Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 4. 2020,
10.07

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

43

Natisni članek

okužba Slovenija Koronavirus

Ponedeljek, 20. 4. 2020, 10.07

4 leta

Koronavirus: med umrlimi v Sloveniji več žensk. Testiranje se je že začelo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

43

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji potrjenih še pet novih primerov okužbe s koronavirusom. V nedeljo so tri osebe umrle, skupno se je tako številka umrlih povzpela na 77. Včeraj so opravili 537 testiranj. Danes se tudi začenja študija razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji. Tri tisoč državljanov je že prejelo vabilo k sodelovanju. Ekipe, ki bodo jemale brise, pa so se na teren odpravile že danes.

19:38

Pitniki niso težava

18:10

Navodila za planince

18:01

Nov rok za prijavo za vpis

17:07

Policist v nedeljo zaposleni

17:04

Ukrepi za kmete in živilce

16:41

Opozicija za nujno sejo

16:28

Gostinci bi odprli lokale

16:26

Kupili bodo 178 računalnikov

16:02

Pomoč za 262 tisoč zaposlenih

15:53

Več kot 32.000 evrov glob

15:26

Ustavnim sodnikom 50 pobud

14:41

Pahor v Črni na Koroškem

14:39

Za več pozornosti podnebju

14:30

Kako maturante vrniti v šolo

13:25

V šmarskem domu 172 okužb

13:23

400 tisoč evrov donacij

  • 19:38

    Pitniki niso težava

    Pravilna uporaba pitnikov ne predstavlja tveganja za zdravje zaradi okužbe z novim koronavirusom, so danes objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vprašanje rabe pitnikov postaja aktualno s spomladanskim dvigom temperatur, pa tudi s sprostitvijo ukrepov za zajezitev širjenja okužbe na področju športne rekreacije.

    Posamezne občine, med njimi tudi Piran in Kamnik, so že v marcu zaščitile pitnike, a so danes z NIJZ sporočili, da je uporaba varna in da do okužbe lahko pride le z napačno rabo, ki pa predstavlja tveganje v vseh razmerah in ob vsakem času.

    Na NIJZ izpostavljajo, da se ob uporabi pitnika med pitjem ni dovoljeno dotikati ustja pipe, gumba za odpiranje vode pa se je dovoljeno dotikati le z umitimi ali razkuženimi rokami. Obenem svetujejo, da se gumba za sprostitev vode uporabniki dotikajo s čistim robcem ali drugo zaščito, ki prepreči neposreden stik roke z gumbom.

    Kot pri večini predmetov, ki jih uporablja več ljudi, na NIJZ še enkrat opozarjajo, da naj se ljudje po uporabi ne dotikajo obraza, ust, nosu in oči, piše STA.

  • 18:10

    Navodila za planince

    Na Planinski zvezi so se odzvali na rahljanje ukrepov v zvezi s preprečevanjem širitve novega koronavirusa na področju športa. Svetujejo, da se ljubitelji gora izogibajo zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poti, turne smuke in nasploh visokogorja in bolj tveganih planinskih dejavnosti. Vseeno so izdali vrsto priporočil za novonastale razmere.

    Na planinski zvezi so zbrali navodila za hojo po planinskih poteh, zavarovanih plezalnih poteh, turno kolesarjenje, turno smučanje, alpinizem, športno plezanje v plezališčih in na balvanih ter ostale dejavnosti v gorskem svetu v času postopnega sproščanja ukrepov.

    Več na njihovi spletni strani.

     

  • 18:01

    Nov rok za prijavo za vpis

    Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes na spletni strani objavilo nova rokovnika za prijavo in vpis v srednje šole in dijaške domove za naslednje šolsko leto. Nov roki za prijavo za vpis je 11. maj, sam vpis pa bo potekal od 30. junija do 6. julija. Srednje šole bodo preizkuse nadarjenosti izvajale v prvem tednu junija, piše STA.

