Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
27. 10. 2022,
22.36

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

37

Natisni članek

teorija zarote Geert Wilders Aleksander Dugin Volodimir Zelenski Vladimir Putin Thierry Baudet Rusija Nizozemska

Četrtek, 27. 10. 2022, 22.36

1 leto, 6 mesecev

Putinov nizozemski zaveznik: Zahodu vladajo kuščarji iz vesolja

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

37

Thierry Baudet | Nizozemski desni politik Thierry Baudet, ki ima po očetovi strani valonske korenine, nabira glasove z udrihanjem po EU, kulturnem marksizmu, globalistih in globoki državi.  | Foto Guliverimage

Nizozemski desni politik Thierry Baudet, ki ima po očetovi strani valonske korenine, nabira glasove z udrihanjem po EU, kulturnem marksizmu, globalistih in globoki državi.

Foto: Guliverimage

Thierry Baudet je provokativni nizozemski politik, ki je velik občudovalec Vladimirja Putina in stiska pesti za njegovo zmago v vojni z Ukrajino. Nasprotniki mu zato očitajo, da je vazal Kremlja in Putinov mandžurski kandidat.

Pred ruskim napadom na Ukrajino je imel ruski predsednik Vladimir Putin med zahodnoevropskimi desničarji številne občudovalce. Tako sta ga med drugim hvalila Francozinja Marine Le Pen in Italijan Matteo Salvini. Po izbruhu vojne sta se začela posipati s pepelom ter sta obsodila ruski napad na Ukrajino.

Baudet ostaja zvest Putinu

Salvini je sicer spet bolj na moskovski liniji, saj nasprotuje zahodnim sankcijam proti Rusiji, češ da so neučinkovite in škodijo Italiji. Putinu je še vedno naklonjen tudi nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi. Je pa – vsaj na besedni ravni – velika podpornica Ukrajine nova italijanska premierka Giorgia Meloni, čeprav je bila v preteklosti tudi Putinova občudovalka.

Manuela Schwesig
Novice Kaj ima ta nemška lepotica z Vladimirjem Putinom?

Toda med zahodnoevropskimi desnimi politiki, ki so v preteklih letih s svojim nasprotovanjem islamizmu in množičnim migracijam želi velike uspehe, je tudi nekdo, ki ne samo da ni obsodil ruske invazije na Ukrajino, ampak jo celo upravičuje in podpira. To je nizozemski politik Thierry Baudet.

"Putin se bori proti ameriški globoki državi"

Tako je Baudet, ki je vodja stranke Forum za demokracijo (FvD) in njen poslanec v nizozemskem parlamentu, marca letos na svojem računu na Twitterju zapisal, da je Ukrajina že kar nekaj let "v lasti ameriške globoke države" in da Ukrajini zdaj "dobesedno vlada klovn (mišljen je seveda Volodimir Zelenski, op. p.) kot politični voditelj". Zatrdil je tudi, da Ukrajina, ki ji iz ozadja vlada Cia, dejansko predstavlja grožnjo Rusiji.

Baudet je letos septembra s provokativnim govorom o kulturnem marksizmu in globoki državi tako razjezil ministre nizozemske vlade, da so protestno zapustili parlament:

Letos poleti je Baudet prebral Putinovo biografijo. Ko jo je prebral, je po poročanju Euronewsa prišel do sklepa: "Putin je velik junak! Kar počne v Ukrajini, je junaško dejanje. Bojuje se proti globoki državi v Ukrajini. /.../ Globalisti sovražijo uspehe ruske vojske, sovražijo Putinovo superiorno inteligenco."

Baudet proti Ukrajini že leta 2016

Seveda ni čudno, da mu številni na Nizozemskem očitajo, da je kremeljski vazal. Henk Otten, nekdanji član FvD, je februarja letos Baudeta označil kot Putinovega mandžurskega kandidata.

