je Borrell vnovič opozoril, da se konflikt širi tudi na okupirani Zahodni breg, kjer, kot je dejal, vre zaradi napadov izraelskih naseljencev na palestinske civiliste.

"Mobilizirati moramo svoje politične zmogljivosti in si prizadevati za uresničitev te rešitve. V nasprotnem primeru je to le pobožna želja," je še dejal prvi mož evropske diplomacije in izrazil pričakovanje, da bodo arabske države v prihodnjih dneh pripravile mirovni predlog za Gazo.

Ob prvem dnevu zasedanja v sredo so se zunanji ministri G20 v Rio de Janeiru med drugim zavzeli tudi za celovito reformo najpomembnejših mednarodnih organizacij, vključno z Združenimi narodi in Svetovno trgovinsko organizacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Kar zadeva multilateralne razvojne banke in Mednarodni denarni sklad, je bilo prav tako doseženo široko soglasje, da je treba najrevnejšim državam olajšati dostop do financiranja in izboljšati zastopanost držav v razvoju v upravnih organih," je danes ob zaključku zasedanja dodal brazilski minister Vieira.

18.10 Višji predstavnik Hamasa vidi možnost za preboj v pogajanjih

Eden od voditeljev palestinskega islamističnega gibanja Hamas Musa Abu Marzuk je v intervjuju za arabsko televizijo Al Gad izrazil prepričanje, da je v bližnji prihodnosti možen preboj pri pogajanjih glede izpustitve talcev. Ob tem je navedel tudi več pogojev za doseg dogovora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot pogoje za doseg dogovora je navedel končanje izraelskega vojaškega posredovanja v Gazi in vrnitev razseljenih Palestincev nazaj na sever enklave. V zameno za izpustitev vseh talcev iz Gaze pa naj bi zahtevali tudi izpustitev 500 Palestincev iz izraelskih zaporov.

Dodal pa je, da ni nujno, da bi Gazi v prihodnje vladal Hamas. Po njegovem prepričanju bi lahko v enklavi vladala tudi "druga sposobna palestinska vlada". Kljub temu pa Hamas ni pripravljen zapustiti Gaze in bo nadaljeval svoj boj, je poudaril.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nedavno dejal, da ne bo sprejel dogovora o izpustitvi talcev za vsako ceno. Tako ne nameravajo končati vojne, kar pomeni, da bi izraelski vojaki ostali v enklavi, obenem ni pripravljen izpustiti več tisoč zaprtih Palestincev.

Je pa član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc v sredo dejal, da obstajajo prizadevanja za nov načrt vrnitve talcev.

Egipt, Katar in ZDA se trenutno trudijo, da bi dosegli nov dogovor med izraelsko vlado in Hamasom. Po poročanju izraelskih medijev bo v petek v Parizu potekalo srečanje pogajalcev.

17.23 Agencije ZN za preprečitev še hujše katastrofe v Gazi pozivajo k prekinitvi ognja

Za preprečitev še hujše katastrofe v Gazi je potrebna takojšnja prekinitev ognja, izpustitev talcev, zaščita civilistov in infrastrukture, neoviran prehod za dostavo humanitarne pomoči in nadaljnja podpora agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), navaja skupna izjava voditeljev več mednarodnih organizacij in agencij Združenih narodov.

"V manj kot petih mesecih od brutalnih napadov na Izrael in posledični eskalaciji je bilo na območju Gaze ubitih in ranjenih več deset tisoč Palestincev. Več kot tri četrtine prebivalcev je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove, mnogi med njimi večkrat. Soočajo se s hudim pomanjkanjem hrane, vode, sanitarij in zdravstvenega varstva," piše v izjavi voditeljev, ki je bila objavljena v sredo zvečer.

Voditelji več mednarodnih neprofitnih organizacij in agencij ZN, ki so združeni v okviru stalnega medagencijskega odbora (IASC) - najvišjega foruma za usklajevanje humanitarne pomoči znotraj sistema Združenih narodov, opozarjajo, da se zdravstveni sistem v Gazi še naprej sistematično razkraja.

V ponedeljek je denimo v enklavi delovalo le 12 od 36 bolnišnic, pa še to le delno, od 7. oktobra pa je bilo v Gazi zabeleženih več kot 370 napadov na zdravstveno infrastrukturo in osebje, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

"Širijo se bolezni. Grozi lakota. Osnovna infrastruktura je zdesetkana. Proizvodnja hrane se je ustavila. Bolnišnice so se spremenile v bojišča. Milijon otrok se dnevno sooča s travmami," poudarja IASC. Ob tem so dodali, da v Gazi ni varnega kraja in da bi eskalacija nasilja v mestu Rafa, kamor se je zateklo več kot milijon Palestincev, privedla do številnih žrtev.

