Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2023,
20.15

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

Splošna bolnišnica Izola Tomaž Gantar

Torek, 12. 9. 2023, 20.15

7 mesecev, 2 tedna

Nekdanji zdravstveni minister je novi direktor izolske bolnišnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
Tomaž Gantar | Tomaž Gantar bo tudi v prihodnje en dan na teden vodil ambulanto za urologijo. | Foto Ana Kovač

Tomaž Gantar bo tudi v prihodnje en dan na teden vodil ambulanto za urologijo.

Foto: Ana Kovač

V Splošni bolnišnici Izola se je danes konstituiral novi svet zavoda s predsednico Mileno Kramar Zupan. Za strokovnega direktorja je imenoval edinega prijavljenega kandidata. To je Tomaž Gantar, ki je bil med letoma 1999 in 2004 že direktor bolnišnice, zatem župan Pirana in dvakrat minister za zdravje, ves čas pa opravlja tudi delo urologa.

Gantarjev štiriletni mandat se bo začel v sredo. Novi strokovni direktor se je kot edini prijavil na razpis za to delovno mesto, objavljen je bil 1. julija. K temu ga je povabil direktor bolnišnice Radivoj Nardin po tistem, ko se na junija objavljeni razpis ni prijavil nihče, prejšnji strokovni direktor Dušan Deisinger pa se je s koncem avgusta upokojil. Nardin je pojasnil, da je Gantarja izbral tudi zaradi dobrega poznavanja delovanja države, saj izolska bolnišnica zdaj prejema manj finančne podpore od drugih.

Ena od težav pomanjkanje kadra v zdravstveni negi

Novi strokovni direktor je dejal, da v primerjavi s tem, kar je delal predhodnik, niso potrebne velike spremembe. Med perečimi težavami je navedel pomanjkanje kadra v zdravstveni negi. Da bi privabila delavce, mora bolnišnica po njegovih besedah predvsem graditi svoj ugled in dobre odnose med zaposlenimi, saj boljših plač ne more ponuditi.

Veliko energije namerava usmeriti v zagotovitev pravočasnih prvih pregledov bolnikov, saj veliko nezadovoljstva izhaja iz negotovosti tistih, ki še ne vedo, ali so resno bolni ali ne. To bi lahko izboljšali s prerazporeditvami znotraj bolnišnice, je dejal.

Se onkološkim bolnikom ne bo več treba voziti v Ljubljano? 

Po Gantarjevih besedah bi lahko bolnišnica opravljala tudi kemoterapijo, da se vsem onkološkim bolnikom ne bi bilo treba več voziti v Ljubljano. Zaradi demografskih razlogov je treba okrepiti dejavnost kardiologije, odpraviti je treba ozko grlo zaradi pomanjkanja operacijskih sob, razmisliti bi bilo treba o uvedbi psihiatrične dejavnosti, je med drugim še menil.

Svet zavoda se je sicer danes prvič zbral v novi sestavi, v kateri so predstavniki ustanovitelja Jerneja Terčon, Milena Kramar Zupan, Vitomir Panič in Suzana Bolčič Agostini, predstavnik zavarovancev Rado Pišot, predstavnica uporabnikov Flori Banovac ter predstavnica zaposlenih Barbara Völkner Jerman. Za predsednico je izvolil Mileno Kramar Zupan, sicer direktorico Splošne bolnišnice Novo mesto.

Direktor Nardin je nove nadzornike seznanil z informacijami o poslovanju. Kot je dejal, so v prvih sedmih mesecih leta ustvarili 600 tisoč evrov presežka prihodkov nad odhodki in pričakujejo, da se bo do konca leta ta znesek zvišal na milijon evrov. V naslednjih treh mesecih pričakujejo konec projektov gradnje novega oddelka za citologijo in patologijo, širitve radiologije in umestitve novega angiografa. Te naložbe so vredne 750 tisoč evrov, vse so financirali iz lastnih sredstev.

Novi informacijski sistem, ki bi moral biti po prvotnih napovedih vzpostavljen že junija 2021, morajo razvijalci predati v uporabo do 15. decembra, tako da ga bodo lahko začeli uporabljati z novim letom, v nasprotnem primeru bo bolnišnica odstopila od pogodbe in tožila izvajalca, je še napovedal Nardin.

Rok Ravnikar
Novice Ravnikar: Predvidena kadrovska krepitev ekip družinskih ambulant dobrodošla
Andrej Trampuž, infektolog
Novice To je človek, ki se s Kebrovo podporo Golobu ponuja za zdravstvenega ministra
Konferenca Fides
Novice V Fidesu zaskrbljeni glede stanja v javnem zdravstvenem sistemu
Ne spreglejte