Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2022,
8.07

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Marcel Mahkovec Maks Perčič Logan Cooley Simon Nemec Montreal Canadiens Juraj Slafkovsky NHL draft

Petek, 8. 7. 2022, 8.07

1 leto, 9 mesecev

Nabor lige NHL 2022

Slovaka osrednja zvezdnika nabora lige NHL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Juraj Slafkovsky | Juraj Slafkovsky je konec marca dopolnil šele 18 let. | Foto Reuters

Juraj Slafkovsky je konec marca dopolnil šele 18 let.

Foto: Reuters

Prvič v zgodovini nabora severnoameriške lige NHL sta bila za prvo in drugo mesto izbrana slovaška hokejista. Montreal Canadiens so kot prvega nekoliko presenetljivo izbrali napadalca Juraja Slafkovskega, ki je Slovaško na olimpijskih igrah popeljal do brona. Številka 2 na naboru pa je bil Simon Nemec, ki so ga izbrali New Jersey Devils.

Owen Power
Sportal Oči v NHL uprte v mladeniče, pod drobnogledom tudi igre Slovencev

Mladi Slovak Juraj Slafkovsky, ki je konec marca dopolnil 18 let, je letos v Pekingu s sedmimi zadetki vodil Slovaško na OI do kolajne in bil tudi najkoristnejši igralec (MVP) olimpijskega turnirja.

"To je neverjetno," je dejal Slafkovsky: "Še vedno ne morem verjeti, da se je to res zgodilo. To je res poseben trenutek v mojem življenju."

Del slovaške reprezentance, ki je državi priborila prvo olimpijsko medaljo v hokeju na ledu, pa je bil tudi 18-letni branilec Simon Nemec.

Logan Cooley je bil prvi Američan, ki so ga Arizona Cardinals izbrali na tretjem mestu, medtem ko je Seattle Kraken "zgrabil" Shana Wrighta na četrtem mestu. Številni strokovnjaki so pred naborom prav Wrightu napovedovali, da bo postal prvi izbor.

V nasprotju z nekaterimi strahovi o nejasnih političnih razmerah so bili v prvem izmed skupno sedmih krogov nabora NHL izbrani tudi trije hokejisti iz Rusije.

Slovenca nista bila izbrana

Med kandidati sta bila tudi Maks Perčič in Marcel Mahkovec, a se nista znašla med 225 imeni, ki so jih izbrali na naboru. 

Slovenija po današnjem naboru ostaja pri šestih igralcih, ki so jih izbrale ekipe v NHL. Najvišje je posegel Anže Kopitar, ki so ga kot 11. leta 2005 izbrali Los Angeles Kings. V NHL je nato spisal izjemno kariero z dvema osvojenima naslovoma prvaka (2010, 2012), pogodba pa ga s kralji veže do konca sezone 2023/24. Med elito je v Severni Ameriki zaigral še Jan Muršak, ki so ga leta 2006 kot 182. izbrali pri Detroit Red Wings.

Ostali niso dobili priložnosti v NHL. Jan Drozg je sicer pred tremi leti podpisal pogodbo s Pittsburgh Penguins, a še čaka na morebitno priložnost. Izbran je bil kot 152. leta 2017, trenutno pa igra v ligi AHL za Grand Rapids Griffins in je po izteku pogodbe s pingvini omejen prosti igralec.

Kot prvi Slovenec je bil na naboru leta 1998 izbran Edo Terglav, ki so ga kot 249. vzeli pri Buffalo Sabres. Jure Penko je bil doslej edini slovenski vratar, ki je bil izbran na naboru lige NHL. Izbrali so ga Nashville Predators kot 203. Pred Kopitarjem je bil leta 2001 kot 282. (Boston Bruins) izbran tudi dologletni kapetan slovenske reprezentance Marcel Rodman.

Ivan Fedotov
Sportal Ruskega hokejskega asa pridržali zaradi domnevnega izogibanja vpoklicu v vojsko
Anže Kopitar, Los Angeles Kings
Sportal Znano, kdo bo odprl novo sezono v ligi NHL
Ne spreglejte