Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 4. 2020,
6.41

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

2

Natisni članek

karantena rahljanje rahljanje ukrepov frizerski salon Koronavirus

Ponedeljek, 20. 4. 2020, 6.41

4 leta

Dobre novice iz Italije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

2

V Italiji je danes prvič od začetka epidemije število trenutno okuženih z novim koronavirusom padlo v primerjavi s številom predhodnega dne. Po navedbah italijanske civilne zaščite se zaradi virusa bodisi zdravi v bolnišnicah bodisi okreva doma skupno 108.237 ljudi, kar je 20 manj kot v nedeljo.

19:59

V Srbiji omilitev ukrepov

19:35

V New Yorku manj žrtev

18:55

Novo žarišče na Kitajskem

18:10

Dobra prodaja osnovnih živil

17:07

Pahor solidaren še z Nemci

16:48

Indija rahlja omejitve

15:39

Na Danskem rahljajo ukrepe

15:01

V Teheranu omilili ukrepe

14:49

Spopadi v pariških predmestjih

14:47

Po maske na avtomat

14:46

Padec BDP v Španiji

14:45

Zaposleni v Franciji prizadeti

  • 19:59

    V Srbiji omilitev ukrepov

    V Srbiji bodo v torek znova odprli manjše trgovine, delavnice in podjetja, kjer niso potrebni bližnji stiki, kot so avtomehanične delavnice, vulkanizerji, tehnične trgovine. Prvič bodo od uvedbe izrednih razmer zaradi virusa 15. marca starejši od 65 let lahko odšli na sprehod. Na novinarskih konferencah vlade pa bodo znova prisotni novinarji.

    Vlada je po današnji seji sporočila, da bodo od torka znova odprte tudi čevljarske delavnice, čistilnice, prodajalne avtomobilov, knjigarne, tržnice z zelenjavo in sadjem, nadaljevali se bodo lahko tudi gradbeni projekti. Zaprta ostajajo nakupovalna središča in druga podjetja, kjer se zbira več ljudi ali prihaja do tesnejših stikov, kot so fitnesi, telovadnice in frizerji, poročajo tuje tiskovne agencije.

    Delodajalci morajo delavcem zagotoviti zaščitna sredstva in opravljanje dela ob spoštovanju socialne distance, so dodali ter sporočili, da bodo ukrepe prilagajali glede na razvoj razmer glede epidemije novega koronavirusa.

    Starejši od 65 let bodo prvič od uvedbe izrednih razmer lahko odšli trikrat na teden - ob torkih, petkih in nedeljah - na največ polurni sprehod do 600 metrov daleč od doma, in sicer med policijsko uro med 18. in 1. uro. Če se bo epidemiološka slika izboljšala, bi od 27. aprila lahko odšli na sprehod vsak dan, je sicer v pogovoru za televizijo Pink v soboto zvečer dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je takrat napovedal danes sporočene omilitve ukrepov.

    Policijsko uro bodo s torkom skrajšali za eno uro, tako da bo ob delovnikih trajala od 18. do 5. ure in več od 17.

    Po tednu dni prepovedi bodo znova na dnevnih novinarskih konferencah vlade o boju poti virusu lahko navzoči novinarji in sicer izmenično vsak drugi dan predstavniki dveh skupin medijev - en dan televizijski in radijski novinarji ter novinarji tiskovnih agencij, drugi dan novinarji tiskanih medijev in portalov. Novinarske konference bodo še naprej neposredno prenašali.

    Zaradi covida-19 so v zadnjih 24 urah v Srbiji umrli še trije ljudje, skupno 125, potrdili so še 312 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 6630. Skupno so opravili 41.812 testov, okrevalo je 870 bolnikov, je danes sporočil član kriznega štaba za boj proti koronavirusu Zoran Gojković.

