Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 10. 2022,
9.37

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

3

Natisni članek

Al Kaida žrtve bomba napad

Nedelja, 30. 10. 2022, 9.37

1 leto, 6 mesecev

V dveh bombnih napadih ubitih sto ljudi, tristo je ranjenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

3

Mogadiš | Napad se je zgodil na istem križišču, na katerem je oktobra 2014 eksplozija tovornjaka bombe ubila več kot 500 ljudi.  | Foto Reuters

Napad se je zgodil na istem križišču, na katerem je oktobra 2014 eksplozija tovornjaka bombe ubila več kot 500 ljudi.

Foto: Reuters

Prestolnico Somalije Mogadiš sta v soboto pretresla dva napada z avtomobilom bombo, v katerih je po besedah predsednika Hasana Šejka Mohamuda umrlo 100 ljudi, še 300 je bilo ranjenih. Odgovornost za napad v bližini ministrstva za izobraževanje, ki naj bi bilo tudi tarča napadalcev, je že prevzela skrajna islamistična skupina Al Šabab.

Dva avtomobila, napolnjena z eksplozivom, sta v soboto z nekajminutnim razmikom eksplodirala na križišču z gostim prometom. Napad, katerega tarča je bilo poslopje ministrstva za izobraževanje v bližini, se je nato nadaljeval s streljanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotogalerija
1 / 3

Prizorišče si je danes ogledal predsednik države Hasan Šejk Mohamud, ki je sporočil, da je bilo ubitih 100 ljudi, še 300 je bilo ranjenih. Število žrtev bi po njegovih besedah lahko še naraslo.

Po besedah predstavnika policije so med žrtvami tudi ženske, otroci in starejši. Kot je dodal, so napadalce ustavili, preden bi ubili še več nedolžnih civilistov.

Odgovornost za napad je že prevzela skrajna, z Al Kaido povezana skupina Al Šabab, ki je v izjavi sporočila, da je bilo tarča poslopje ministrstva za izobraževanje.

Najhujši napad se je zgodil leta 2014, ubitih je bilo 500 ljudi 

Napad se je zgodil na istem križišču, na katerem je oktobra 2014 eksplozija tovornjaka bombe ubila več kot 500 ljudi. Šlo je za do zdaj najhujši napad v državi.

Na sobotni eksploziji so se z obsodbami že odzvali številni zavezniki Somalije, vključno z Združenimi narodi, Turčijo in Afriško unijo, katere sile sodelujejo pri prizadevanjih, da bi somalijske varnostne sile do konca leta 2024 same prevzele odgovornost za varnost v nemirni državi.

Skupina Al Šabab si prizadeva vreči krhko vlado v Mogadišu, ki uživa podporo mednarodne skupnosti, že približno 15 let. Sile Afriške unije so skupino leta 2011 pregnale iz prestolnice, a skrajna milica še naprej nadzira obsežna podeželska območja države in izvaja smrtonosne napade na civilne in vojaške tarče, še piše AFP.

slovenska policija
Novice Napadi se vrstijo, policija preverja žalitev še enega poslanca
Novice Je to moški, ki je napadel Niko Kovač? #foto
Branko Grims
Novice Grims: Šlo je za zasedo in organiziran napad
Policija
Novice Celje: osem neznancev napadlo 30-letnika
Ne spreglejte