    Kot izhaja iz obeh rokovnikov, je nov rok za prijavo za vpis v srednješolske programe in dijaške domove 11. maj. Do tega datuma morajo vsi kandidati, ki se želijo naslednje šolsko leto izobraževati v srednji šoli oziroma bivati v dijaškem domu, oddati prijavnico, med njimi tudi tisti, ki se šolajo na domu, in tudi kandidati, ki še niso opravljali preizkusov nadarjenosti na srednjih šolah z izobraževalnimi programi, za katere je kot posebni pogoj vpisa treba opraviti tudi ta preizkus.

    Vsak kandidat odda samo eno prijavnico za vpis, razen tistih, ki se želijo vzporedno izobraževati na programih Umetniške gimnazije, za katere so razpisana mesta za vzporedno izobraževanje. Ti oddajo prijavnico za vsak izobraževalni program posebej, piše STA.

    Kandidatom je prijavnica na voljo na spletni strani e-uprave. Morajo jo natisniti, izpolniti, podpisati in poslati na izbrano srednjo šolo oz. dijaški dom. Prijavnico lahko pošljejo priporočeno po pošti (brez povratnice), ali pa skenirano na elektronski naslov izbrane šole oz. doma.

    Če jo bodo pošiljali po elektronski pošti, na ministrstvu svetujejo, da to v vednost pošljejo tudi na elektronski naslov svetovalnih delavcev srednje šole, prijavnico za vpis v dijaške domove pa v vednost na elektronski naslov za vpis v dijaškem domu. Ob tem poudarjajo, da na prijavnici za vpis v srednje šole ni potreben podpis in žig ravnatelja osnovne šole. Kandidatom, ki so že oddali prijavnico za vpis, nove ni treba več pošiljati, saj so do sedaj prispele prijavnice veljavne in upoštevane, še piše STA.

  • 17:07

    Policist v nedeljo zaposleni

    Policisti so minuli konec tedna prejeli 199 prijav kršitev odloka o omejitvah gibanja in zbiranja zaradi epidemije novega koronavirusa, sami pa so zaznali 571 kršitev. Pri tem so v soboto in nedeljo skupaj izrekli 513 opozoril, zdravstvenemu inšpektoratu pa so odstopili 661 predlogov, je razvidno iz objavljenih podatkov policije.

    Policisti so imeli minuli konec tedna očitno več dela v nedeljo, saj so takrat izrekli 342 opozoril, v soboto pa 171. Medtem ko so v soboto zdravstvenemu inšpektoratu odstopili 221 predlogov zaznanih kršitev, so jih v nedeljo dvakrat toliko, in sicer 440, je razvidno iz podatkov, objavljenih na spletnih straneh policije.

  • 17:04

    Ukrepi za kmete in živilce

    Vlada za pomoč kmetijsko-živilskemu sektorju pripravlja nove ukrepe, ki bodo po navedbah pristojnega ministrstva namenjeni zagonu novih investicij in odpravi administrativnih ovir. Med drugim predlagajo povečanje predplačil na najvišjih možnih 50 odstotkov ter spremembe na posameznih podukrepih, kot sta predelava in trženje kmetijskih proizvodov.

    Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v sodelovanju z drugimi deležniki pripravilo ukrepe, ki naj bi bili del drugega vladnega protikoronskega paketa za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, a sta se vlada in strokovna skupina odločili, da bo drugi paket namenjen izključno zagotavljanju likvidnosti gospodarstva, zato bodo kmetijski ukrepi del tretjega svežnja ukrepov, so pojasnili na ministrstvu, piše STA.

  • 16:41

    Opozicija za nujno sejo

    V opozicijskih SD, LMŠ, Levici in SAB zahtevajo sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bi razpravljali o gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije novega koronavirusa. Vladi očitajo nepregledno porabo in prikrivanje informacij ter pozivajo k pojasnilom.

    Več v članku Nakup zaščitne opreme: večina opozicije za sklic nujne seje.

  • 16:28

    Gostinci bi odprli lokale

    Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS vlado poziva, da se čim prej zažene tudi gostinsko dejavnost ob hkratnem upoštevanju protokolov in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Predlagajo, da bi po vzoru Avstrije lahko začeli delati že 15. maja, so danes sporočili iz OZS.

