Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 10. 2022,
6.57

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

106

Natisni članek

atomska bomba Rusija Ukrajina Joe Biden

Petek, 7. 10. 2022, 6.57

1 leto, 6 mesecev

Zelenski: Putin pripravlja Ruse na jedrsko orožje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

106

Volodimir Zelenski | "Uporabljati morate preventivne udarce," je Zelenski dejal v intervjuju za BBC. | Foto Guliver Image

"Uporabljati morate preventivne udarce," je Zelenski dejal v intervjuju za BBC.

Foto: Guliver Image

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozval k preventivnim sankcijam proti Rusiji in dejal, da so ruski uradniki začeli "pripravljati svojo družbo" na morebitno uporabo jedrskega orožja v vojni.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

21.35 Zelenski: Rusi so tveganje za ves planet, ukrepati moramo zdaj 
17.29 Rusija zamenjala še enega pomembnega poveljnika 
15.35 Zelenski voditelje EU pozval k povečanju dobav orožja in streliva Ukrajini 
14.59 V Pragi protestniki postavili kip Vladimirja Putina
13.02 Ukrajinci obstreljujejo pomemben most
11.08 V ruskem napadu v Zaporožju enajst mrtvih
10.42 Rusija naj bi mobilizirala 500 kriminalcev
10.25 Ukrajinski obrambni minister ruske vojake pozval k predaji
8.44 Zajeti ruski tanki predstavljajo polovico ukrajinskih tankovskih sil
8.18 Ruski politik: Prenehati moramo lagati, ljudje niso neumni
7.15 Novi napadi z droni na Zaporožje
7.08 Ruska vojska izstrelila več kot 150 raket
6.55 Zelenski: Ukrajinske sile napredujejo v Hersonu
6.01 Biden opozoril pred nevarnostjo jedrskega uničenja sveta

21.35 Zelenski: Rusi so tveganje za ves planet, ukrepati moramo zdaj 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozval k preventivnim sankcijam proti Rusiji in dejal, da so ruski uradniki začeli "pripravljati svojo družbo" na morebitno uporabo jedrskega orožja v vojni.

Zanikal je pozive k napadom na Rusijo in trdil, da je bila pripomba napačno razumljena.

"Uporabljati morate preventivne udarce," je dejal v intervjuju za BBC, pri čemer je imel v mislih sankcije, "ne napadov".

V zadnjih tednih je ukrajinska vojska znova zavzela velike dele ozemlja v uspešni protiofenzivi, zaradi katere so ruske čete morale zapustiti dolgotrajne položaje. V to, kar Kijev opisuje kot odziv Moskve na njene poraze, je predsednik Vladimir Putin vključil štiri delno zasedene regije Ukrajine.

Priključitve, ki so jih številni zavračali kot nezakonite, so okrepile strahove pred morebitno eskalacijo v sedemmesečni vojni. Predsednik Putin in drugi visoki ruski uradniki so predlagali, da bi lahko za obrambo teh območij uporabili jedrsko orožje, po možnosti manjše, taktično orožje, čeprav zahodni uradniki pravijo, da ni dokazov, da je Moskva pripravljena to storiti.

"Pripravljati svojo družbo. To je zelo nevarno," je dejal Zelenski.

"Niso pripravljeni tega narediti, uporabiti. Toda komunicirajo. Ne vedo, ali ga bodo uporabili ali ne. Mislim, da je o tem nevarno sploh govoriti," je še dejal.

Prvotni komentar je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov obsodil kot "poziv k sprožitvi nove svetovne vojne", medtem ko je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da je to dokaz, da je imela Rusija prav, ko je začela svojo operacijo v Ukrajini.

17.43 Ukrajinski obrambni minister nagovoril ruske vojake: Poslali so vas v past, bili ste izdani

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je nagovoril častnike in vojaško poveljstvo ruske vojske ter jim poskušal odpreti oči o trenutnih razmerah na fronti. Ruske vojake je pozval k prostovoljni predaji ter jim zagotovil varnost.

