Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 3. 2023,
8.27

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

168

Natisni članek

Mariupol Vladimir Putin vojna Rusija Ukrajina

Nedelja, 19. 3. 2023, 8.27

4 mesece, 2 tedna

389. dan vojne v Ukrajini

Na tisoče Rusov zbežalo na Bali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

168

Odkar je ruski predsednik Vladimir Putin začel invazijo na Ukrajino se je na Bali preselilo več deset tisoč Rusov. Okoli 58 tisoč ruskih državljanov je lani prišlo na otok v jugovzhodni Aziji, še dodatnih 22.500 jih je pribežalo januarja letos, je sporočila indonezijska vlada. Putin je medtem danes obiskal mesto Mariupol na jugu Ukrajine, ki so ga ruske sile po hudih bojih zavzele maja lani. Kot so danes sporočili iz Kremlja, je Putin v mesto poletel s helikopterjem in si ga nato ogledal z avtomobilom ter govoril z ljudmi.

Poudarki dneva: 

19.50 Na dan prišel tajni dokument z ruskimi načrti destabilizacije Moldavije

15.50 Na tisoče Rusov zbežalo na Bali, oblasti jih ne želijo več
11.56 Nemški zunanji minister napovedal Putinovo aretacijo, če bo stopil na nemška tla
8.55 Ruski mediji objavljajo videoposnetke Putina v Mariupolu
8.25 Putin obiskal Mariupol

19.50 Na dan prišel tajni dokument z ruskimi načrti destabilizacije Moldavije

Tajni načrt, ki naj bi ga pripravila ruska varnostna služba FSB, določa podrobne možnosti za destabilizacijo Moldavije – vključno s podporo proruskim skupinam, pomočjo pravoslavne cerkve in grožnjami s prekinitvijo dobave zemeljskega plina. Za dokument z naslovom "Strateški cilji Ruske federacije v Republiki Moldaviji" se zdi, da je namenjen preprečevanju približevanja Moldavije proti Zahodu. 

Pridobil in prvi razkril ga je konzorcij medijev, razdeljen je na različno oddaljene cilje. Med takojšnjimi "podpora moldavskim političnim silam, ki zagovarjajo konstruktivne odnose z Rusko federacijo", in "nevtralizacija pobud Moldavije, katerih cilj je odprava ruske vojaške prisotnosti v Pridnestrju". Na srednji rok želijo preprečiti "ekspanzionistično politiko Romunije v Moldaviji" in "nasprotovanje sodelovanju med Republiko Moldavijo in Natom," dolgoročno pa želijo "ustvariti stabilne proruske vplivne skupine v moldavskih političnih in gospodarskih elitah" in "oblikovati negativen odnos do Nata".

15.50 Na tisoče Rusov zbežalo na Bali, oblasti jih ne želijo več

Odkar je ruski predsednik Vladimir Putin začel invazijo na Ukrajino se je na Bali preselilo več deset tisoč Rusov. Okoli 58 tisoč ruskih državljanov je lani prišlo na otok v jugovzhodni Aziji, še dodatnih 22.500 jih je pribežalo januarja letos, je sporočila indonezijska vlada.

Lani je na ta tropski otok prispelo tudi več kot sedem tisoč Ukrajincev, januarja letos pa še okoli 2.500. Toda tisti, ki bežijo pred vojno ali vpoklicem v vojsko, so naleteli na težavo, poroča CNN.

Balijske oblasti so namreč pozvale k odpravi obstoječe vizumske politike za državljane Rusije in Ukrajine. Sklicujejo se na vrsto incidentov, ki so vključevali neprimerno vedenje in na obiskovalce, ki so jim vizumi potekli, zdaj pa nezakonito delajo kot frizerji, turistični vodniki brez licence in vozniki taksijev.

"Kadarkoli prejmemo obvestilo o tujcu, ki se neprimerno obnaša, je to skoraj vedno Rus," je za CNN povedal lokalni policist v mestu Kuta.

11.56 Nemški zunanji minister napovedal Putinovo aretacijo, če bo stopil na nemška tla

Nemški zunanji minister Marco Buschmann je napovedal, da bo izvršil nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, če bo ta stopil na nemška tla.

Dodal je, da se bo Mednarodno kazensko sodišče v primeru Putinovega prihoda hitro obrnilo na Interpol in države pogodbenice ter zahtevalo izvršitev odredbe, navaja Index, ki se sklicuje na Yahoo News.