    "Z današnjim dnem je sicer dovoljen prevzem hrane v gostinskih lokalih, želimo pa si, da nam vlada omogoči tudi postopno obratovanje gostinskih lokalov, seveda ob upoštevanju navodil NIJZ. Predlagamo, da bi po vzoru Avstrije tudi naši gostinci lahko začeli delati že 15. maja. Ker nam tudi letni čas to omogoča, bi lahko za varnost gostov in zaposlenih v gostinstvu še dodatno poskrbeli na način, da bi stregli na zunanjih površinah oziroma terasah," je v sporočilu zapisal predsednik sekcije pri Obrto-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar, piše STA.

    V sekciji poudarjajo, da večina gostincev nima dovolj sredstev, da bi zaposlenim izplačala nadomestila za čakanje na delo. "Od vlade pričakujemo, da bo urgentno poskrbela za likvidnost vseh, ki sicer zgledno poslujejo, plačujejo davke, plače in račune, zaradi krizne situacije pa jim je sedaj enostavno zmanjkalo sredstev za pokritje fiksnih stroškov in plač," so navedli.

    Panoga bo zaradi epidemije še posebej prizadeta, okrevanje pa bo dolgotrajno, poudarjajo. Zato med drugim predlagajo, da se ukrepi pomoči za zaposlene delavce v gostinstvu, ki bodo zaradi morebitnega zmanjšanja obsega dela ostali na čakanju, podaljšajo za nadaljnjih šest mesecev. Predlagajo tudi znižanje stopnje davka na dodano vrednost za pijače na 9,5 odstotkov, znižanje stroškov dela študentov ter zagotovitev in pokritje stroškov za zaščitna sredstva, ki bodo potrebna za varno obratovanje gostinskih lokalov, še piše STA.

    "Gostinci opravljamo svoje delo, ker smo že po naravi gostoljubni in ustrežljivi. Brez gostov tudi gostinstva ni. Želimo si, da bi v slovenskih gostilnah čim prej nazdravili ob zmagoslavju nad virusom," je dejal Cvar.

  • 16:26

    Kupili bodo 178 računalnikov

    Na pobudo Založbe Rokus Klett in Modrijan izobraževanja so podjetja in posamezniki v dveh dneh zbrali skoraj 63.000 evrov za nakup 178 računalnikov, s katerimi bodo šolarji 59 osnovnih šol lahko sodelovali pri pouku na daljavo, so danes sporočili iz Kluba slovenskih podjetnikov - SBC.

    Akcija zbiranja sredstev za nakup osebnih računalnikov za socialno ogrožene otroke je stekla pred dnevi. V času epidemije koronavirusa, ko šolanje otrok poteka od doma, se je namreč pokazalo, da vsi učenci v Sloveniji v času pouka na daljavo nimajo enakih možnosti za izobraževanje, so zapisali v sporočilu za javnost.

    Na osnovi poziva, ki ga je predsednik Združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Gregor Pečan naslovil na ravnatelje slovenskih osnovnih šol, je svoje potrebe sporočilo 198 šol, so navedli in dodali, da po podatkih kar 1299 otrok ni imelo dostopa do medmrežja ali osebnega računalnika, piše STA.

    Akcija je stekla prek Fundacije ROK (Razširimo otrokom krila), ki že vrsto let pomaga nadarjenim otrokom iz socialno ogroženih družin, in je del širše pobude Skupaj solidarni. Preko nje so zdaj zbrali sredstva za nakup 178 računalnikov, skupaj pa so preko pobude Skupaj solidarni zbrali 432 računalnikov, so še zapisali.

  • 16:02

    Pomoč za 262 tisoč zaposlenih

    Zavod RS za zaposlovanje je do nedelje zaradi posledic epidemije novega koronavirusa prejel prek 32.000 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za več kot 262.000 zaposlenih. Končno število vlog bi bilo lahko sicer za desetino nižje, saj so bile številne predložene večkrat, so pojasnili na zavodu. Kot so poudarili, so podatki začasni.

    "Ocenjujemo, da bo končno število vsaj za desetino nižje zaradi velikega števila večkrat oddanih vlog, vendar pa bo to znano šele po obravnavi vsake posamezne vloge. Prav tako ugotavljamo, da se je rast oddaje vlog danes že začela umirjati," so v današnjem sporočilu zapisali na zavodu, piše STA.