"Bili ste prevarani in izdani. Obljubili so vam lahkotno hojo, a so vas poslali v past. V Moskvi ne govorijo resnice. Lažje jim je povedati, kako si junaško umrl v boju z izmišljenimi Natovimi hordami. Države Nata nam dobavljajo orožje, res je, toda ukrajinski vojaki vas uničujejo s tem orožjem," je dejal Reznikov. 

"Sam sem večkrat podelil nagrade in vojaško orožje najboljšim bojevnikom v strelskih jarkih. V čast mi je. Naš predsednik je s svojo vojsko. Kje je vaš? Pred kratkim ste veljali za dobre sosede in ste govorili rusko. In zdaj je sovraštvo zasejano za prihodnje generacije. Številni od vas ste že spoznali, da ste bili poslani v smrt za pravičen namen. Spominjali se vas bodo kot tatov,"  je še dodal, "kot posiljevalcev in morilcev." 

Poleg tega je ukrajinski obrambni minister poudaril, da se nihče ne bo pogajal s sedanjim predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom. "Nihče se ne bo pogovarjal z osebo, ki je trenutno na čelu Rusije. To je jasno povedal ukrajinski predsednik," je sklenil. 

17.29 Rusija zamenjala še enega pomembnega poveljnika 

Rusija je razrešila poveljnika vzhodnega vojaškega okrožja generalpodpolkovnika Aleksandra Čajka, je objavil ruski portal RBC. RBC je ob sklicevanju na javno dostopne državne registre poročal, da je bil za njegovega naslednika imenovan generalpodpolkovnik Rustam Muradov.

Vzhodno vojaško okrožje pokriva formacije ruskega Daljnega vzhoda, čeprav jih je večina trenutno razporejenih v bližini Ukrajine. Muradov, proti kateremu je EU februarja uvedla sankcije, je pred tem služil v Donbasu in poveljeval ruskim mirovnim silam v Gorskem Karabahu, zavrnjeni regiji Azerbajdžana, kjer živi večina Armencev.

15.35 Zelenski voditelje EU pozval k povečanju dobav orožja in streliva Ukrajini 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes voditelje EU na neformalnem vrhu v Pragi v videonagovoru pozval k povečanju dobav orožja in streliva Ukrajini. Voditelji so po navedbah virov iz EU danes ponovili, da podpirajo Ukrajino, in izrazili voljo za nadaljevanje vojaške in finančne pomoči državi.

Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Robert Golob, so v Pragi najprej govorili o odzivu na rusko zaostrovanje agresije na Ukrajino ter nadaljnji vojaški, finančni, humanitarni in politični podpori tej državi, nato pa še o nadaljnjih ukrepih za spoprijemanje z energetsko draginjo.

Ukrajinski predsednik je v govoru, objavljenem na njegovi spletni strani, poudaril, da je Rusija Evropo napadla na več ravneh. V Ukrajini je začela vojno, ki je po zaslugi ukrajinskega ljudstva ne more prenesti še na druge dele Evrope, kot so baltske države, Poljska in Moldavija. Evropo je pahnila tudi v draginjo in na rob jedrske katastrofe.

"To so grozne okoliščine. A stojimo skupaj in se z vso silo borimo," je poudaril Zelenski. Pri tem je evropske voditelje pozval k okrepitvi sodelovanja na področju varnosti in obrambe, povečanju dobav orožja in streliva Ukrajini za obrambo pred pritiskom Rusije ter povečanju proizvodnje orožja in streliva v Evropi.

"Vsi bi raje denar porabili za miroljubne cilje in socialne potrebe," je ob tem priznal Zelenski. "A kdo in kaj bo lahko ščitil takšne cilje in potrebe," je vprašal.

