Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 4. 2020,
6.53

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

40

Natisni članek

Koronavirus vulkanizerstvo trgovine

Ponedeljek, 20. 4. 2020, 6.53

3 leta, 12 mesecev

Kacin: Gre nam zelo zelo dobro #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

40

Z današnjim dnem so se odprle nekatere od trgovin, ki jim je vlada pred petimi tedni prepovedala ponujati blago in storitve potrošnikom, da bi tako v čim večji meri prispevali k omejitvi širjenja novega koronavirusa. Med drugim je mogoče spet kupiti tehnični material ali peljati avto k vulkanizerju in na tehnični pregled. "Gre nam zelo zelo dobro, zato smo zaslužni prav vsi," je dejal Jelko Kacin.

"Slovenski policisti so ta konec tedna zaznali še manj kršitev omejevalnih ukrepov kot prejšnji konec tedna, kljub dejstvu, da so se v soboto sprostili mnogi ukrepi in je lepo vreme marsikoga zvabilo v naravo," je na novinarski konferenci uvodoma dejal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

"Gre nam zelo zelo dobro, zato smo zaslužni prav vsi. Ukrepi ne učinkujejo, če se jih ne držimo. Toda mi se jih držimo," je poudaril.

Še dolgo brez množičnih prireditev

"Množičnih javnih dogodkov, kot so koncerti in podobno, žal še kar nekaj časa ne bo. Vse dokler ne najdemo sredstva proti bolezni covid-19 oziroma drugih načinov sodelovanja na takšnih prireditvah. Pomembna podlaga za nadaljnje korake bo tudi raziskava pod vodstvom Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pod vodstvom predstojnika Miroslava Petrovca," pa je navedbe epidemiologov in infektologov povzel Kacin.

Na vladnem računu 472 tisoč evrov

Kacin se je zahvalil še vsem donatorjem, ki so prispevali sredstva na poseben račun pri finančnem ministrstvu za spopadanje z epidemijo covid-19. Na računu se je doslej zbralo za več kot 472 tisoč evrov donacij.

Pohvala donatorjem, ki so na vladnem računu za spopadanje s koronavirusom zbrali več kot 472 tisoč evrov.

Iz tujine prepeljali 800 slovenskih državljanov

Ministrstvo za zunanje zadeve je 14. februarja ustanovilo krizno celico, katere glavna naloga je bila pomagati domov vsem Slovenkam in Slovencem, ki so zaradi pandemije obtičali po svetu. Kot je dejal Kacin, so doslej 800 državljanov pomagali pripeljati iz tujine, 1.500 pa je način vrnitve domov ob pomoči slovenske vlade našlo samih. Po svetu je sicer še vedno vsaj 500 slovenskih državljanov, ki so se obrnili po pomoč ministrstva, hkrati pa je še veliko takšnih, ki s slovenskimi oblastmi niso vzpostavili stika.

Krizna celica od danes po Kacinovih besedah deluje v nekoliko skrčeni obliki. "Vsi, ki potrebujete njeno pomoč na poti domov, se lahko obrnete na konzularno službo ministrstva za zunanje zadeve," je pozval.

Vladni govorec je dodal, da zelo konkretne rezultate v času epidemije novega koronavirusa prinaša tudi evropska solidarnost. Konec tedna je namreč madžarsko letalo iz Kambodže v Ljubljano pripeljalo štiri slovenske državljane in nato nadaljevalo pot v Budimpešto.

O reševanju slovenskih državljanov iz tujine.

Odprte trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom

Zaprtje prodajaln z neživilskim blagom je vlada odredila s 16. marcem. Poleg trgovin z živili so bile lahko od tedaj odprte le lekarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in še nekatere specializirane prodajalne, našteva STA.

koronavirus simbolična fotografija
Novice Koronavirus: med umrlimi v Sloveniji več žensk. Testiranje se je že začelo. #video

Danes so vrata odprle še trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom. V teh prodajalnah lahko od 8. ure do 9.30 nakupujejo izključno ranljive skupine, kot so invalidi, starejši od 65 let in nosečnice. Starejši od 65 let lahko podobno, kot velja pri trgovinah z živili, nakup opravijo samo v tem času.

Vrata odpirajo tehnični pregledi, a se s pregledom ne mudi

Danes so se odprli tudi saloni z avtomobili in trgovine s kolesi. Prav tako znova delujejo vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice. Mogoče je opraviti tudi tehnični pregled motornega vozila, vendar pa se s tem ne mudi, saj so prometna dovoljenja podaljšana do 16. junija, poroča STA.

Novice Slovenka s Floride: Američani so veliki patrioti, ko nastane kriza, si pomagajo #foto

Ponovno so se odprle tudi kemične čistilnice in servisi, dovoljene so storitve na prostem in mogoč osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih. Prav tako so pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki so trenutno namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov.

Od danes je možen prevzem hrane v gostilnah

Nošenje mask je še vedno obvezno

Še vedno pa v trgovinah veljajo zaščitni ukrepi - nošenje zaščitne maske in razkuževanje rok.

Italija bolnišnice
Novice Dobre novice iz Italije #video

Nabor možnosti za nakupovanje se bo znova razširil čez dva tedna, 4. maja. Takrat bodo vrata odprle še prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

Vladimir Putin
Novice Bo za Putina usoden novi koronavirus?
Ne spreglejte