    Dodal je, da epidemiologi zadnja dva dneva napovedujejo, da je videti konec bitki proti novemu koronavirusu, ki traja že sedmi teden, saj ima vse več novookuženih blažje simptome, v zadnjih petih dneh pa tudi iz bolnic odpustijo več bolnikov, kot jih sprejmejo. (STA)

  • 19:35

    V New Yorku manj žrtev

    Newyorški guverner Andrew Cuomo je sporočil, da je v zvezni državi v nedeljo zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo 478 ljudi, kar je najmanj od začetka aprila. Hkrati se po ZDA krepijo protesti proti ukrepom socialnega distanciranja za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

    Protestniki zahtevajo, da guvernerji zveznih držav odpravijo ukrepe ter menijo, da je novi koronavirus izmišljotina medijev in demokratskih guvernerjev. Namesto zaščitnih mask so protestniki opremljeni z orožjem in zahtevajo takojšnjo odpravo ukrepov. V Denverju so se koloni vozil protestnikov postavili na pot zdravstveni delavci in protestnikom razlagali, da ogrožajo sebe in njih.

    "Mislim, da ne potrebujemo protestov za odpravo ukrepov," je dejal newyorški guverner Cuomo. Dodal je, da je pristojnim pošast v podobi novega koronavirusa uspelo spraviti pod nadzor le zaradi ukrepov socialnega distanciranja. Prehitro odpiranje ekonomije bo po njegovem mnenju vodilo do novih izbruhov in novih preobremenitev zdravstvenega sistema.

    "Pokazali smo, da lahko obvladamo pošast, ampak to je le prvi polčas. Zagotoviti moramo, da stopnjo okužb obdržimo pod nadzorom," je še dejal Cuomo. Direktor nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci pa je protestnikom sporočil, da ekonomskega okrevanja ne bo, če virus ne bo pod nadzorom. "Če prehitevaš in pride do velikega izbruha, potem greš nazaj," je dejal za ABC in dodal, da razume, kako boleče je upoštevanje navodil.

    Predsednik ZDA Donald Trump trenutno k temu ne pripomore, saj protestnike vzpodbuja na Twitterju in na svojih novinarskih konferencah. Nekdanji predsednik nacionalnega odbora republikanske stranke Michael Steele in drugi analitiki menijo, da gre za politizacijo pandemije zaradi predsedniških volitev novembra letos.

    Trump in njegovi podporniki so zaradi novega koronavirusa ostali brez predsednikovih zborovanj po ZDA, Trumpova podpora v anketah zaradi njegovih izjav in dejanj v času pandemije pada, protesti pa so uporabno orodje za metanje krivde za gospodarske težave na guvernerje zveznih držav, ki pa v bistvu le sledijo navodilom Trumpove zvezne vlade.

    Guvernerji vztrajajo, da bodo svoje zvezne države odpirali postopoma, ko bo na voljo dovolj testov za spremljanje okužb. Trump vztraja, da jih je dovolj, vendar jih ZDA potrebujejo najmanj pol milijona na dan, trenutno pa uspejo izvesti približno 150.000 testov na dan.

    Število okuženih s koronavirusom v ZDA se medtem zanesljivo približuje milijonu. Trenutno je po podatkih univerze John Hopkins, kjer poudarjajo, da podatki niso niti najmanj popolni, z novim koronavirusom okuženih 762.000, umrlo je 40.724 ljudi. V državi New York je okuženih 248.000 oseb, mrtvih pa že skoraj 18.300. Samo v mestu New York je okuženih 138.700 in mrtvih 14.451.

    Tamkajšnji župan Bill de Blasio je Newyorčanom svetoval, naj prijavljajo nepooblaščena zbiranja in zabave, za kar si je nakopal kritike, da meščane ščuva drug proti drugemu. Župan je do konca junija odpovedal vse velike javne prireditve v mestu, kar pomeni, da za zdaj odpadejo velika parada v podporo pravicam homoseksualcev, parada za praznik Portorika in parada v čast Izraelu.

    Cuomo je omenil, da je število novih hospitalizacij v nedeljo padlo na okoli 16.000 in menil, da če se bo trend nadaljeval, to pomeni, da se je država izvlekla iz najhujšega. "Vsi podatki kažejo, da se pandemija zmanjšuje. Če se bo to nadaljevalo, je odvisno le od nas samih," je pozval.