Za preprečitev še hujše katastrofe v Gazi so voditelji med drugim pozvali k takojšnji prekinitvi ognja, zaščiti civilistov in infrastrukture, izpustitvi talcev, neoviranemu prehodu za razdeljevanje humanitarne pomoči v širšem obsegu po vsej Gazi, funkcionalnemu sistemu humanitarnega obveščanja, nadaljnji podpori UNRWA in ustavitvi kampanj, ki poskušajo diskreditirati delo ZN in nevladnih organizacij.

"Izrael prav tako pozivamo, naj izpolni svojo pravno obveznost v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom in s pravom o človekovih pravicah, da zagotovi hrano in medicinske zaloge ter omogoči delovanje operacij pomoči, svetovne voditelje pa, naj preprečijo še hujšo katastrofo," so še dodali.

Med 19 podpisniki izjave so med drugim koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths, visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk, generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi in izvršna direktorica Sklada ZN za otroke (Unicef) Catherine Russell.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je medtem danes sporočilo, da je bilo od začetka izraelske ofenzive v palestinski enklavi ubitih najmanj 29.410 ljudi, še najmanj 69.465 je ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10.27 V strelskem napadu pri izraelski naselbini na Zahodnem bregu en mrtev

V strelskem napadu na več vozil v bližini ene od izraelskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu je bila danes ubita najmanj ena oseba, še osem je ranjenih. Policija je sporočila, da je dva napadalca ubila, tretji pa je huje ranjen, poroča portal izraelskega časnika Haaretz.

Napad se je zgodil na cesti blizu naselbine Maale Adumim, vzhodno od Jeruzalema. Kot je pojasnila policija, so napadalci iz avtomatskega orožja sprožili strele na vozila, ki so stala v prometnem zastoju.

Gre za nov nasilni incident na Zahodnem bregu, kjer izraelske okupacijske sile redno izvajajo racije. V takšnih vojaških operacijah je bilo od 7. oktobra lani ubitih najmanj 400 Palestincev.

Izrael to območje, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, zaseda od leta 1967, slednjega pa si je tudi enostransko priključil.

Maale Adumim je ena od številnih izraelskih naselbin na Zahodnem bregu, ki so nezakonite po mednarodnem pravu. V njih živi okoli 475.000 ljudi. Palestincev na tem območju je nekaj manj kot tri milijone, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

8.15 Izrael ponoči nadaljeval napade na Rafo

Iz Rafe, kjer je trenutno okoli 1,5 milijona ljudi, prihajajo poročila o številnih napadih izraelske vojske. Mesto, ki je pred vojno štelo manj kot 200 tisoč ljudi, je zadnji večji kraj v Gazi, ki ga še niso zasedle izraelske kopenske sile.

V senci kontinuiranih napadov sicer potekajo pogovori o možnostih za obnovitev prekinitve ognja v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc, ki je prejšnji teden 10. marec opredelil kot skrajni rok za kopensko ofenzivo v Rafi – če Hamas prej ne vrne zajetih talcev –, je povedal, da obstajajo prizadevanja za nov načrt vrnitve talcev.

V Izrael bo medtem danes iz Egipta prispel odposlanec Bele hiše za Bližnji vzhod Brett McGurk, navaja AFP. Da je v Kairu tudi njihov vodja Ismail Hanija, je potrdilo palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Vodja humanitarne službe ZN Martin Griffiths pa je izkoristil aktualno srečanje zunanjih ministrov skupine G20 v Braziliji, da je vodje diplomacij najvplivnejših držav na svetu pozval, naj izkoristijo svojo moč za dosego miru v Gazi. V zapisu za katarsko televizijo Al Jazeera je opozoril, da bosta v nasprotnem primeru njihova molk in neukrepanje pomenila, da bo "več žensk in otrok odvrženih v odprte grobove v Gazi".

švicarska zastava Švica
Novice Odločitev je padla: Švica bo prepovedala delovanje Hamasa
Slovenija Izrael Bonifika
Sportal V Kopru v nedeljo poostren policijski nadzor
Gaza, Palestina
Novice Meddržavno sodišče o delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih
Izrael
Novice Novi napadi: izraelska vojska intenzivno napadla Libanon
Robert Golob
Novice Golob poudaril zavezanost premirju v Gazi in pomen enotnosti EU
Ne spreglejte