Evropa mora biti po njegovih besedah še posebej pozorna na zaščito svoje ključne infrastrukture, še posebej po sabotažah na plinovodih v Baltskem morju. Obenem je treba okrepiti sodelovanje med evropskimi državami, da si bodo medsebojno pomagale in vsem Evropejcem zagotovile zadostne količine energije. "Rusiji ne sme uspeti, da Evropejce pahne v energetsko revščino ali pomanjkanje energije," je pozval ukrajinski predsednik.

Ključni izzivi so, kot je dejal, v Ukrajini. Prvi izziv je zaščita energetske infrastrukture pred ruskimi napadi s sistemi zračne obrambe. Poleg tega bi bilo treba Rusijo prisiliti, da privoli v zahteve Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) in demilitarizira jedrsko elektrarno v Zaporožju. To je po besedah Zelenskega ključno za jedrsko varnost in tudi za izvoz ukrajinske električne energije, ki bo pozimi pomembna tudi za evropske države.

Kot tretji izziv pa je ukrajinski predsednik izpostavil hitro obnovo infrastrukture, ki so jo med invazijo uničile ruske sile.

Zelenski se je tudi zahvalil članicam Unije, ker so sprejele osmi sveženj sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, ki med drugim vključuje pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto. "Moramo nadaljevati v tej smeri, v smeri pritiska na ruski energetski sektor − glavni vir dohodka agresorske države," je poudaril ukrajinski predsednik.

14.59 V Pragi protestniki postavili kip Vladimirja Putina

Evropske voditelje, ki se v Pragi sestajajo na neformalnem vrhu, je pozdravil kip Putina na stranišču. 

Kip prikazuje ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki sedi na zlati straniščni školjki in drži straniščno ščetko. V drugi roki pa ima s krvjo umazan model pralnega stroja. Pod njim sedi beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in v roki drži okrvavljeno hokejsko palico. Na dnu je napis "goli morilci". 

Aktivisti so ob prihodu premierjev in predsednikov držav članic EU vzklikali "brez veta" in "za EU". S seboj so prinesli evropske ali ukrajinske zastave, pa tudi druge transparente.

Litovski predsednik Gitanas Nauséda je stopil do aktivistov in jim rekel, da ima Ukrajina njihovo polno podporo, podprl pa je tudi mlade protestnike. 

13.02 Ukrajinci obstreljujejo pomemben most

Najmanj pet oseb je bilo ubitih in prav toliko ranjenih, potem ko so ukrajinske sile med obstreljevanjem strateško pomembnega mostu v južni regiji Herson, ki je pod nadzorom Rusije, zadele avtobus, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ruske oblasti so sporočile, da se je napad zgodil, ko je avtobus prevažal civiliste čez most v bližini vasi Darivka. Trditve o napadu niso bile neodvisno preverjene.

11.08 V ruskem napadu v Zaporožju enajst smrtnih žrtev

Po podatkih ukrajinskih oblasti je v ruskem raketnem napadu, ki je v četrtek zjutraj pretresel ukrajinsko mesto Zaporožje, umrlo najmanj enajst oseb. Iz ruševin so rešili 21 prebivalcev, nekateri med njimi naj bi bili huje ranjeni. Proruske sile pa so danes poročale, da je v ukrajinskem obstreljevanju v regiji Herson umrlo pet civilistov.

Po navedbah lokalnih oblasti je sedem ruskih raket v četrtek zadelo stanovanjske stavbe v mestu Zaporožje. To je kasneje potrdil tudi guverner regije Zaporožje Oleksandr Staruh in opozoril, da je raketni napad povzročil več požarov in precejšnje uničenje.

Prebivalce je pozval k previdnosti, saj po njegovi oceni obstaja velika verjetnost ponovnih napadov.

Predstavnik ruskih okupacijskih oblasti v regiji Herson Kiril Stremusov pa je danes sporočil, da je bilo v ukrajinskem obstreljevanju v regiji ubitih pet civilistov.

"Ukrajinske sile so streljale na avtobus, ki je prevažal civiliste na Darjevskem mostu. Civilisti so bili na poti na delo. Zaradi obstreljevanja je žal umrlo pet ljudi, še pet pa jih je bilo ranjenih," je zapisal na Telegramu.