    V Washingtonu se medtem nadaljujejo pogajanja za dodatnih 300 milijard dolarjev izredne proračunske pomoči zaradi pandemije novega koronavirusa. Poleg majhnih podjetij bodo sredstva predvidoma dobile tudi bolnišnice in morda tudi zvezne države, ki so zaradi pandemije v globokih proračunskih luknjah. Cuomo je dejal, da bo moral brez zveznih sredstev zmanjšati plače policistom, gasilcem in zdravstvenemu osebju, čeprav jim želi zaradi intenzivnega boja proti novemu koronavirusu izplačati 50-odstotni bonus. (STA)

  • 18:55

    Novo žarišče na Kitajskem

    Na severozahodu Kitajske so v zadnjem tednu potrdili več deset novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Žarišče izbruha je Harbin, glavno mesto province Heilongjiang, kjer so oblasti uvedle nove ukrepe za zajezitev virusa.

    Iz Kitajske so sredi marca prvič poročali, da so brez domačih okužb, od takrat pa so potrdili le nekaj primerov. Minuli teden pa so potrdili več deset novih okužb, večino v Heilongjiangu, ki meji na Rusijo, poroča STA.

    Izbruh v Harbinu opozarja na nevarnost ponovnega pojava virusa. "Morda prihaja drugi val, ki ga oblasti ne pričakujejo," je za Financial Times dejal sodelavec inštituta Council on Foreign Relations Huang Yanzhong.

    Četrti dan beležijo dvomestno število novih okužb

    Do nedelje so oblasti v Heilongjiangu potrdile 61 primerov lokalnega prenosa virusa, od tega 54 v Harbinu. Nacionalna zdravstvena komisija je v soboto sporočila, da so že četrti dan zapored zabeležili dvomestno število novih domačih okužb. V nedeljo je bilo v državi 1041 aktivnih primerov, od tega je večina uvoženih iz tujine.

    Oblasti so kot vir več kot 40 okužb identificirale 22-letno študentko, ki se je v Harbin vrnila iz ZDA. Mladenka je bila v karanteni doma namesto v eni od uradnih ustanov za izolacijo prišlekov.

    Koronavirus se je razširil med lokalno študentko skupnostjo, staknil pa ga je tudi 87-letni sosed, ki ga je nato kap. Zdravili so ga v dveh največjih bolnišnicah v mestu, kjer so potrdili najmanj 26 okužb.

    Zaradi širjenja okužb so v mestu znova uvedli nekatere omejitvene ukrepe. Bolnišnice v Heilongjiangu so že tako pod pritiskom zaradi okuženih kitajskih državljanov, ki so se vrnili v domovino iz Rusije. V obmejnem mestu Suifenhe je potrjenih več kot 400 primerov.

    Kitajske oblasti so sicer mejo z Rusijo zaprle 8. aprila.

  • 18:10

    Dobra prodaja osnovnih živil

    Koronavirus med evropskimi potrošniki hitro spremenil povpraševanje po hrani

    Ukrepi, ki so jih za zajezitev širjenja koronavirusa sprejele številne države, so med evropskimi potrošniki hitro spremenili povpraševanje po hrani. Povečalo se je povpraševanje po osnovnih živilih, znatno pa zmanjšala potrošnja proizvodov visoke vrednosti, kot so kakovostni kosi mesa, vina in posebni siri, v poročilu ugotavlja Evropska komisija.

    Evropska komisija v poročilu o kratkoročnih obetih na kmetijskih trgih EU ugotavlja, da agroživilski sektor v uniji tudi v kriznih časih dokazuje odpornost. Zaradi izbruha novega koronavirusa se sektor sicer sooča z izzivi, kakršnih še ni bilo, na nove razmere pa se učinkovito prilagaja tudi s pomočjo ukrepov Evropske komisije, so zapisali v Bruslju.

    Iz poročila med drugim izhaja, da se je zaradi ukrepov za osamitev, ki se izvajajo v EU in po svetu, povpraševanje po hrani od začetka krize hitro spremenilo. Kopičenje zalog in tudi zapiranje restavracij, barov in hotelov ima neposreden vpliv tudi na agroživilske proizvajalce.