"Nemčija bo potem prisiljena aretirati Putina in ga predati Mednarodnemu kazenskemu sodišču," je še dejal minister. 

8.55 Ruski mediji objavljajo videoposnetke Putina v Mariupolu

Ruska režimska tiskovna agencija RIA Novosti je objavila videoposnetek, za katerega trdi, da prikazuje ruskega predsednika Vladimirja Putina, kako se vozi z avtomobilom po okupiranem ukrajinskem mestu Mariupol.

Max Seddon, vodja moskovskega urada Financial Timesa, je objavil še en videoposnetek, za katerega ruski državni mediji trdijo, da prikazuje ruskega predsednika v Mariupolu. "To je dokaz kljubovanja, potem ko je Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za njegovo aretacijo. Ukrajina pravi, da je tisoč od 14.700 ugrabljenih otrok iz Mariupola," je tvitnil Seddon.

Putin na posnetkih hodi po mestu in govori z ljudmi. Poleg njega je bil namestnik ruskega premierja Marat Husnulin, ki je predsedniku razlagal, kako poteka obnova mesta.

Putin je v soboto v spremstvu najvišjih predstavnikov vojske obiskal tudi rusko mesto Rostov ter polotok Krim. Prav v soboto je minilo devet let od ruske priključitve ukrajinskega polotoka in ob obletnici so tam potekale številne slovesnosti. Putin je na Krimu obiskal umetniško šolo, počitniški kamp za otroke ter več kulturnih projektov, kot sta Novi ruski muzej in Muzej krščanstva, poročajo ruski mediji.

V videoposnetku se Putin sreča z najvišjimi ruskimi poveljniki v vojaškem štabu v Rostovu:

8.25 Putin obiskal Mariupol

Ruski predsednik Vladimir Putin je obiskal mesto Mariupol na jugu Ukrajine, ki so ga ruske sile po hudih bojih zavzele maja lani. Kot so danes sporočili iz Kremlja, je Putin v mesto poletel s helikopterjem in si ga nato ogledal z avtomobilom ter govoril z ljudmi.

Kot so še sporočili, se je seznanil s potekom obnove mesta, ki je bilo lani popolnoma uničeno, poročajo tuje tiskovne agencije.

To je prvič, da je ruski predsednik obiskal mesto, ki so ga ruske sile lani pred zavzetjem več tednov oblegale in bombardirale, obiskal pa ga je dan po tem, ko je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo nalog za njegovo aretacijo. | Foto: Profimedia To je prvič, da je ruski predsednik obiskal mesto, ki so ga ruske sile lani pred zavzetjem več tednov oblegale in bombardirale, obiskal pa ga je dan po tem, ko je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo nalog za njegovo aretacijo. Foto: Profimedia

Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipan: Nalog ICC za aretacijo Putina zgodovinski korak

To je bilo tudi prvo potovanje ruskega predsednika na območje Donbasa po začetku ruske agresije na Ukrajino 24. februarja lani. 

Doslej se je Putin izogibal potovanjem v bližino območij, kjer divja vojna. | Foto: Profimedia Doslej se je Putin izogibal potovanjem v bližino območij, kjer divja vojna. Foto: Profimedia

ICC je v petek izdalo nalog za aretacijo Putina zaradi suma, da je ruski voditelj odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Zaradi podobnih obtožb je sodišče izdalo nalog tudi za komisarko ruskega predsednika za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo.

Branko Soban
Mnenja Branko Soban: Izpolnili smo vaš ukaz. Ukradli smo otroke …

ICC sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča.

V ponedeljek pa v Moskvi pričakujejo kitajskega predsednika Ši Džinpinga, ki se bo v okviru tridnevnega obiska sestal tudi s Putinom. To bo prvi Šijev obisk v Rusiji po začetku vojne v Ukrajini, do njega bo prišlo le teden dni po tem, ko je kitajski predsednik uradno dobil tretji mandat za vodenje države.

Vladimir Putin
Novice So ruske sile spet napadle s kasetnimi bombami?
Bahmut
Novice Srbi v Bahmutu
Vladimir Putin
Novice Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za aretacijo Putina
Vladimir Putin
Novice Je to Putinova največja nočna mora?
Ne spreglejte