Proruske separatistične sile medtem poročajo o uspehih na bojišču v okolici mesta Bahmut v regiji Doneck. "Na ozemlju Ljudske republike Doneck je skupina enot republik Doneck in Lugansk ob podpori ruskih sil osvobodila več vasi," so v izjavi na Telegramu sporočile proruske sile.

10.42 Rusija naj bi mobilizirala 500 kriminalcev

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je sporočil, da je ruska vojska mobilizirala 500 kriminalcev, da bi okrepila svoje sile v začasno okupirani regiji Doneck na vzhodu države.

Ukrajinske oborožene sile so v izjavi sporočile, da so v regijo začeli prihajati kriminalci. Opozorile so, da je bil izdan ukaz o zaplembi mobilnih telefonov vsakomur, ki pride na območje. Zapisali so tudi, da so nekdanji ruski uradniki organov pregona zdaj imenovani za poveljnike novoustanovljenih enot.

10.25 Ukrajinski obrambni minister ruske vojake pozval k predaji

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je danes pozval ruske vojake k predaji in jim pri tem zagotovil "življenje, varnost in pravico". Ministrov video, namenjen pripadnikom ruskih sil v Ukrajini, odraža spremenjene razmere na bojiščih, kjer ukrajinske sile beležijo niz uspehov na vzhodu in jugu države.

"Še vedno lahko rešite Rusijo pred tragedijo in rusko vojsko pred ponižanjem," je sporočil Reznikov, ki je ob tem zagotovil, da bodo pred sodišče postavili tiste, ki so podali "zločinske ukaze".

Minister je ruskim vojakom sporočil, da jih je Kremelj izdal, rekoč da je oblastem lažje reči, da so njihovi vojaki "padli v junaških bojih s hordami Nata", a da je resnica, da jih premagujejo Ukrajinci, četudi s pomočjo orožja, ki jih Kijevu dobavlja severnoatlantsko zavezništvo.

Reznikov je zatrdil tudi, da Ukrajina ne potrebuje tujega ozemlja, češ da ima dovolj svojega, ki da ga namerava v celoti povrniti.

8.44 Zajeti ruski tanki predstavljajo polovico ukrajinskih tankovskih sil

O uspehih ukrajinskega napredovanja na vzhodu in jugu Ukrajine priča tudi današnje poročilo britanskega obrambnega ministrstva. Po ocenah londonskih obveščevalcev zajeti ruski tanki tvorijo že okoli polovico ukrajinskih tankovskih sil.

Od začetka ruske invazije se ocenjuje, da je ukrajinska vojska zajela okoli 440 ruskih bojnih tankov in 650 oklepnih vozil, kar naj bi po navedbah britanskega ministrstva kazalo na slabo pripravljenost in nizko moralo umikajočih se ruskih sil.

8.18 Ruski politik: Prenehati moramo lagati, ljudje niso neumni

Vladimir Solovjov, eden od vodilnih Putinovih propagandistov, je v jutranji radijski oddaji okrcal generalštab ruske vojske in zahteval "najstrože kazni za laganje". Vrh ruske vojske je vprašal, kaj so naredili s proračunskimi sredstvi, pa tudi, kaj so delali, ko je ukrajinska vojska konsolidirala svoje sile in kopičila zahodno orožje.

Takšna neposredna kritika vojaškega vrha bi bila še pred nekaj meseci nepredstavljiva.

Še bolj nenavadna je kritika poslanca ruske dume in nekdanjega vojaškega generala Andreja Kartapolova v oddaji Solovjova zoper lažna poročila ministrstva za obrambo: "Najprej moramo nehati lagati ... Poročila ministrstva za obrambo se tako rekoč ne spreminjajo: 'Sestrelili smo 10 raket, zadeli 50 tarč in odstranili na stotine nacistov.' Ljudje v naši državi niso neumni. Vedo, da jim ne povedo niti dela resnice, kaj šele celotne resnice," je opozoril Kartapolov.

