Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 12. 2022,
21.46

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Georgia demokrati republikanci senator ZDA volitve

Torek, 6. 12. 2022, 21.46

1 leto, 4 mesece

Pridigar ali nekdanji zvezdnik ameriškega nogometa? V Georgii volijo zveznega senatorja. #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
volitve, Georgia, ZDA | Volišča so se odprla ob sedmih zjutraj po krajevnem času. Predčasno je svoje glasove oddalo okrog 1,9 milijona volivcev, večinoma demokratov. Večja republikanska udeležba pa se obeta danes. | Foto Reuters

Volišča so se odprla ob sedmih zjutraj po krajevnem času. Predčasno je svoje glasove oddalo okrog 1,9 milijona volivcev, večinoma demokratov. Večja republikanska udeležba pa se obeta danes.

Foto: Reuters

Volivci v ameriški zvezni državi Georgii danes v drugem krogu vmesnih volitev volijo zveznega senatorja, pri čemer izbirajo med dvema temnopoltima kandidatoma, 53-letnim demokratom Raphaelom Warnockom in 60-letnim republikancem Herschelom Walkerjem.

Na vmesnih volitvah 8. novembra je Warnock dobil 37 tisoč glasov več kot Walker, noben kandidat pa ni osvojil 50 odstotkov glasov, zaradi česar je nujen drugi krog.

Georgia praviloma velja za republikansko državo, ki je leta 2020 presenetila, ko je demokrat Joe Biden osvojil več glasov kot republikanec Donald Trump.

V Georgii imajo demokrati priložnost, da tesno večino v senatu, ki jo imajo ob razmerju 50 proti 50 zaradi odločilnega glasu podpredsednice ZDA Kamale Harris, povečajo na 51 proti 49.

Georgia, volitve, ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters

Senatne volitve v Georgii v tem oziru več niso zelo pomembne, vendar pa bi republikancem zmaga dala obliž na rano po slabem izidu vmesnih volitev, ko se napovedi anket o njihovem prepričljivem slavju niso uresničile. Demokrati bi ohranili upanje, da je Georgia morda še naprej v igri za njihove zmage leta 2024, ko bodo spet predsedniške volitve.

Kandidata na tokratnih volitvah se bistveno razlikujeta tako v političnem kot osebnostnem smislu. Warnock prihaja iz revne družine, kjer je bil 11. od 12 otrok očeta vojaka in pridigarja ter matere delavke na bombažnih poljih.

​​​​​​​Raphael Warnock je še vedno pridigar v Ebenezerjevi baptistični cerkvi, kjer je maševal in pridigal tudi slavni Martin Luther King mlajši. | Foto: Reuters ​​​​​​​Raphael Warnock je še vedno pridigar v Ebenezerjevi baptistični cerkvi, kjer je maševal in pridigal tudi slavni Martin Luther King mlajši. Foto: Reuters

Walker je bivši zvezdnik ekipe ameriškega nogometa univerze Georgia, ki je potem nadaljeval kariero v poklicni ligi NFL in obogatel. 

Walker politično nasprotuje pravici do umetne prekinitve nosečnosti, čeprav ga dve ženski obtožujeta, da jima je plačal splav. Bivša žena ga obtožuje nasilja v družini. | Foto: Reuters Walker politično nasprotuje pravici do umetne prekinitve nosečnosti, čeprav ga dve ženski obtožujeta, da jima je plačal splav. Bivša žena ga obtožuje nasilja v družini. Foto: Reuters

Vladimir Putin
Novice Ameriški senator poziva Ruse k atentatu na Putina
Josh Norris
Sportal Norris še lep čas Senator, Palat po desetletju iz Floride v New Jersey
Silvio Berlusconi
Novice Berlusconi spet v politiko: tokrat bo kandidiral za …
Herschel Walker
Novice Mož, na katerega se škandali kar lepijo
​​​​​​​
Ne spreglejte