    Na eni strani se je zaradi prehoda na domačo porabo povečalo povpraševanje po osnovnih živilih, kot so testenine, riž, moka, konzervirano sadje in zelenjava. Po drugi strani pa se je znatno zmanjšala potrošnja proizvodov visoke vrednosti, ki se običajno uživajo zunaj, kot so kakovostni kosi mesa, vina in posebni siri, izpostavljajo v Bruslju.

    Ločeno je danes Evropska komisija objavila tudi rezultate študije o prodajni vrednosti agroživilskih proizvodov in pijač, ki jih je EU zaščitila kot geografske označbe. Skupna vrednost znaša 74,76 milijarde evrov. Več kot petina navedenega zneska izhaja iz izvoza zunaj EU, prodajna vrednost proizvodov z zaščitenim imenom pa je v povprečju dvakrat večja od prodajne vrednosti podobnih necertificiranih proizvodov.

    Komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je ob objavi študije izpostavil, da evropske geografske označbe odražajo bogastvo in raznolikost proizvodov kmetijskega sektorja. "Koristi za proizvajalce so jasne. Potrošnikom, ki iščejo pristne regionalne proizvode, lahko prodajajo proizvode po višji ceni. Geografske označbe pa so tudi ključni element naših trgovinskih sporazumov," je dodal.

    EU je sklenila več kot 30 mednarodnih sporazumov, ki omogočajo priznavanje številnih geografskih označb EU zunaj unije in priznavanje geografskih označb držav nečlanic v EU. Kot so izpostavili pri Evropski komisiji, imajo geografske označbe čedalje pomembnejšo vlogo v trgovinskih pogajanjih med EU in preostalimi državami.

    Z zaščito proizvodov po pojasnilih komisarja za kmetijstvo po vsem svetu "preprečujemo goljufivo uporabo njihovih imen ter ohranjamo sloves evropskih kmetijskih živil in pijač". Kot je poudaril, geografske označbe ščitijo lokalno vrednost na svetovni ravni. Komisija sicer vsako leto za promocijo kakovostnih proizvodov v EU in po svetu nameni okoli 50 milijonov evrov. (STA)

  • 17:38

    V Luksemburgu obvezno nošenje zaščitnih mask

    V Luksemburgu je od danes v zaprtih javnih prostorih obvezno nošenje zaščitnih obraznih mask, ki so jih lokalne oblasti že začele razdeljevati prebivalcem. Obenem so danes v državi s približno 626.000 prebivalci začeli nekoliko rahljati ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

    Nošenje maske je od danes obvezno v trgovinah in na sredstvih javnega prevoza. Alternativa maskam so tudi druga sredstva za zaščito ust in nosu, kot so šali in rute.

    Luksemburški premier Xavier Bettel je že minulo sredo ob naznanitvi ukrepa napovedal, da bo vsak državljan prejel pet mask in po poročanju tiskovne agencije Reuters so jih lokalne oblasti danes že začele razdeljevati. Po besedah Bettela ima država na zalogi med šest in sedem milijonov mask.

    Obenem so v državi danes začeli s postopnim rahljanjem ukrepov proti novemu koronavirusu. Danes so tako denimo odprli gradbišča, centre za recikliranje in vrtne centre.

    Šole bodo v Luksemburgu postopno odpirali po 4. maju. Takrat se bodo v svoje klopi zaradi zaključnih izpitov najprej vrnili dijaki zadnjih letnikov, vsi srednješolci pa teden dni pozneje. Osnovne šole in vrtci se odpirajo 25. maja. Razredi bodo sicer razdeljeni v dve skupini, ki se bosta tedensko izmenjevali pri pouku v razredu oz. doma.

    V Luksemburgu so glede na zadnje objavljene podatke potrdili 3550 primerov okužbe z novim koronavirusom, 73 ljudi je umrlo. (STA)

  • 17:07

    Pahor solidaren še z Nemci

    Predsednik republike Borut Pahor je danes solidarnost v boju proti novemu koronavirusu izrazil še nemškemu kolegu Frank-Walterju Steinmeierju in Nemcem. Italijanski predsednik Sergio Mattarella pa se mu je v pismu zahvalil za spodbudne besede. Po telefonu je danes Pahor o koronavirusu govoril s češkim predsednikom Milošem Zemanom.

