Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 4. 2020,
10.30

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

Natisni članek

Tomaž Gantar Koronavirus Miroslav Petrovec

Sreda, 15. 4. 2020, 10.30

4 leta

Testirali bodo reprezentativni vzorec populacije Slovenije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

74

Virolog Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo pri Medicinski fakulteti v Ljubljani, je dejal, da bodo testirali reprezentativni vzorec prebivalcev Slovenije, ki bo zajel od tisoč do 1.500 prebivalcev Slovenije. S tem bodo dobili natančnejše podatke o številu okuženih v populaciji, na podlagi česar se bodo lahko odločali o morebitnem sproščanju ukrepov po prvomajskih praznikih.

Vzorec testiranih bo zajel tako odrasle kot otroke iz vseh slovenskih regij. Tiste, ki bodo zajeti v raziskavo, bodo anketirali o njihovem zdravstvenem stanju, jih obiskali na domu, vzeli bris in tudi vzorec krvi, če se bodo s tem strinjali, je dejal.

Z rezultati bodo dobili natančnejše podatke o tem, koliko je okuženih v populaciji. S testiranjem pa bodo lahko našli tudi tiste, ki so bolezen že preboleli, je povedal Petrovec. "Vemo, da je bilo iz vstopnih točk v samoizolacijo poslanih nekaj 100 ali celo tisoč ljudi na dan in za te ne moremo biti prepričani, ali so preboleli covid-19 ali ne," je dejal Petrovec. 

Z raziskavo bi radi tudi prekinili špekulacije o velikem številu okuženih, ki naj ne bi imeli simptomov, je dodal Petrovec, ki je tudi član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje.

Rezultati naj bi bili znani že pred prvomajskimi prazniki

Slovenija bo med prvimi državami s takšno raziskavo. Podobno raziskavo načrtuje Nemčija, v manjšem obsegu pa sta jo opravili Avstrija in Islandija. Slovenska raziskava bo v primerjavi z avstrijsko dala več podatkov, saj bodo poleg deleža okuženih ugotavljali tudi delež oseb, ki so okužbo že preboleli, je še dejal.

Načrtujejo, da bi z raziskavo začeli prihodnji teden, rezultati pa bi lahko bili znani že pred prvomajskimi prazniki, je še povedal. Na podlagi teh rezultatov pa bodo lahko sprejemali ustrezne odločitve o morebitnem sproščanju ukrepov po prvomajskih praznikih.

Kot je Petrovec še dodal na dopoldanski novinarski konferenci, Slovenija že ima teste za dokazovanje protiteles, a jih je zelo malo in bodo primarno namenjeni omenjeni raziskavi. Kot je še poudaril, tovrstni testi povedo samo to, ali smo bolezen preboleli. Ne pokažejo pa, ali smo imuni, je še poudaril Petrovec.

Kot je še povedal, bo raziskavo vodil Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo pri Medicinski fakulteti v Ljubljani v sodelovanju s ljubljansko fakulteto za računalništvo in matematiko, fakulteto za družbene vede, ljubljanskim univerzitetnim kliničnim centrom ter katedro za infekcijske bolezni.

Tomaž Gantar | Foto: STA , Foto: STA ,

Minister Gantar: Razmišljamo, da bi nabor zdravstvenih storitev razširili

V Sloveniji smo z rezultati dela v zadnjem mesecu lahko zadovoljni, je dejal minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je prav tako sodeloval na dopoldanski novinarski konferenci. "Krivuljo, ki se je na začetku pri številu okuženih, obolelih in umrlih močno vzpenjala, smo uspeli preusmeriti in razmere stabilizirati," je dejal.

"Zdaj iščemo optimalne rešitve, kje in na kakšen način lahko začnemo z blažitvijo ukrepov, ki smo jih sprejeli," je dodal.

Kakršnikoli že bodo ti ukrepi sproščanja, pa se bo še vedno potrebno izogibanje stikom, držati bo treba medsebojno razdaljo na približno dveh metrih, potrebna bo uporaba mask, razkuževanje rok in podobno, je dejal Gantar, ki meni, da bodo ti zaščitni ukrepi potrebni v daljšem časovnem obdobju.

Razmišljamo, da bi nabor zdravstvenih storitev še razširili, je dejal minister. Od 11. aprila je sicer že mogoče izvajanje nenujnih ambulantnih specialističnih dejavnosti.

Sproščanje nadaljnjih ukrepov bo zelo postopno, je poudaril. Pred nami je še veliko dela, strokovnih analiz in preiskav, je dodal.

Na področju zobozdravstva za zdaj sproščanja še ne bo in ostaja namenjeno le najnujnejšim primerom.

Določene dejavnosti bodo zaživele znova, pri tem pa bodo morali delodajalci sami poskrbeti za razkužila in maske.

Kot je dejal, ima Slovenija na voljo dovolj respiratorjev. Povedal je še, da je večina umrlih v Sloveniji (teh je po zadnjih podatkih 61) iz domov upokojencev.

Glede počitnikovanja v tujini je Gantar dejal, da je z vidika varnosti primernejše razmišljati o izrabi dopusta v Sloveniji. Zdaj imamo lepo priložnost, da malo bolj raziščemo Slovenijo, je dodal.

Novice Slovenske občine, kjer ni potrjenih okužb #seznam
Koronavirus Infekcijska
Novice Vlada sprejela nov odlok: to so spremembe, ki jih prinaša #video

koronavirus grafika | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Ne spreglejte