7.15 Novi napadi z droni na Zaporožje

Guverner regije Zaporožje Oleksandr Staruh je zgodaj zjutraj poročal, da so ruske sile napadle Zaporožje z brezpilotnimi letali Shahed-136. Po besedah Staruha je bila po napadu poškodovana infrastruktura v dveh okrožjih Zaporožja, ena oseba pa je bila ranjena.

7.08 Ruska vojska izstrelila več kot 150 raket

Ruska vojska je na provinco Sumi in okolico izstrelila več kot 150 raket. Guverner te province Dmitro Živicki je sporočil, da so Rusi obstreljevali mesta Junakivka, Seredina-Buda, Esman, Krasnopilija, Miropilija, Bilopilija in Velika Pisarivka.

6.55 Zelenski: Ukrajinske sile napredujejo v Hersonu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sinoči potrdil, da so ukrajinske sile ponovno zavzele več kot 500 kvadratnih kilometrov ozemlja v regiji Herson.

Pojasnil je, da se te ozemeljske pridobitve nanašajo na obdobje od 1. oktobra naprej in veljajo le za južno regijo Herson. Pred tem je sicer Ukrajina sporočila, da je osvobojenih 400 kvadratnih kilometrov ozemlja v Hersonu, a se je ta številka po besedah ​​Zelenskega še povečala. Dodatne uspehe je ukrajinska vojska nanizala tudi na vzhodu regije Herson.

Zelenski je pred tem na prvem srečanju Evropske politične skupnosti (EPS) v Pragi evropske voditelje pozval k vojaški pomoči Ukrajini v boju proti ruski agresiji, da bi s tem zaščitili tudi Evropo. V svojem govoru je Rusijo označil za "najbolj protievropsko državo" in pozval k nadaljnji zaostritvi sankcij.

6.01 Biden opozoril pred nevarnostjo jedrskega uničenja sveta

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek v New Yorku dejal, da svet vse od leta 1962 v času kubanske krize še ni bil tako blizu tveganja za jedrsko uničenje, kot je zdaj, ko ruski državni vrh po porazih na bojiščih v Ukrajini govori o možnosti uporabe taktičnega jedrskega orožja.

Za ruskega predsednika Vladimirja Putina je Joe Biden dejal, da ga še kar dobro pozna in ve, da se ne šali, ko govori o uporabi taktičnega jedrskega orožja ali pa biološkega oziroma kemičnega orožja.

"Mislim, da ne moreš uporabiti taktičnega jedrskega orožja, ne da bi prišlo do konca sveta," je dejal Biden in dodal, da se šele zdaj zaveda, koliko škode je ameriški zunanji politiki naredila prejšnja vlada Donalda Trumpa.

Vladimir Putin
Novice "Putinov pravi vojaški cilj ni Ukrajina, ampak Nemčija"

Biden meni, da je Putinova grožnja resna, saj njegova vojska v Ukrajini ne dosega rezultatov. Zato se je zatekel h grožnjam in svet je danes tako blizu nevarnosti jedrskega uničenja, kot ni bil že od leta 1962, ko je Sovjetska zveza pošiljala jedrske bombe na Kubo.

Ameriški predsednik pa priznava, da trenutno ne vidi, kako se bo Putin izvlekel iz luknje, ki jo je sam izkopal. "Kako bo našel izhod? Kako se bo spravil iz tega položaja, ne da bi izgubil ugled in moč v Rusiji?" je vprašal predsednik ZDA.

Biden je v New Yorku obiskal prireditev za zbiranje denarja za kampanje demokratskih senatorjev pred novembrskimi kongresnimi volitvami. Dogodek je gostil bogati vlagatelj z Wall Streeta James Murdoch, sicer sin Ruperta Murdocha, lastnika televizije Fox News in več drugih medijev.

Ne spreglejte