    Pahor je na Twitterju objavil sporočilo za nemške državljane in predsednika. "Izražamo globoko občudovanje nemškemu ljudstvu, ki v tem težkem času kaže odločnost, pogum in upanje. Slovenija čuti vašo žalost in se iskreno veseli vaših uspehov. Združeni z drugimi evropskimi narodi in državami bomo skupaj zmagali," je povedal v nemščini.

    Pred tem je solidarnost v boju proti novemu koronavirusu izrazil že več drugim narodom in njihovim predsednikom, med drugim Špancem, Hrvatom, Čehom in Italijanom.

    Italijanski predsednik se mu je zahvalil za to. "To je bil izraz iskrenega prijateljstva in sodelovanja, ki ste ga še posebej poudarili z uporabo italijanskega jezika," je Mattarella zapisal v pismu Pahorju, ki ga je ta danes objavil na Twitterju.

    Po telefonu pa je danes slovenski predsednik govoril s češkim predsednikom Zemanom. Izmenjala sta poglede na aktualne razmere. Poleg ocene zdravstvenih razmer in vladnih ukrepov sta posebno pozornost namenila dolgoročnejšim gospodarskim in socialnim posledicam krize, naraščanju dolga in energetsko-podnebni politiki, je Pahor zapisal na Twitterju. (STA)

  • 16:48

    Indija rahlja omejitve

    Čeprav so v Indiji karanteno zaradi novega koronavirusa podaljšali do 3. maja, so oblasti v nekaterih delih države danes dovolile ponovno obratovanje nekaterih ključnih sektorjev, da bi preprečili nadaljnjo škodo gospodarstvu. A prizadevanja so v veliki meri zavrle odsotnost zaposlenih in pretrgane dobavne verige.

    Indija | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Z delom so danes znova lahko začeli v kmetijstvu, ponekod v proizvodnji in gradbeništvu. Gre za sektorje, kjer lahko zaposleni delajo v izmenah in ločeno drug od drugega in ki zaposlujejo milijone najrevnejših Indijcev.

    A kot je povedal predstavnik železnic v Kalkuti, naj bi se danes na delo vrnila tretjina osebja, dejansko pa je bilo prisotnih veliko manj, saj večina preprosto ni mogla priti. Odsotnost zaposlenih je povzročala težave tudi pri ponovnem vzpostavljanju delovanja več tovarn, kjer tarnajo tudi zaradi prekinjenih dobavnih verig.

    Nekatere manjše tovarne medtem zatrjujejo, da ne morejo izpolniti vseh strogih zahtev glede delovnih pogojev za zaposlene in se bojijo, da bodo oni krivec, če bo osebje zbolelo. Spet drugi pravijo, da zaradi majhnega povpraševanja po njihovih proizvodih ni smiselno obnoviti delovnega procesa.

    Številni, ki se še vedno ne morejo vrniti na delovna mesta, po drugi strani tarnajo, da le s težavo nahranijo sebe in svoje družine.

    Meje med zveznimi državami in ozemlji sicer ostajajo zaprte, zaradi česar delavci migranti ne morejo potovati. Več sto tisoč se jih je ob uvedbi karantene zateklo v svoje domače vasi, pri čemer so nekateri prehodili več sto kilometrov.

    Prav danes so sicer iz Indije poročali o najvišjem dnevnem porastu števila okužb. Na novo so jo potrdili pri 1553 ljudeh, skupno se jih je doslej okužilo 17.265. Okužba je bila usodna za 543 obolelih.

