Ponedeljek,
20. 4. 2020,
10.07

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

43

Natisni članek

okužba Slovenija Koronavirus

Ponedeljek, 20. 4. 2020, 10.07

4 leta

Koronavirus: med umrlimi v Sloveniji več žensk. Testiranje se je že začelo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

43

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji potrjenih še pet novih primerov okužbe s koronavirusom. V nedeljo so tri osebe umrle, skupno se je tako številka umrlih povzpela na 77. Včeraj so opravili 537 testiranj. Danes se tudi začenja študija razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji. Tri tisoč državljanov je že prejelo vabilo k sodelovanju. Ekipe, ki bodo jemale brise, pa so se na teren odpravile že danes.

V Sloveniji imamo uradno potrjenih 1.335 okužb z novim koronavirusom. Včeraj so umrli še trije bolniki, do zdaj skupaj 77. Opravljenih je bilo 537 testov, ugotovili pa so pet novih okužb. Do zdaj je bilo opravljenih 41.802 testiranj. Iz bolnišnične oskrbe so skupaj doslej odpustili 193 ljudi, od tega enega včeraj, je sporočila vlada prek Twitterja. 

 

Kot so sporočili iz mariborskega kliničnega centra, so imeli včeraj hospitaliziranih 27 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, od tega osem na oddelku intenzivne terapije. V domačo oskrbo je bilo doslej odpuščenih 56 bolnikov.

Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 391 okuženih z novim koronavirusom, 290 iz savinjske, 151 iz pomurske, 138 iz jugovzhodne Slovenije, 110 iz podravske, 76 iz gorenjske, 48 iz koroške, 31 iz primorsko-notranjske, 30 iz zasavske, 24 iz obalno-kraške, 21 iz goriške ter 13 iz posavske regije. Dvanajst obolelih je tujih državljanov.

Med umrlimi več žensk

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v Sloveniji med umrlimi za covidom-19 do nedelje več žensk (35) kot moških (30). Velika večina smrtnih žrtev je bila v starostni skupini nad 85 let, kjer je sicer tako med okuženimi kot med umrlimi občutno več žensk kot moških. V skupini mlajših od 45 let do zdaj ni bilo smrtnih žrtev.

Med potrjeno okuženimi je bilo v nedeljo največ starih med 45 in 54 let. Največ potrjeno okuženih žensk je prav v tej starostni skupini, moških pa je največ v starostni skupini od 55 do 64 let, piše STA. Gre za podatke o uradnih prijavah smrti, ki so prispele na NIJZ do konca preteklega dne, zato razlika v skupnem številu.

Začenja se raziskava o razširjenosti virusa v Sloveniji

Sicer pa se z današnjim dnem začenja študija o razširjenosti novega koronavirusa, ki ga izvaja Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo. Kot smo že poročali, gre za raziskavo, ki vključuje reprezentativni vzorec prebivalcev Slovenije in zajema tri tisoč državljanov. Kot so dejali pristojni, bodo s tem dobili natančnejše podatke o številu okuženih v populaciji, na podlagi česar se bodo lahko odločali o morebitnem večjem sproščanju ukrepov po prvomajskih praznikih. 

V vzorcu, ki ga je pripravil Statistični urad v skupnem sodelovanju s Fakulteto za družbene vede, je naključno zbranih, kot omenjeno, tri tisoč prebivalcev vseh starosti s 300 območij v Sloveniji. V vsakem območju so izbrali 10 oseb. Vabilo za sodelovanje so državljani prejeli v preteklih dneh, že danes pa naj bi se na teren odpravile ekipe, ki bodo pri sodelujočih jemale bris in vzorce krvi.

Kot je Petrovec dejal za oddajo Svet na Kanalu A, je po zadnjih podatkih odziv na testiranje potrdilo 580 ljudi. Ostale pa je pozval, da če lahko, naj tudi sami potrdijo svoje sodelovanje, piše STA.

