Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 9. 2018,
12.12

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

8

Natisni članek

Skripal Vladimir Putin Rusija zastrupitev

Četrtek, 6. 9. 2018, 12.12

5 let, 7 mesecev

London: Odgovornost za zastrupitev Skripala nosi Putin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

8

Sergej Skripal, zastrupitev | Foto Reuters

Foto: Reuters

London je danes sporočil, da odgovornost za napad z živčnim strupom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer na koncu nosi ruski predsednik Vladimir Putin. Kot je pojasnil britanski minister za varnost Ben Wallace, je Putin na čelu Rusije, njegova vlada pa nadzira, financira in usmerja obveščevalno službo GRU.

London je za napad z novičokom na Skripalova v mestu Salisbury na jugozahodu Anglije obtožil dva pripadnika te ruske vojaške obveščevalne službe. 

Minister Wallace je danes za BBC izrazil prepričanje, "da nihče ne more reči, da Putin svoje države nima pod nadzorom ... In GRU zagotovo ni neubogljiva." "Je vodena, povezana tako z visokimi uslužbenci ruskega generalštaba kot z obrambnim ministrom in prek tega s Kremljem in predsednikovim uradom," je dodal Wallace.

Velika Britanija je že pred tem glede napada 4. marca s prstom kazala na Moskvo, ki očitke odločno zavrača. Velika Britanija je danes dobila podporo voditeljev ZDA, Nemčije, Francije in Kanade za svoje ugotovitve v zvezi z zastrupitvijo na britanskih tleh. Moskvo so pozvali, naj Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPWC) v celoti razkrije podatke o svojem programu novičoka.

Novičok
Novice Zaporni nalog za ruska državljana, obtožena zastrupitve Skripala in njegove hčerke

London in zavezniki so po napadu izgnali več deset ruskih diplomatov, na kar je Rusija ogovorila z enakim protiukrepom. ZDA so proti Rusiji uvedle sankcije. Velika Britanija bo danes o zadnjih odkritjih v zvezi z napadom z novičokom obvestila Varnostni svet ZN.

Moskva pa je v sredo znova zanikala vsakršno vpletenost v primer, Otoku pa očitala neutemeljene obtožbe. "Namesto da bi izvedel neodvisno, objektivno in transparentno preiskavo, London še vedno izvaja protirusko diplomacijo in nadaljuje svoj propagandni šov," je navedlo rusko zunanje ministrstvo.

Sergej Skripal, zastrupitev
Novice Strup pri naključni žrtvi identičen novičoku v primeru Skripal

Wallace je danes še povedal, da bo njegova vlada "ohranjala pritisk" na Rusijo, in dodal, da je njihovo obnašanje povsem nesprejemljivo. Wallace je dejal, da so glavni operaterji napadov na britanske spletne mreže Rusi. "Odgovarjamo na svoj način. V okviru vladavine prava in na sofisticiran način, da bodo vedeli, kakšna je cena tistega, kar počno," je še povedal britanski minister.

Big Ben, ura, stolp, London, Anglija
Novice London naj bi od Rusije zahteval izročitev osumljencev za zastrupitev Skripala

Britansko tožilstvo je v sredo sporočilo, da ima dovolj dokazov za obtožbo dvojice, Aleksandra Petrova in Ruslana Boširova, za zaroto za umor Skripala, poskus umora in uporabo prepovedanega kemičnega orožja, zato bodo uradno zahtevali njuno izročitev. Rusija sicer svojih državljanov ne izroča.

Ne spreglejte