  • 15:53

    Več kot 32.000 evrov glob

    Na zdravstvenem inšpektoratu so do zdaj prejeli več kot 110 prijav sumov kršitve o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih ter gibanja izven občin, pet ta konec tedna. Zaradi kršitev odloka pa so do zdaj uvedli več kot 2900 prekrškovnih postopkov zoper fizične osebe in izrekli za več kot 32.000 evrov glob.

    Pri nadzoru odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah ter prepovedi gibanja izven občin Zdravstveni inšpektorat RS sodeluje s policijo, ki tovrstne kršitve ugotavlja prioritetno. V primeru, da policija ugotovi elemente prekrška, inšpektoratu kot pristojnemu prekrškovnemu organu posreduje predlog za uvedbo prekrškovnega postopka.

    Zaradi kršitev odloka o omejitvi gibanja so do zdaj v zdravstvenem inšpektoratu uvedli več kot 2900 prekrškovnih postopkov zoper fizične osebe, večino na predlog policije, in izrekli 294 glob v skupnem znesku več kot 32.000 evrov, so še zapisali za STA.

    Zaradi želje po omejevanju širjenja epidemije je sicer v državi več prepovedi glede gibanja in zbiranja. Od 20. marca je prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah, izjeme so dostop do službe, lekarn, bolnišnic in najbližje trgovine z živili.

    Deset dni pozneje je začel veljati odlok, ki prepoveduje gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča. Med izjemami so prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nega družinskih članov. Od sobote pa so dovoljena vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine prebivanja. V občini bivališča pa so ponovno dovoljene nekatere športno-rekreacijske dejavnosti, npr. tek, kolesarjenje, tenis in golf.

    Sicer pa je še naprej prepovedano gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah, dostop na javne kraje in površine ter gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča, na kar bodo policisti pozorni tudi v prihodnje, piše STA.

  • 15:26

    Ustavnim sodnikom 50 pobud

    Ustavno sodišče je doslej prejelo tri pobude za oceno ustavnosti vladnega odloka o omejitvi gibanja zaradi epidemije novega koronavirusa. Prejelo je tudi nekaj pobud za oceno ustavnosti drugih vladnih odlokov in interventnih zakonov, skupno jih je že več kot 50, so za STA pojasnili na sodišču. Pobude na ustavno sodišče prihajajo vsakodnevno.

    Ustavno sodišče je v petek zadržalo del odloka o omejitvi gibanja, ki določa čas trajanja ukrepov, in vladi naložilo, da mora po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov. Preostala vsebina odloka, vključno s prepovedjo gibanja med občinami in zadrževanja na javnih krajih, še vedno velja.

    Povod za zadržanje je bila pobuda za ustavno presojo odloka o omejitvi gibanja, katere vlagatelja je sodišče anonimiziralo. Ob to se je med drugim obregnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Kot je zapisal na Twitterju, sodišče v primeru pobude, ki jo je pred časom posredoval Jurij Toplak, želje za anonimizacijo ni uslišalo, piše STA.

  • 14:41

    Pahor v Črni na Koroškem

    Predsednik države Borut Pahor je obiskal uporabnike in zaposlene v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem. Ob tej priložnosti se je zahvalil osebju doma, ki po njegovem zlasti v teh razmerah opravlja izjemno poslanstvo in poleg strokovne oskrbe izkazuje tudi človeški odnos, toplino in dobroto, ki so varovancem v posebno uteho.

    Kot je dejal Pahor, je osebje doma skupaj z lokalno skupnostjo opravilo izjemno delo in zavarovalo dom pred vnosom novega koronavirusa, kar je sijajen dosežek, so sporočili iz Pahorjevega urada.

    V skrbi pred nadaljnjo širitvijo virusa je predsednik države ob tej priložnosti pozval k postopnemu rahljanju in odpravljanju zaščitnih ukrepov. Navzoče je spodbudil, naj še naprej pazijo drug na drugega, si naklonijo toplo besedo in razumevanje, saj so mnogi ljudje v stiski in zaskrbljeni, piše STA.