Koronavirus
Novice Pred slovenskim testiranjem: kaj so ugotovili v Avstriji in na Islandiji

Celoten sklop novinarske konference, na kateri je Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, predstavil podrobnosti raziskave in odgovoril na novinarska vprašanja, si lahko ogledate v videu zgoraj. 


Kot je na današnji tiskovni konferenci pojasnil Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, je glavni namen raziskave zagotoviti verodostojne podatke za nadaljnje ukrepe države in institucij ter drugih deležnikov, da ukrepi tudi ob sproščanju določenih omejitev ostanejo v veljavi na tak način, da se v prihodnje ne bi pojavljala nova žarišča okužb.

"Namen študije je tudi, da se ugotovi, koliko okužb je dejansko v populaciji. Vemo, da so bile te številke velikokrat prenapihnjene. Tudi strokovnjaki so imeli različna mnenja - nekateri so dejali, da je okužb petkrat ali celo desetkrat več, kot nam jih uspe zaznati z laboratorijskim testiranjem," je pojasnil Petrovec.

V trenutni raziskavi lahko sodelujejo samo tisti, ki so vabilo prejeli. Vabilo se ne more prenesti na sorodnike ali druge, ki bi služili kot njihova zamenjava. Sodelovanje v raziskavi sloni na prostovoljni bazi in če kdo ne želi sodelovati, lahko tudi odklone. 

Jelko Kacin
Novice Kacin: Gre nam zelo zelo dobro #video

Sodelujoči bodo dobili izvide

Kot še poudarja predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, bo za anonimnost sodelujočih poskrbljeno. "Vsi, ki bodo sodelovali v raziskavi, bodo na dom prejeli pojasnilo oziroma izvid opravljenega testiranja. Tako bodo vedeli, ali so morda trenutno okuženi in ali so recimo okužbo v preteklosti že preboleli," je povedal Petrovec in dodal, da gre pri tem za koristno informacijo za vsakega posameznika. 

Po preteku obdobja šestih mesecev se bodo lahko sodelujoči ponovno odločili za testiranje in tudi takrat bodo ponovno prejeli izvid, s katerim bo ugotovljeno, ali so se v vmesnem času morebiti okužili s koronavirusom. Na voljo jim bo tudi telefonska številka, na katero se lahko obrnejo, če bi se jim zdravstveno stanje poslabšalo in na kateri bodo prejeli natančna navodila za nadaljnje ukrepanje.

Testi, ki jih bodo uporabili v raziskavi, naj bi bili izjemno natančni. | Foto: Getty Images Testi, ki jih bodo uporabili v raziskavi, naj bi bili izjemno natančni. Foto: Getty Images

Na novinarski konferenci se je Petrovec med drugim dotaknil tudi testov, ki jih bodo uporabili v raziskavi. Kot je dejal, je test izjemno zanesljiv, čeprav je drugod po svetu še vedno v oceni. "Kdor bo na testu dobil pozitivni rezultat na koronavirus, bo lahko prepričan, da se je s tem virusom že srečal," je dejal in poudaril, da so test preizkusili tudi strokovnjaki za koronavirus v Nemčiji. Po njegovih besedah ima test odlično občutljivost kot tudi specifičnost, kar pomeni, da bo lažno pozitivnih testov zelo malo, če sploh kaj.

Študija bo po napovedih Petrovca končana v zelo kratkem času. "Če bo le šlo, bo raziskava končana do konca tega tedna. Potem bomo verjetno potrebovali še nekaj dni za analizo. Rezultati bodo po koncu izročeni najprej strokovni javnosti in nato seveda še laični," je izpostavil Petrovec. Točni stroški raziskave še niso znani, bodo pa reagenti stali okoli 150 tisoč evrov, k čemur je treba dodati stroške za terensko delo.

Novice Slovenka s Floride: Američani so veliki patrioti, ko nastane kriza, si pomagajo #foto