Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 10. 2022,
11.21

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

176

Natisni članek

napad Branko Grims

Sobota, 29. 10. 2022, 11.21

1 leto, 6 mesecev

Grims: Šlo je za zasedo in organiziran napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

176

Branko Grims | Foto STA

Foto: STA

"Napad je bil tako silovit, da še danes težko verjamem, kaj se je zgodilo. Tik pred napadom je bilo slišati: 'Grims, tebe je treba ubiti.' Policija to preiskuje. Tukaj je dovolj kamer, da bo policija storilca identificirala. Pričakujem, da se bodo stvari raziskale do konca, v celoti in brez sprenevedanja," je v izjavi povedal poslanec SDS Branko Grims in dodal: "Danes me rama malo boli, a zaradi tega ne bom nosil rutke." Ljubljanski policisti so medtem s pomočjo nadzornih kamer uspeli izslediti storilca. Objavili so fotografije moškega, ki je osumljen napada na poslanca Grimsa. 

Policija naproša vse, ki bi osebo prepoznali ali imeli o tem kakršne koli informacije, da obvestijo policijo na številko 113, Policijsko postajo LjubljanaCenter na št. (01) 475 06 00, lahko tudi anonimno na 080 1200.

Fotogalerija
1 / 3
Branko Grims
Novice Fizični napad na poslanca pred parlamentom

Grims: Zame je bil to poskus umora

"To je bil grob napad, zame je bil to poskus umora. Šel sem iz parlamenta, po stopnicah. Zgodil se je zahrbten in strahopeten napad. Človeka nisem videl. Na srečo sem se ujel, če bi padel, bi se stvar mogoče mnogo slabše končala. Potem je napadalec pobegnil. Dogajanje je videl tudi policisti pred parlamentom, ki je videl osebo. Zbrani podatki so zelo zanimivi. Človek, oblečen v rumeno-zeleno jakno, je pritekel izza parlamenta in šel za mano. Videti je, da je šlo za zasedo in organiziran napad. Nekdo je napadalca o mojem gibanju obvestil," je v izjavi za javnost povedal Grims. 

"Dve leti se je sistematično in načrtno spodbujalo nasilje. Danes tisti, ki so na osnovi kričanja, groženj prišli na oblast, kažejo s prstom na nas in pravijo, da smo mi za to krivi. Podobne stvari so se dogajale v zadnjih dveh letih. Protestniki so pred parlamentom vpili: 'Ubij ga, zakolji ga!' Dva sta vame vrgla celo granitne kocke, a sem se jim izognil. Poleg je stala policija in ni ničesar naredila. Vprašajte se, v kakšnem svetu mi živimo. Dobesedno vsak dan dobivam grožnje s smrtjo. Tudi na račun svoje družine. Da je Grimsa treba ubiti, se je glasilo sporočilo. To je bilo očitno organizirano. Nekdo je napadalca obvestil. Napad je bil tako silovit, da še danes težko verjamem, kaj se je zgodilo. Poglejte, kakšna so ta dvojna merila. Edini, ki so dejansko nestrpni in agresivni, so na levi strani političnega pola. Zagotovo ne vsi, ampak tisti, ki imajo od tega korist. Policija to preiskuje. Tu je dovolj kamer, da bo policija storilca identificirala. Pričakujem, da se bodo stvari raziskale do konca, v celoti in brez sprenevedanja," je dejal.

"Spomnil bi, da sem predlagal zakon, da bi lahko policist ukrepal brez prijave. Vsi imamo pravico živeti varno. Policiji je bilo vse prijavljeno, takoj so naredili zapisnik. Danes me rama malo boli, a zaradi tega ne bom nosil rutke," je Grims še dodal.

Ljubljanski policisti so bili po besedah samostojnega policijskega inšpektorja iz sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana Klemna Izde o napadu na Grimsa obveščeni v petek nekaj pred 16. uro. Policisti po Izdovih zagotovilih intenzivno preverjajo okoliščine primera, zbirajo obvestila ter izvajajo ostale ukrepe za izsleditev storilca. Kot je Izda napovedal v izjavi za medije, bodo storili vse za ugotovitev storilca in celovito obravnavo dogodka, in to v najkrajšem možnem času.

"Zavedamo se pomena varnosti za ljudi, zato izvajamo ukrepe za zaščito varnosti posameznikov v največji mogoči meri. Konkretno pri varovanju objekta DZ in zagotavljanju varnosti v okolici policija sodeluje z vodstvom parlamenta ter v primeru dogodkov ali spremenjenih okoliščin, ki vplivajo na trenutno oceno ogroženosti varovanega objekta, sprejema ustrezne ukrepe ter izvaja druge aktivnosti s ciljem zagotavljanja ustrezne varnosti. Policija je v povezavi z zadnjimi primeri nasilnih dejanj že v stiku s pristojnimi iz DZ glede ukrepov za zagotavljanje varnosti," je v izjavi še pojasnil Izda. 

Ljubljanski policisti so medijem posredovali fotografije osumljenca in prosijo za pomoč pri ugotavljanju njegove identitete.
Novice Je to moški, ki je napadel Niko Kovač? #foto
Novice Po napadu na Niko Kovač: policija razkrila več informacij #video
Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Nika Kovač
Novice Niko Kovač fizično napadli v središču Ljubljane. Krivdo je pripisala Janši in Novi24TV.

 

Ne spreglejte