Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2022,
8.16

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

16

Natisni članek

teroristični napad napad Turčija

Ponedeljek, 14. 11. 2022, 8.16

1 leto, 5 mesecev

Prijeli domnevno napadalko v središču Istanbula #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

16

Turški notranji minister Süleyman Soylu je odgovornost za nedeljski bombni napad v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, še 81 pa je bilo ranjenih, danes pripisal prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK). Policija naj bi v povezavi z napadom pridržala že 46 ljudi, med njimi tudi osebo, ki je podtaknila bombo.

Süleyman Soylu je po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu za napad obtožil kurdske borce, povezane s PKK, ki jo Ankara in njeni zahodni zavezniki opredeljujejo kot teroristično organizacijo. "Menimo, da je bil ukaz za napad izdan iz Kobaneja," je dodal, pri čemer je mislil na sirsko mesto blizu turške meje, v katerem so leta 2015 potekali spopadi med kurdskimi borci in skrajno Islamsko državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stranko PKK je za napad v Istanbulu obtožil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Stranka že od osemdesetih let prejšnjega stoletja vodi uporniško gibanje za kurdsko samoupravo na jugovzhodu Turčije. Prav tako je redno tarča turških vojaških operacij ter je v središču spora med Švedsko in Turčijo, ki od maja blokira vstop te skandinavske države v Nato.

Ob eksploziji je bilo v mestu ogromno ljudi.  | Foto: Reuters Ob eksploziji je bilo v mestu ogromno ljudi. Foto: Reuters

Stranka PKK je zanikala kakršnokoli vlogo v smrtonosnem bombnem napadu. "Naši ljudje in demokratična javnost natančno vedo, da nismo povezani s tem incidentom in da ne sprejemamo dejanj, katerih tarča so civilisti," je skupina zapisala v izjavi, ki jo je objavila kurdska tiskovna agencija Firat.

Eksplozija odjeknila v središču mesta

Turčijo je v nedeljo pretresel teroristični napad v Istanbulu, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo šest ljudi, 81 pa je bilo ranjenih. Eksplozija je odjeknila popoldne na ulici Istiqlal blizu trga Taksim v središču mesta v času, ko je bilo tam veliko ljudi.

Istanbul
Novice Teroristični napad v Istanbulu izvedla ženska #video

Oblasti so kmalu po napadu sporočile, da je šlo za samomorilski napad, ki ga je izvedla ženska. Minister za pravosodje Bekir Bozdag je pozneje pojasnil, da je ženska več kot 40 minut sedela na eni od klopi, nato pa vstala in pustila torbo.

"Minuto ali dve pozneje je odjeknila eksplozija. Obstajata dve možnosti. Ali je bil v vrečko nameščen mehanizem, ki je eksplodiral, ali pa je nekdo eksplozijo sprožil na daljavo," je dejal in poudaril, da so vsi podatki o tej ženski trenutno pod drobnogledom.

Danes pa je turška policija po navedbah zasebne televizije NTV sporočila, da je ženska sirske narodnosti in da je že priznala, da je naročilo za napad prejela od PKK. | Foto: Reuters Danes pa je turška policija po navedbah zasebne televizije NTV sporočila, da je ženska sirske narodnosti in da je že priznala, da je naročilo za napad prejela od PKK. Foto: Reuters

Na napad se je hitro odzvala sosednja Grčija, ki je obsodila eksplozijo ter izrazila sožalje turški vladi in ljudem. Napad so obsodile tudi ZDA, pri čemer je tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre dejala, da v boju proti terorizmu stojijo z ramo ob rami s svojo zaveznico v Natu. Minister Soylu pa je danes javno zavrnil izrečeno sožalje, ki so ga njegovi vladi namenili iz Washingtona. Turške oblasti namreč že dlje časa obtožujejo Washington, da dobavlja orožje kurdskim borcem na severu Sirije, ki jih Ankara opredeljuje kot teroriste.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v sporočilu zapisal: "Deležni smo vaše bolečine. V boju proti terorizmu vam stojimo ob strani." Odzval pa se je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je v turščini na Twitterju zapisal, da je "bolečina prijateljskega turškega ljudstva tudi naša bolečina".

Istanbul, napad | Foto: Reuters Foto: Reuters

Istanbul, napad | Foto: Reuters Foto: Reuters

Mogadiš
Novice V dveh bombnih napadih ubitih sto ljudi, tristo je ranjenih
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Putin pripravlja Ruse na jedrsko orožje
plin, uhajanje, Severni tok
Novice Švedska obalna straža: Plin iz Severnega toka še vedno uhaja
Novice Bombni napad v Afganistanu, med mrtvimi tudi pomemben protitalibanski duhovnik #video
Novice Nadzorne kamere posnele umor nekdanjega ukrajinskega obveščevalca #video
Ayman al-Zawahiri
Novice ZDA bombardirale Afganistan: ubit vodja Al Kaide
Kim Jong-un
Novice Kim Džong Un: Severna Koreja pripravljena uporabiti jedrsko orožje
Ne spreglejte