    Nekatere države in ozemlja, vključno s prestolnico New Delhi, se v strahu pred novimi okužbami še niso odločili za rahljanje ukrepov. (STA)

  • 16:26

    Zunanji minister Francije se boji, da bo svet po pandemiji slabši

    Pandemija covida-19 bo poglobila obstoječe delitve v svetu, rivalstvo med ZDA in Kitajsko ter na koncu oslabela multilaterizem, je v danes objavljenem pogovoru za francoski časnik Le Monde opozoril francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Boji se, da bo svet po pandemiji "zelo podoben prejšnjemu, a slabši". "Zdi se mi, da smo priča poglobitvi razpok, ki že leta spodkopavajo mednarodno ureditev. Pandemija je nadaljevanje boja med velikimi silami z drugačnimi sredstvi," je dejal. (STA)

  • 15:45

    V Lizboni novi koronavirus potrdili pri več kot 130 beguncih

    Pri več kot 130 beguncih, nastanjenih v mladinskem hostlu v Lizboni, so potrdili okužbo z novim koronavirusom, so danes sporočili iz urada lizbonskega župana. 138 okuženih beguncev je zdaj v karanteni.

    Hostel so evakuirali v nedeljo, potem ko so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri moškem, ki je bil hospitaliziran, je povedal namestnik župana Carlos Costa. Vsi so moški, ki so na Portugalskem zaprosili za azil. "To so mladi ljudje iz Egipta, Slonokoščene obale in drugih delov sveta," je povedal predstavnik lizbonske mošeje Mohamed Abed.

    Hostel v osrednjem delu portugalske prestolnice so gasilci razkužili. Begunci, ki so bili na testiranju za novi koronavirus negativni, so se medtem že vrnili nazaj.

    Portugalska je 19. marca zaradi virusa sars-cov-2 razglasila izredne razmere, ki bodo v veljavi najmanj do 2. maja. Priseljencem, ki čakajo na potrditev dokumentacije, in prosilcem za azil so dali enake pravice kot svojim prebivalcem. Med drugim lahko v času izrednih razmer dostopajo do zdravstvene oskrbe. (STA)

  • 15:39

    Na Danskem rahljajo ukrepe

    Na Danskem so v okviru rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu od danes ponovno na voljo nekatere storitve. Po petih tednih zaprtja so vrata med drugim znova odprli frizerski in masažni saloni, saloni za tetoviranje, zobozdravstvene ordinacije in avtošole.

    Danska zobozdravnik | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Ob tem morajo povsod upoštevati poostrena pravila glede higiene. V frizerskih salonih morajo stranke denimo ob vhodu razkužiti roke, med opravljanjem storitve pa si morajo nadeti zaščitno ogrinjalo za enkratno uporabo. Materiale in površine je treba ob menjavi strank razkužiti.

    Z delom so danes v avtošolah ponovno začeli tudi inštruktorji vožnje, čeprav nekateri izražajo zaskrbljenost zaradi možnega tveganja okužbe v avtomobilih.

    Danska je začela ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa rahljati minulo sredo, ko so po državi začeli odpirati vrtce in osnovne šole za otroke v starosti do 11 let.

    Danci morajo sicer v splošnem še vedno slediti smernicam socialnega distanciranja in med seboj ohranjati razdaljo dveh metrov. Prepovedano je zbiranje več kot desetih ljudi, do 10. maja pa tako kot srednje šole ostajajo zaprte tudi kavarne, restavracije, nakupovalna središča in telovadnice.

    Na Danskem so do danes zabeležili 7711 potrjenih primerov okužbe, umrlo je 364 ljudi. (STA)

  • 15:01

    V Teheranu omilili ukrepe

    V Teheranu so danes nekoliko omilili ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Vrata so znova odprli trgovski centri, pokriti bazarji in večje trgovine. V Iranu so do zdaj potrdili več kot 83.000 okužb z novim koronavirusom, bolezni covid-19 je podleglo več kot 5200 ljudi.

    Telovadnice, restavracije ter kozmetični in frizerski saloni v iranski prestolnici ostajajo zaprti. Trgovine se bodo zaprle štiri ure prej kot običajno, in sicer ob 18. uri.

    Nekatere trgovine so se odprle že v nedeljo, vrvež na ulicah pa je veliko manjši kot sicer. Številne trgovine samevajo, saj občani v strahu pred virusom ostajajo doma.

    Nekateri trgovci bijejo plat zvona. "Visoko tveganje okužbe, nič prihodka. Tudi za nas bi bilo bolje, če bi ostali doma," je razmere opisal eden od trgovcev.