  • 14:39

    Za več pozornosti podnebju

    Za trajnostno oživitev gospodarstva po krizi s koronavirusom so ključne naložbe v energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije, opozarjajo nevladne organizacije. Zato menijo, da bi morale države sredstva EU v večji meri izkoriščati za podnebne ukrepe.

    "Proračun EU je najboljši način za pomoč pri gospodarskem okrevanju, zato morajo države članice pri porabljanju sredstev EU veliko večjo pozornost nameniti podnebnim ukrepom," ob današnji objavi poročila o neizkoriščenem potencialu sredstev EU za podnebni in energetski prehod opozarjajo okoljske nevladne organizacije.

    Kot so sporočili iz slovenskega društva Focus, so za prehod v podnebno nevtralnost potrebne dolgoročne naložbe v infrastrukturo čiste energije. "Za trajnostno oživitev gospodarstva po sedanji krizi pa so ključnega pomena tako javne kot zasebne naložbe v energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. Vendar pa izsledki nove raziskave kažejo, v kako majhni meri države EU izkoriščajo sredstva EU za regionalni razvoj, ki so na voljo v ta namen," so navedli, piše STA.

  • 14:30

    Kako maturante vrniti v šolo

    Ministrstvo za izobraževanje bo v prihodnjih dneh s predstavniki šolske in zdravstvene stroke iskalo odgovore, kako izpeljati pouk za 4. letnike srednjih šol, če se bo odločilo, da se ti maja vrnejo v šolo. V sredo se bodo sestali z ravnatelji srednjih šol, so navedli za STA. Direktor Rica Darko Zupanc pa je zavrnil pozive, naj se mature ne izvede.

    Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je namreč v soboto napovedala, da bodo po prvomajskih praznikih odločali o tem, ali se lahko dijaki 4. letnikov z namenom priprave na maturo in pod strogimi zaščitnimi pogoji predčasno vrnejo v šole. Ali se bo to zgodilo, bo po njenih besedah odvisno od zdravstvenih razmer.

    Ob tem se zastavlja več vprašanj - od tega, kako pripraviti pouk, da se pri tem upošteva vse ukrepe za preprečevanje okužb z novim koronavirusm, do tega, kako poskrbeti za prevoz dijakov, če potniški promet do takrat še ne bo deloval, in kaj storili s tistimi, ki so sicer bivali v dijaških domovih, piše STA.

     

  • 13:25

    V šmarskem domu 172 okužb

    V šmarskem domu upokojencev so v nedeljo zabeležili eno novo okužbo z novim koronavirusom, tako da se je skupno število okuženih povzpelo na 172, je STA izvedela iz virov blizu doma. Za posledicami covida-19 pa je doslej umrlo 25 oseb iz doma, ki so imele tudi pridružene bolezni.

    V šmarski občini je bilo v nedeljo okuženih 165 oseb, kar je enako sobotni številki. Direktorica doma upokojencev Gordana Drimel je v petek sporočila, da nujno rabijo pomoč zdravstvenih delavcev in čistilnih servisov. Trenutno se namreč soočajo z izredno izčrpanostjo vseh zaposlenih. Delo namreč poteka v 13-urnih turnusih, zato so se prek koordinacijske skupine obrnili po pomoč na vse zdravstvene organizacije in zdravstvene delavce v okolici in širše.

    Prav tako že nekaj časa iščejo pomoč za čiščenje prostorov, vendar jim čistilnega servisa, ki bi prevzel del nalog, ni uspelo najti. V domu, v katerem je nastanjenih okoli 190 starejših, za katere skrbi približno 100 zaposlenih, se še vedno z vsemi preventivnimi ukrepi borijo za zamejitev širjenja okužbe.

    Tako so v petek znova izvedli dezinfekcijo s hladnim zamegljevanjem. Še naprej dnevno spremljajo zdravstveno stanje tako stanovalcev kot zaposlenih. Pri najmanjšem sumu na okužbo odvzamejo brise tako stanovalcem kot zaposlenim.

    Po besedah Drimlove je 40 stanovalcev brez znakov okužbe že dlje časa, tako da jih štejejo za ozdravele. Tudi stanje večine drugih okuženih stanovalcev je kljub pridruženim obolenjem zaenkrat stabilno. Devet stanovalcev je trenutno na zdravljenju v celjski bolnišnici. Nekaj stanovalcev pa se je iz bolnišnice že vrnilo v domsko oskrbo.

