SiolNET. Novice Svet
2,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Putin: Identificirali smo osumljenca za umor dvojnega agenta Skripala

2,47

termometer

Identificirali smo moška, ki ju je Velika Britanija označila za osumljenca za napad z novičokom na nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala, je razkril ruski predsednik Vladimir Putin in dodal, da osebi nista nikakor povezani s kriminalom. Predstavniki uradnega Londona so ruskega predsednika medtem obtožili prikrivanja in laži.

Britanske oblasti so krivdo za zastrupitev Skripalovih 4. marca v mestu Salisbury v Angliji pripisale Aleksandru Petrovu in Ruslanu Boširovu, ki sta po njihovih podatkih pripadnika ruske vojaške obveščevalne službe GRU. V Londonu so zatrdili, da so dvojici napad na Sergeja in Julijo Skripal ukazali v Kremlju.

Sergej Skripal, zastrupitev Novice London: Odgovornost za zastrupitev Skripala nosi Putin

Putin: Oba osumljenca sta civilista

Ruski predsednik Vladimir Putin je nato danes na ekonomskem forumu v mestu Vladivostok na skrajnem vzhodu Rusije poudaril, da sta moška civilista. Napovedal je tudi, da bosta kmalu povedala svojo zgodbo. "Vemo, kdo sta, saj smo ju našli. Oba sta civilista," je v navzočnosti japonskega premierja Šinza Abeja in kitajskega predsednika Ši Džinpinga dejal Putin.

"Upam, da se bosta predala in vse povedala. To bi bilo najbolje za vse. Pri tem ne gre za nič posebnega, nič kriminalnega, to vam lahko zagotovim. Videli bomo v bližnji prihodnosti," je še izjavil Putin. V Londonu medtem poudarjajo, da so ruske oblasti večkrat prosili za pojasnila o dogajanju v Salisburyju, vendar pa so se v Moskvi odzvali z lažmi in prikrivanjem.

Novičok Novice Zaporni nalog za ruska državljana, obtožena zastrupitve Skripala in njegove hčerke

Britanske oblasti imajo dovolj dokazov za obtožbo domnevnih storilcev

Scotland Yard in britansko tožilstvo sta pred dnevi sporočila, da imata dovolj dokazov za obtožbo dvojice, ki naj bi 2. marca z ruskimi potnimi listi pripotovala v Veliko Britanijo. Dva dni pozneje sta po ugotovitvah policije živčni strup novičok razpršila po vhodnih vratih doma Skripalovih, nato pa še isti dan odpotovala nazaj v Rusijo.

Sergej Skripal, zastrupitev Novice Strup pri naključni žrtvi identičen novičoku v primeru Skripal

Britanski notranji minister Sajid Javid je dvojico, šlo naj bi za moška, stara okoli 40 let, posvaril, da ju bodo ujeli in sodno preganjali, če bosta zapustila rusko ozemlje. Zanju so v Londonu izdali evropski priporni nalog, kar pomeni, da ju lahko aretirajo, če bosta potovala v katero od članic EU. Spomnimo, da Rusija svojih državljanov ne izroča.

Big Ben, ura, stolp, London, Anglija Novice London naj bi od Rusije zahteval izročitev osumljencev za zastrupitev Skripala

Zastrupitev Skripalovih je močno zaostrila odnose med Veliko Britanijo in drugimi zahodnimi državami na eni ter Rusijo na drugi strani. London in zavezniki so po napadu izgnali več deset ruskih diplomatov, Rusija pa je nato odgovorila z enakim protiukrepom. ZDA so proti Rusiji uvedle tudi sankcije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin