Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2022,
9.16

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Ottawa Senators Josh Norris HDD Jesenice David Planko Valerij Ničuškin Jevgenij Malkin Los Angeles Kings Adrian Kempe liga NHL

Petek, 15. 7. 2022, 9.16

1 leto, 2 meseca

Hokejska tržnica, 11.–17. julij

Norris še lep čas Senator, Palat po desetletju iz Floride v New Jersey

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Josh Norris | Josh Norris bo Senator do konca sezone 2029/30. | Foto Reuters

Josh Norris bo Senator do konca sezone 2029/30.

Foto: Reuters

Hokejska tržnica v najmočnejši ligi na svetu, pa tudi drugod po svetu, je v polnem zamahu. Kdo ostaja, kdo se seli, kdo išče nov klub?

Filip Forsberg
Sportal Nashville za lep čas zadržal najboljšega strelca franšize

Josh Norris bo še lep čas član Ottawa Senators. Centralni napadalec in klub sta se dogovorila za osemletno podaljšanje, vredno skoraj 64 milijonov ameriških dolarjev. 23-letnik je bil v zadnji sezoni s 35 zadetki na 66 tekmah prvi strelec Senatorjev, ki bodo nanj računali še skoraj desetletje, pogodba se mu bo iztekla po sezoni 2029/30.

Čeh k Devilsom

Po desetletju je konec skupne poti Tampa Bay Lightning in Ondreja Palata, Čeh je za Strele igral vse od sezone 2012/13, kariero pa bo nadaljeval pri New Jersey Devils. V novo okolje se seli za pet let in 30 milijonov dolarjev. 31-letnik je s Tampo v letih 2020 in 2021 osvojil dva Stanleyjeva pokala, pred tedni pa napadal tretji zaporedni sveti gral, a jih je v finalu zaustavil Colorado.

Ondrej Palat bo po desetletju v dresu Tampe, s katero je osvojil dva Stanleyjeva pokala, oblekel opravo NY Devils. | Foto: Reuters Ondrej Palat bo po desetletju v dresu Tampe, s katero je osvojil dva Stanleyjeva pokala, oblekel opravo NY Devils. Foto: Reuters

Krilni napadalec se lahko pohvali z 12 odločilnimi zadetki v končnici lige NHL, kar je tretja najvišja številka med aktivnimi hokejisti. Tudi v zadnji sezoni je pomembno prispeval k uspehu Tampe, zmagoviti zadetek je vknjižil na tretji in peti tekmi konferenčnega finala, pa tudi peti tekmi finala. Nanj upe zdaj polagajo Hudiči, ki so sklenili tudi triletno vstopno pogodbo z drugim izborom letošnjega nabora Slovakom Simonom Nemcem.

Trocheck za sedem let v New York

Ameriški centralni napadalec Vincent Trocheck se iz Carolina Hurricanes seli k New York Rangers. 29-letnik je v zadnji sezoni za Carolino na 81 tekmah vknjižil 51 točk, deset jih je dodal še na 14 obračunih končnice. Strani sta se dogovorili za sedemletno sodelovanje, vredno slabih 40 milijonov ameriških dolarjev.

Leclerc na Švedsko

Guillaume Leclerc se seli na Švedsko. | Foto: Morgan Kristan/Sportida Guillaume Leclerc se seli na Švedsko. Foto: Morgan Kristan/Sportida  Francoski napadalec Guillaume Leclerc, ki je v zadnji sezoni navduševal v dresu HK SŽ Olimpija, se seli v Skandinavijo. 26-letnik je bil s 16 zadetki in 25 asistencami na 44 tekmah rednega dela najboljši strelec in asistent Ljubljančanov. Na sedmih obračunih končnice, v kateri je Olimpijo izločil Beljak, je dodal pet golov in štiri asistence.

Prav Korošci naj bi se po sezoni zanimali za francoskega reprezentanta, a ta ne bo ostal v ICEHL. Dogovoril se je za sodelovanje s švedskim drugoligašem Östersunds Ishockeyklubb, ki se je pred meseci iz tretje lige prebil v drugo (Allsvenskan).

Gaudreau v Columbus  Johnny Gaudreau je Calgary zamenjal za Columbus. | Foto: Reuters Johnny Gaudreau je Calgary zamenjal za Columbus. Foto: Reuters

Končala se je zgodba Johnnyja Gaudreauja pri Calgary Flames. Ameriški zvezdnik se je v torek odločil, da ne bo podaljšal sodelovanja s kanadsko ekipo in da bo po osmih letih raje preizkusil trg.

Za 28-letnikom je odlična sezona, osebno daleč najboljša v najmočnejši ligi na svetu. Na 82 tekmah rednega dela je dosegel kar 115 točk (40 zadetkov, 75 asistenc), le Connor McDavid je sezono končal z več točkami (123).  

"Že pred časom smo dejali, da bi premikali meje (da bi podaljšali pogodbo z Gaudreaujem, op. p.), a ... Našim navijačem lahko zagotovim, da smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, da bi Johnnyja obdržali v Calgaryju. Želimo mu vse najboljše. Dal nam je osem čudovitih let, čudovite spomine. Težko je. Težji del tega posla je, a moramo iti naprej," je bil ob tem, da jim ni uspelo zadržati prvega zvezdnika, razočaran direktor Calgaryja Brad Treliving.

Gaudreau ni dolgo čakal na nov klub. S Columbus Blue Jackets se je dogovoril za sedem sezon, pogodba je vredna 68,25 milijona ameriških dolarjev. "Povedal nam je, da je to ena njegovih primarnih destinacij, kjer si želi nadaljevati kariero. Rekli smo si: 'Vau, res?' Ko smo ugotovili, da res želi priti sem, smo se začeli resno pogovarjati. Dali smo mu vedeti, da je eden od igralcev, ki si ga najbolj želimo. Hitro smo se dogovorili," je ob sklenitvi sodelovanja dejal generalni direktor Columbusa Jarmo Kekalainen. 

Darcy Kuemper se iz Colorada seli v Washington. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Darcy Kuemper se iz Colorada seli v Washington. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kanadčan iz Colorada v Washington

Kanadski vratar Darcy Kuemper, ki je letos s Colorado Avalanche osvojil Stanleyjev pokal, se seli v glavno mesto ZDA, prihodnjih pet let bo branil vrata Washington Capitals. V tem času bo zaslužil 26,25 milijona ameriških dolarjev. Dvaintridesetletnik je na 57 tekmah rednega dela lanske sezone v ligi NHL ubranil 92,1 odstotka strelov na svoja vrata, na 16 tekmah končnice pa je bila njegova uspešnost 90,2-odstotna.

"Darcy je uveljavljen prvi vratar, ki je dokazal, da lahko zmaguje na najvišji ravni, in navdušeni smo, da ga lahko pozdravimo v Washingtonu. Prepričani smo, da nam bo prinesel samozavest in stabilnost v obrambi," je povedal direktor Capitals Brian MacLellan. V prejšnji sezoni so v Washingtonu stavili na mlada čuvaja mreže Iljo Samsonova (25 let) in Vitka Vanečka (26), a ugotovili, da v vratih potrebujejo bolj izkušenega hokejista. 

Američan iz Toronta v Edmonton

30-letni ameriški vratar Jack Campbell se iz Toronta seli v Edmonton,. Z Oilers je sklenil petletno pogodboza 25 milijonov ameriških dolarjev. Lani je za Maple Leafs branil na 49 tekmah, imel pet "shut-outov" in imel povprečje 91,4 %. 

V Edmontonu pa ostaja tudi kanadski napadalec Evander Kane, podpisal je novo štiriletno pogodbo, ki mu bo navrgla 20,5 milijona ameriških dolarjev.

Jevgenij Malkin bo še štiri sezone nosil dres Pittsburgha. | Foto: Reuters Jevgenij Malkin bo še štiri sezone nosil dres Pittsburgha. Foto: Reuters

Malkin ostaja Pingvin

Potem ko je obstajala možnost, da bi ruski zvezdnik Jevgenij Malkin prvič v ligi NHL izkusil trg, sta se dolgoletni član Pittsburgh Penguins in klub dogovorila za podaljšanje. 36-letnik, ki je vso svojo kariero v ligi NHL preživel pri Pingvinih in jim pomagal do Stanleyjevega pokala v letih 2009, 2016 in 2017, bo dres Pittsburgha nosil še štiri sezone. Pogodba je vredna 24,4 milijone ameriških dolarjev.

"Jevgenij je generacijski talent, ki se ga bomo spominjali kot enega največjih igralcev v zgodovini NHL. Njegov hokejski življenjepis in individualni dosežki veliko govorijo o njem kot igralcu, navdušeni smo, ko ga gledamo, kako nadaljuje svojo izjemno dediščino v Pittsburghu," je ob tem dejal generalni direktor Pittsburgha Ron Hextall.

David Planko ostaja na Jesenicah

David Planko ostaja železar. | Foto: Grega Valančič/Sportida David Planko ostaja železar. Foto: Grega Valančič/Sportida Še naprej bo dres Jesenic nosil branilec David Planko, ki je član železarjev od januarja 2021 (pred tem je zanje igral tudi v sezoni 2017/18), ko se je tja preselili iz Olimpije. 

"Na Jesenicah ostajam, ker se tukaj dobro počutim, vzdušje v garderobi je res super. Predvsem pa mislim, da je končno čas, da osvojimo pokal AHL. Prav tako je velika želja osvojiti državno prvenstvo in Pokal Slovenije," je v klubski mikrofon dejal 29-letni Celjan.

Ničuškin še osem let pri Coloradu

Ruski hokejist Valerij Ničuškin je z zmagovito ekipo v tekmovanju za Stanleyjev pokal Colorado Avalanche podaljšal sodelovanje in podpisal osemletno pogodbo. Kot poroča liga NHL, je 27-letnik novo pogodbo sklenil le dva dneva, preden bi postal prost igralec. Pogodba je vredna 49 milijonov dolarjev (48,9 milijona evrov).

Valerij Ničuškin in prvaki so se dogovorili za osemletno podaljšanje. | Foto: Reuters Valerij Ničuškin in prvaki so se dogovorili za osemletno podaljšanje. Foto: Reuters

Minulo sezono je Ničuškin na 62 tekmah v severnoameriškem prvenstvu NHL dosegel 25 zadetkov in 27 podaj v rednem delu, v končnici pa je na 20 tekmah dodal še devet golov in šest podaj ter pomagal ekipi iz Kolorada do prvega naslova v ligi NHL po letu 2001.

"Da se z Valom dogovorimo za dlje časa, je bila naša glavna prioriteta. Gre za velikega, močnega, hitrega in drznega igralca, ki ne spusti ploščka iz rok. On je velik razlog, zakaj smo sploh osvojili Stanleyjev pokal," je ob tem dejal legendarni Joe Sakic, ki je v klubu kot predsednik za športni del.

Rakellu šestletna pogodba, Pittsburgh ne računa na Dozga

Pittsburgh Penguins so prejšnji teden podpisali šestletno pogodbo z branilcem Krisom Letangom, da ga ne bi izgubili kot prostega igralca, zdaj pa so zadržali še napadalca Rickarda Rakella. 29-letni Šved in klub sta se dogovorila za šestletno sodelovanje, težko 30 milijonov ameriških dolarjev.

Slovenskemu napadalcu Janu Drozgu, ki ga je leta 2017 kot 152. na naboru izbral Pittsburgh, je triletna pogodba s klubom potekla. Štajerec v najmočnejši ligi ni nikoli zaigral, je pa zadnje tri sezone preživel v ligi AHL in ECHL. Prihodnosti pri Pittsburghu zanj ni, že vmes so ga posodili AHL podružnici Detroita, tako da je v iskanju novega kluba.

V ključni menjavi pa so pri Ottawa Senators poslali vratarja Matta Murrayja in dva bodoča izbora na naboru NHL k Toronto Maple Leafs. Murray je z javorjevimi listi podpisal štiriletno pogodbo, vredno 25 milijonov dolarjev (24,9 milijona evrov).

Vse pomembnejši član Kraljev Adrian Kempe bo vsaj še štiri sezone član Los Angeles Kings. | Foto: Reuters Vse pomembnejši član Kraljev Adrian Kempe bo vsaj še štiri sezone član Los Angeles Kings. Foto: Reuters

Prioritetna naloga opravljena: Kempe ostaja še štiri sezone

Vodstvo Los Angeles Kings je zadržalo pomembnega člana v napadu, z Adrianom Kempejem so se dogovorili za štiriletno podaljšanje sodelovanja. Slovenski hokejski as Anže Kopitar bo tako v napadu še naprej lahko računal na švedskega kolega. 25-letnik, ki bi mu potekla pogodba, in Los Angeles Kings so se namreč dogovorili za podaljšanje sodelovanja do konca sezone 2025/26. Pogodba je vredna 22 milijonov ameriških dolarjev.

Za Kempejem, ki so ga Kralji na naboru lige NHL leta 2014 izbrali kot 29. po vrsti, je točkovno najboljša sezona v najmočnejši hokejski ligi.

Na 78 tekmah je vknjižil 54 točk, več jih je zbral le kapetan Kopitar (67). Je bil pa Šved, ki je večino sezone preživel v napadu s Slovencem, s 35 zadetki najboljši strelec Kraljev.

V končnici, v kateri je klub iz mesta angelov v prvem krogu po sedmih tekmah izločil Edmonton, je prispeval šest točk (dva gola, štiri asistence), največ med soigralci. 25-letnik je v zadnji sezoni dosegel največ točk, 54, s 35 zadetki je bil prvi strelec kluba. | Foto: Reuters 25-letnik je v zadnji sezoni dosegel največ točk, 54, s 35 zadetki je bil prvi strelec kluba. Foto: Reuters

"Ena od prednostnih nalog naše organizacije je, da podaljšamo pogodbo z Adrianom Kempejem," je pred dnevi dejal generalni direktor Kraljev Rob Blake. Nekaj dni zatem je pomirjen, da so nalogo uspešno opravili.

Jeseničani predstavili eno vratarsko ime

Pri HDD Sij Acroni Jesenice so sporočili, da se kot prvi od vratarjev članski ekipi pridružuje Gašper Panjtar. 20-letni vratar se je v preteklih sezonah kalil pri HD Hidria in slovenski reprezentanci U-18 in U-20. Otrok jeseniškega hokeja je svojo priložnost za rast in treniranje s člani že prejel v lanski sezoni, ko je k članom pristopil kot posojeni čuvaj mreže, letos pa je dobil priložnost, da se kot član ekipe vratarjev dokaže v večjih čevljih.

"Gašper je že pred nekaj leti začel dokazovati, da je pripravljen garati za uspehe in svoj razvoj. Verjamem, da je velik potencial in da bo v ekipo prinesel veliko motivacije in zagona, ki ga ima. Moja pričakovanja zanj so visoka, a verjamem, da jih bo s svojo energijo in željo po razvoju brez težav dosegel," je ob tem za klubsko spletno stran dejal trener vratarjev Aleksander Petrov, Panjtar pa je dodal: "Od začetka svoje hokejske poti sem bil član mlajših selekcij na Jesenicah, zato je bila vedno prva želja, da bi branil za člansko ekipo Jesenic pred polno Podmežaklo. Vesel sem, da bom imel priložnost nastopati stopničko višje kot v prejšnjih sezonah. Ekipi bom z obrambami pomagal do novih zmag. V novi sezoni pričakujem, da bomo čim večkrat napolnili Podmežaklo in domov prinesli vsaj eno lovoriko, ki nam je lani ni uspelo osvojiti."

Kdo bo prvi čuvaj mreže železarjev, še ni znano.

Preberite še:

Juraj Slafkovsky
Sportal Slovaka osrednja zvezdnika nabora lige NHL
Ne spreglejte