Trendi Vroča lepotica, ki lahko ogreje morje

Baudetove povezavo z Rusijo so stare že nekaj let. Leta 2016 je bil Baudetov FvD poleg nizozemske satirične spletne strani GeenStijl sopobudnik nizozemskega nezavezujočega referenduma o pridružitvenem sporazumu med EU in Ukrajino.

Stiki s Putinovim človekom

Nasprotniki sporazuma so bili uspešni, saj je – na veliko veselje Kremlja – 60 odstotkov udeležencev referenduma zavrnilo sporazum. Tako je Nizozemska sporazum ratificirala šele leta 2017, eno leto po referendumu. Baudet je že v času referenduma hvalil Putina in grajal Ukrajino.

Baudet je velik občudovalec Putinove Rusije. Leta 2018 se je srečal z Alekdandrom Duginom, ki velja za nekakšnega Putinovega ideologa. | Foto: Reuters Baudet je velik občudovalec Putinove Rusije. Leta 2018 se je srečal z Alekdandrom Duginom, ki velja za nekakšnega Putinovega ideologa. Foto: Reuters

Navezal je tudi stike z Rusom Vladimirom Kornilovim. Ta je pred referendumom iz Kijeva, kjer je vodil neki ruski inštitut, prišel na Nizozemsko in kot menda neodvisen strokovnjak dajal intervjuje nizozemskim medijem. V izjavah je seveda raztrgal sporazum med EU in Nizozemsko.

Baudet o zlobnih kuščarjih

Aprila 2020 je v javnost pricurljala vsebina Baudetovih sporočil njegovim strankarskim kolegom prek aplikacije WhatsApp. Kot piše bruseljski spletni medij Euobserver, je Baudet v njih med drugim Kornilova opisal kot človeka, ki dela za Putina. Po razkritju sporočil je Baudet zatrjeval, da so vzeta iz konteksta.

Marjorie Taylor Greene
Novice Je ta ženska novi strah in trepet liberalne Amerike?

Nedavno je Baudet znova dvignil veliko prahu v državi mlinov na veter, ko je v intervjuju za ameriški podkast Geopolitics&Empire dejal, da svetu vladajo zlobni kuščarji. Pozneje je pojasnjeval, da ni mislil dobesedno, ampak je kuščarje uporabil kot prispodobo.

Prihod teoretika zarote v Amsterdam

Teorija zarote o kuščarjih ni Baudetova pogruntavščina. Že pred leti si jo je izmislil britanski teoretik zarot David Icke. Po tej teoriji zarote svetu vladajo kuščarji, ki so prišli na Zemljo iz vesolja in prevzeli človeško podobo.

FvD je s svojim nasprotovanjem islamu in množičnim migracijam velik tekmec Stranki za svobodo (PVV) Geerta Wildersa. FvD je leta 2019 prehitel Wildersovo stranko na volitvah za nizozemski senat in Evropski parlament, na lanskih volitvah v predstavniški dom nizozemskega parlamenta pa je bil Wilders spet uspešnejši kot Baudet.  | Foto: Reuters FvD je s svojim nasprotovanjem islamu in množičnim migracijam velik tekmec Stranki za svobodo (PVV) Geerta Wildersa. FvD je leta 2019 prehitel Wildersovo stranko na volitvah za nizozemski senat in Evropski parlament, na lanskih volitvah v predstavniški dom nizozemskega parlamenta pa je bil Wilders spet uspešnejši kot Baudet. Foto: Reuters

Icke, ki ga nizozemska judovska organizacija CIDI obtožuje antisemitizma in zanikanja holokavsta, bo novembra letos prišel na Nizozemsko, kjer bo eden od govorcev na shodu, ki ga v Amsterdamu pripravlja organizacija Samen voor Nederland (sl. Skupaj za Nizozemsko). Ta organizacija, ki so jo leta 2021 ustanovili nasprotniki vladnih ukrepov proti širjenju covid-19, trdi, da Icke ni antisemit in zanikovalec holokavsta.