    Prav tako so se na delo vrnile štiri zaposlene. Večina zaposlenih pa se kljub odsotnosti bolezenskih znakov zaradi še vedno pozitivnega brisa ne more vrniti na delo.

    Za zdravstveno stanje stanovalcev poleg vseh zaposlenih še naprej skrbi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah. Pomagajo tudi njihovi kolegi iz regionalnih zdravstvenih zavodov, po svojih močeh pa tudi prostovoljci, študenti in Civilna zaščita Šmarje pri Jelšah.

    Dogajanje v šmarskem domu upokojencev spremlja epidemiološka služba, vodstvo doma pa sodeluje tudi s koordinacijsko skupino, ki jo je imenovalo ministrstvo za zdravje, piše STA.

  • 13:23

    400 tisoč evrov donacij

    Vladni govorec Jelko Kacin se je na novinarski konferenci zahvalil vsem, ki so donirali sredstva na račun pri ministrstvu za finance za spopadanje z epidemijo covida-19. Doslej je po njegovih besedah na računu, ki ostaja aktiven, zbranih 472.652 evrov, poroča STA. 

V Sloveniji imamo uradno potrjenih 1.335 okužb z novim koronavirusom. Včeraj so umrli še trije bolniki, do zdaj skupaj 77. Opravljenih je bilo 537 testov, ugotovili pa so pet novih okužb. Do zdaj je bilo opravljenih 41.802 testiranj. Iz bolnišnične oskrbe so skupaj doslej odpustili 193 ljudi, od tega enega včeraj, je sporočila vlada prek Twitterja. 

 

Kot so sporočili iz mariborskega kliničnega centra, so imeli včeraj hospitaliziranih 27 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, od tega osem na oddelku intenzivne terapije. V domačo oskrbo je bilo doslej odpuščenih 56 bolnikov.

Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 391 okuženih z novim koronavirusom, 290 iz savinjske, 151 iz pomurske, 138 iz jugovzhodne Slovenije, 110 iz podravske, 76 iz gorenjske, 48 iz koroške, 31 iz primorsko-notranjske, 30 iz zasavske, 24 iz obalno-kraške, 21 iz goriške ter 13 iz posavske regije. Dvanajst obolelih je tujih državljanov.

Med umrlimi več žensk

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v Sloveniji med umrlimi za covidom-19 do nedelje več žensk (35) kot moških (30). Velika večina smrtnih žrtev je bila v starostni skupini nad 85 let, kjer je sicer tako med okuženimi kot med umrlimi občutno več žensk kot moških. V skupini mlajših od 45 let do zdaj ni bilo smrtnih žrtev.

Med potrjeno okuženimi je bilo v nedeljo največ starih med 45 in 54 let. Največ potrjeno okuženih žensk je prav v tej starostni skupini, moških pa je največ v starostni skupini od 55 do 64 let, piše STA. Gre za podatke o uradnih prijavah smrti, ki so prispele na NIJZ do konca preteklega dne, zato razlika v skupnem številu.

Začenja se raziskava o razširjenosti virusa v Sloveniji

Sicer pa se z današnjim dnem začenja študija o razširjenosti novega koronavirusa, ki ga izvaja Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo. Kot smo že poročali, gre za raziskavo, ki vključuje reprezentativni vzorec prebivalcev Slovenije in zajema tri tisoč državljanov. Kot so dejali pristojni, bodo s tem dobili natančnejše podatke o številu okuženih v populaciji, na podlagi česar se bodo lahko odločali o morebitnem večjem sproščanju ukrepov po prvomajskih praznikih. 

V vzorcu, ki ga je pripravil Statistični urad v skupnem sodelovanju s Fakulteto za družbene vede, je naključno zbranih, kot omenjeno, tri tisoč prebivalcev vseh starosti s 300 območij v Sloveniji. V vsakem območju so izbrali 10 oseb. Vabilo za sodelovanje so državljani prejeli v preteklih dneh, že danes pa naj bi se na teren odpravile ekipe, ki bodo pri sodelujočih jemale bris in vzorce krvi.

