Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
20. 4. 2020,
15.18

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 gripa Korona nasvet

Ponedeljek, 20. 4. 2020, 15.18

4 leta

Prehitro so se veselili konca epidemije: lekcija, ki je ne smemo pozabiti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Koronavirus, veselje, Covid-19 | Strokovnjaki v zadnjih tednih svarijo, da mora biti zaradi preprečevanja nove rasti okužb s koronavirusom odpiranje javnega življenja postopno in zelo preudarno. | Foto Reuters

Strokovnjaki v zadnjih tednih svarijo, da mora biti zaradi preprečevanja nove rasti okužb s koronavirusom odpiranje javnega življenja postopno in zelo preudarno.

Foto: Reuters

Trenutno si marsikdo želi čimprejšnjega konca epidemije koronavirusa, da bi se lahko druženja s prijatelji in zamujenih aktivnosti naužili brez omejitev, a zgodovina nas uči, da je prehiter skok nazaj v običajno življenje lahko nevaren. To so na najslabši mogoč način izvedeli prebivalci ameriškega San Francisca, ki so leta 1918 na ulicah slavili konec epidemije španske gripe, potem pa so se omejevalni ukrepi vrnili, saj se je nad mesto zgrnil drugi val smrtonosne bolezni in skoraj podvojil število umrlih.

V enem mesecu od enega primera do skoraj sto smrti na dan

Prvi primer zloglasne španske gripe, ki je kosila med letoma 1918 in 1920 ter po vsem svetu (glede na večino ocen) povzročila 50 milijonov smrti, so v San Franciscu odkrili 23. septembra 1918

Španska gripa | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Bolezen se je širila izjemno hitro in v mesecu dni mesto pahnila v izredne razmere. Mestne oblasti so 24. oktobra ukazale, da morajo vsi prebivalci San Francisca v javnosti obvezno nositi maske. Naslednji dan, 25. oktobra, je epidemija španske gripe v San Franciscu dosegla vrhunec – v enem dnevu je umrlo 94 ljudi. 

Ukrepi, ki so jih za preprečevanje množičnega umiranja sprejeli v San Franciscu, so kljub upiranju dela prebivalcev, da bi nosili maske, delovali.

V San Franciscu se je med epidemijo španske gripe oblikovala posebna zveza meščanov proti obvezni nošnji mask (na fotografiji ameriški policisti s preprostimi bombažnimi maskami). Proti temu ukrepu za zajezitev širjenja bolezni so množično protestirali na javnih mestih, hkrati se jih je zbralo po več tisoč. Tako imenovana Liga proti maskam velja za enega od največjih krivcev za poglobljeno epidemijo španske gripe v San Franciscu. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons V San Franciscu se je med epidemijo španske gripe oblikovala posebna zveza meščanov proti obvezni nošnji mask (na fotografiji ameriški policisti s preprostimi bombažnimi maskami). Proti temu ukrepu za zajezitev širjenja bolezni so množično protestirali na javnih mestih, hkrati se jih je zbralo po več tisoč. Tako imenovana Liga proti maskam velja za enega od največjih krivcev za poglobljeno epidemijo španske gripe v San Franciscu. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Bill Gates
Novice Koronavirus: kako dolgo bo vse skupaj trajalo? Bill Gates ima odgovor.

V prvi polovici novembra se je število novih primerov okužb in smrti zaradi španske gripe v San Franciscu začelo drastično zmanjševati, začeli so se pozivi k sprostitvi ukrepov, predvsem k razveljavitvi odloka o obvezni nošnji obraznih mask.

21. novembra so mestne oblasti razglasile zmago nad zahrbtno boleznijo in konec epidemije. San Francisco je oživel, ljudje so ponoven začetek življenja, kot so ga poznali prej, praznovali bučno in množično. Gostilne so bile polne, maske so letele v zrak, zdravniki so o pandemiji govorili v pretekliku. 

Koronavirus nemčija
Novice Nemški strokovnjak: Nikar ne počnite tega, saj boste omogočili nevarno širjenje virusa

Dobra volja je trajala manj kot mesec dni

Izkazalo se je, da so se Sanfranciščani pri veselju prenaglili. Mestne oblasti so 7. decembra znova razglasile epidemijo, januarja pa znova sprejele odlok o obvezni nošnji mask, saj so bile bolnišnice znova polne bolnikov z gripo. V prvih tednih leta 1919 je v San Franciscu vsak dan umrlo 25 ljudi. 

Prizor iz ene od improviziranih bolnišnic med epidemijo španske gripe leta 1918 v ZDA.  |  Foto: Narodni arhiv Združenih držav Amerike | Foto: Prizor iz ene od improviziranih bolnišnic med epidemijo španske gripe leta 1918 v ZDA. | Foto: Narodni arhiv Združenih držav Amerike

Drugi val epidemije španske gripe je v San Franciscu trajal do začetka marca 1919, ko je število smrti vendarle začelo strmo upadati.

Skupno je zaradi španske gripe v San Franciscu med septembrom 1918 in marcem 1919 umrlo več kot 3.210 ljudi, od tega več kot 1.500 po ponovnem pojavu bolezni. 

Japonska koronavirus
Novice Kaj je sprožilo drugi val okužb na Japonskem? #intervju

Še ena zgodovinska lekcija iz ZDA: ker niso prepovedali javnih prireditev, se jim je zgodila katastrofa

Philadelphia je bila eno od mest, ki ga je epidemija španske gripe prizadela najbolj od vseh krajev v ZDA.

Prvi primer španske gripe so v Philadelphii odkrili 17. septembra 1918, že takoj naslednji dan so mestne oblasti prebivalce začele obveščati o higienskem bontonu – predvsem kašljanju in kihanju v javnosti –, da bi čim bolj zajezile širjenje bolezni.

Kljub temu so v mestu 28. septembra organizirali veliko parado v čast ameriškim vojakom in skorajšnji zmagi zaveznikov v prvi svetovni vojni, ki se je je udeležilo kar 200 tisoč ljudi.

Parado so izvedli kljub nasprotovanju številnih zdravnikov v Philadelphii.  |  Foto: Arhiv mornarice ZDA | Foto: Parado so izvedli kljub nasprotovanju številnih zdravnikov v Philadelphii. | Foto: Arhiv mornarice ZDA
Posledice so bile katastrofalne. V šestih tednih je epidemija dosegla vrh, v Philadelphii je zaradi španske gripe vsak dan umrlo skoraj 750 ljudi. V šestih mesecih je španska gripa zahtevala 16 tisoč življenj, zbolelo pa je pol milijona prebivalcev Philadelphie. 

Preberite tudi:

koronavirus Italija
Novice "Italija ponavlja kitajske napake, samoizolacija ni dovolj"
zaščitna maska
Novice Kdo ima prav, Nemci ali Francozi? Oboji! #video
Mala Mojstrovka hribi gore pohodništvo
Sportal V gorah še dolgo brez objemanja. Tudi brez hrane v planinskih kočah?
Novice Z vsega sveta prihajajo strašljivi prizori #video #foto
Jelko Kacin
Novice Kacin: Gre nam zelo zelo dobro #video
koronavirus simbolična fotografija
Novice Koronavirus: med umrlimi v Sloveniji več žensk. Testiranje se je že začelo. #video
Novice Ljudje množično drli na pogreb, zdaj so v popolni karanteni #video
Ne spreglejte