Parlament za osem dni utišal Baudeta

Zaradi intervjuja in ker ni razkril vseh svojih prihodkov, je nizozemski parlament Baudetu za osem dni vzel pravico do govora na sejah parlamenta. Je pa obdržal glasovalno pravico.

Sarah Knafo
Novice Noseča mladenka in ostareli mož v velikih težavah

Baudet, ki se sam razglaša za teoretika zarote, že nekaj let buri duhove z načrtno provokativnimi izjavami. Tako je za napad na New York in Pentagon, ki ga je 11. septembra 2001 izvedla islamistična teroristična mreža Al Kaida, dejal, da je v resnici delo vlade ZDA.

Kulturni marksisti, globalisti in globoka država

Prepričan je tudi v načrtno zaroto kulturnih marksistov, s katero hočejo uničiti Zahod. Tudi za EU pravi, da je kulturno-marksistični projekt za uničenje evropske civilizacije. Seveda je tudi zagovornik izstopa Nizozemske iz EU. Ima se tudi za borca proti globalistom in globoki državi.

Vzpon in kriza FvD

Baudetov FvD je bil ustanovljen leta 2015 kot možganski trust. Naslednje leto se je prelevil v politično stranko, na volitvah leta 2017 pa je že prišel v parlament. Dobil je sicer samo 1,8 odstotka glasov, ampak ker je na Nizozemskem volilni prag pri 0,67 odstotka, sta mu v 150-članskem predstavniškem domu nizozemskega parlamenta pripadala dva sedeža. Enega od teh je zasedel Baudet.

Baudet je tako postal vzhajajoča politična zvezda. Najbolj je zablestel leta 2019, ko je FvD dobil največ glasov na regionalnih volitvah in s tem tudi največ sedežev v nizozemskem senatu (dobil je 12 sedežev od 75), ki je zgornji dom nizozemskega parlamenta. FvD se je istega leta dobro odrezal tudi na volitvah v Evropski parlament (dobil je tri sedeže od 26 nizozemskih).

A za FvD so značilni tudi pogosti znotrajstrankarski prepiri in afere, zaradi česar je njegova priljubljenost upadla. Tako je na lanskih volitvah v predstavniški dom nizozemskega parlamenta FvD dobil le pet odstotkov glasov in osem poslancev. A trije poslanci so zaradi sporov že odšli, tako da ima le še pet poslancev. Še večji je bil osip v senatu, kjer je Baudeta zapustilo kar 11 senatorjev, izvoljenih na listi FvD. Baudetu je tako ostal zvest le še en senator.

Prestopi in odhodi se se zgodili tudi v Evropskem parlamentu. Zaradi odhoda Velike Britanije iz EU se je nizozemsko število sedežev v Evropskem parlamentu povečalo na 29, tako da je FvD dobil enega evroposlanca več. Toda vsi štirje so že odšli v druge poslanske skupine. Na Baudetovo srečo pa je v FvD prestopil evroposlanec, ki je bil prej v Stranki za svobodo (PVV), tako da ima v Evropskem parlamentu en sedež.

Chris Noel
Novice Svetlolasa lepotica in njen srhljivi sadistični ljubimec
Rudy Giuliani
Novice Mož, ki je bil strah in trepet newyorških mafijcev
Vladimir Putin
Novice Je to razlog, da je Putin udaril po Ukrajini ravno letos?
Marine Le Pen in Vladimir Putin
Novice Svetlolaska, ki se je zaradi srečanja s Putinom znašla v težavah
Aleksander Solženicin
Novice Je to Putinov duhovni oče?
Aleksander Dugin
Novice Zloglasna organizacija, katere član je bil tudi razvpiti Dugin
Erich Vad
Novice Nemški general, ki je razburil Ukrajince
Ne spreglejte