Kot je Petrovec dejal za oddajo Svet na Kanalu A, je po zadnjih podatkih odziv na testiranje potrdilo 580 ljudi. Ostale pa je pozval, da če lahko, naj tudi sami potrdijo svoje sodelovanje, piše STA.

Koronavirus
Novice Pred slovenskim testiranjem: kaj so ugotovili v Avstriji in na Islandiji

Celoten sklop novinarske konference, na kateri je Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, predstavil podrobnosti raziskave in odgovoril na novinarska vprašanja, si lahko ogledate v videu zgoraj. 


Kot je na današnji tiskovni konferenci pojasnil Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, je glavni namen raziskave zagotoviti verodostojne podatke za nadaljnje ukrepe države in institucij ter drugih deležnikov, da ukrepi tudi ob sproščanju določenih omejitev ostanejo v veljavi na tak način, da se v prihodnje ne bi pojavljala nova žarišča okužb.

"Namen študije je tudi, da se ugotovi, koliko okužb je dejansko v populaciji. Vemo, da so bile te številke velikokrat prenapihnjene. Tudi strokovnjaki so imeli različna mnenja - nekateri so dejali, da je okužb petkrat ali celo desetkrat več, kot nam jih uspe zaznati z laboratorijskim testiranjem," je pojasnil Petrovec.

V trenutni raziskavi lahko sodelujejo samo tisti, ki so vabilo prejeli. Vabilo se ne more prenesti na sorodnike ali druge, ki bi služili kot njihova zamenjava. Sodelovanje v raziskavi sloni na prostovoljni bazi in če kdo ne želi sodelovati, lahko tudi odklone. 

Jelko Kacin
Novice Kacin: Gre nam zelo zelo dobro #video

Sodelujoči bodo dobili izvide

Kot še poudarja predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, bo za anonimnost sodelujočih poskrbljeno. "Vsi, ki bodo sodelovali v raziskavi, bodo na dom prejeli pojasnilo oziroma izvid opravljenega testiranja. Tako bodo vedeli, ali so morda trenutno okuženi in ali so recimo okužbo v preteklosti že preboleli," je povedal Petrovec in dodal, da gre pri tem za koristno informacijo za vsakega posameznika. 

Po preteku obdobja šestih mesecev se bodo lahko sodelujoči ponovno odločili za testiranje in tudi takrat bodo ponovno prejeli izvid, s katerim bo ugotovljeno, ali so se v vmesnem času morebiti okužili s koronavirusom. Na voljo jim bo tudi telefonska številka, na katero se lahko obrnejo, če bi se jim zdravstveno stanje poslabšalo in na kateri bodo prejeli natančna navodila za nadaljnje ukrepanje.

Testi, ki jih bodo uporabili v raziskavi, naj bi bili izjemno natančni. | Foto: Getty Images Testi, ki jih bodo uporabili v raziskavi, naj bi bili izjemno natančni. Foto: Getty Images

Na novinarski konferenci se je Petrovec med drugim dotaknil tudi testov, ki jih bodo uporabili v raziskavi. Kot je dejal, je test izjemno zanesljiv, čeprav je drugod po svetu še vedno v oceni. "Kdor bo na testu dobil pozitivni rezultat na koronavirus, bo lahko prepričan, da se je s tem virusom že srečal," je dejal in poudaril, da so test preizkusili tudi strokovnjaki za koronavirus v Nemčiji. Po njegovih besedah ima test odlično občutljivost kot tudi specifičnost, kar pomeni, da bo lažno pozitivnih testov zelo malo, če sploh kaj.

Študija bo po napovedih Petrovca končana v zelo kratkem času. "Če bo le šlo, bo raziskava končana do konca tega tedna. Potem bomo verjetno potrebovali še nekaj dni za analizo. Rezultati bodo po koncu izročeni najprej strokovni javnosti in nato seveda še laični," je izpostavil Petrovec. Točni stroški raziskave še niso znani, bodo pa reagenti stali okoli 150 tisoč evrov, k čemur je treba dodati stroške za terensko delo.

Novice Slovenka s Floride: Američani so veliki patrioti, ko nastane kriza, si pomagajo #foto
Ne spreglejte