    Iran je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa. Po podatkih iranskega ministrstva za zdravje je v državi za posledicami covida-19 umrlo več kot 5200 ljudi, potrjenih je več kot 83.000 okužb. Je pa 60.000 bolnikov s covidom-19, ki so bili hospitalizirani, ozdravelo in so bili odpuščenih iz bolnišnic, je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje, Kjanuš Džahanpur. (STA)

  • 14:49

    Spopadi v pariških predmestjih

    V dveh revnih predmestjih na severu francoske prestolnice Pariz, Villeneuve-la-Garenne in Aulnay-sous-Bois, so v noči na danes potekali spopadi med policijo in prebivalci, ki policiste obtožujejo prekomernega nasilja pri izvajanju nadzora nad spoštovanjem ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Danes je v obeh predmestjih mirno.

    Francija policija | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Napetosti s policisti so se začele že v zgodnjih jutranjih urah v soboto, ko je bil 30-letni motorist poškodovan na policijski nadzorni točki v predmestju Villeneuve-la-Garenne. Motorista so odpeljali v bolnišnico z zlomljeno nogo in je prestal operacijo, potem ko se je na motorju zaletel v odprta vrata policijskega avtomobila. Stanovalci trdijo, da so policisti vrata namenoma odprli, da bi se motorist vanje zaletel. Tožilstvo je odprlo preiskavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Po incidentu se je okoli policistov zbralo okoli 50 jeznih ljudi, ki so v skoraj dvournem spopadu na policiste metali predmete, je sporočila policija.

    Nemiri so se v nedeljo razširili tudi v bližnje predmestje Aulnay-sous-Bois, kjer so policiste po njihovih navedbah stanovalci napadli iz zasede ter nanje metali predmete in pirotehnične izdelke. Gre za gosto naseljeno predmestje s socialnimi stanovanji večinoma priseljenskih stanovalcev, ki so se že doslej pritoževali zaradi policijskega nasilja. Prijeli so štiri ljudi.

    Do metanja predmetov in pirotehničnih sredstev na policiste je ponoči prihajalo tudi v predmestju Villeneuve-la-Garenne, v obeh pa so tudi gorele smeti in avtomobili. Policija je odgovorila s streljanjem z gumijastimi naboji in solzivcem. Danes je v obeh predmestjih mirno.

    Po sobotnem incidentu je skupina za človekove pravice SOS Racisme pozvala oblasti k razsvetlitvi dogodka ter k zadržanosti policije v sedanjih časih karantene in napetosti.

    Tožilstvo preiskuje tudi smrt 33-letnika v priporu v začetku meseca, ki so ga pridržali zaradi kršenja karantene, v okviru katere lahko prebivalci Francije dom zapustijo le za nujne potrebe, imeti pa morajo potrdilo. Policija trdi, da se je upiral aretaciji, njegova sestra pa, da ima shizofrenijo.

    Zaradi nasilja policije so v Franciji v zadnjih mesecih vložili več pritožbe tudi med protesti proti pokojninski reformi in protesti rumenih jopičev.

    Francoski premier Edouard Philippe je v nedeljo povedal, da je od uvedbe karantene zaradi novega koronavirusa 17. marca policija preverila 13,5 milijona ljudi. Več kot 800.000 jih je prijavila zaradi kršitev. (STA)

  • 14:47

    Po maske na avtomat

    Zaščitne maske, rokavice za enkratno uporabo ter sredstva za dezinfekcijo rok, kar naj bi vse ščitilo pred okužbo z novim koronavirusom, so na Poljskem poslej na voljo tudi v avtomatih. V Krakovu so tako postavili že šest tovrstnih avtomatov, v prestolnici Varšava dva. Plačilo je iz higienskih razlogov možno le z bančno ali kreditno kartico.

    "Pandemija novega koronavirusa je prizadela tudi panogo avtomatov. Nato sem dobil idejo," je povedal podjetnik Aleksander Wasik, čigar podjetje je lastnik postavljenih avtomatov. Dodal je, da si želi, da bi po vsej državi postavil več kot 20 maskomatov.

    Na Poljskem je od minulega tedna obvezno nošenje zaščitnih mask v javnosti. Po zadnjih podatkih poljskih pristojnih oblasti so v državi doslej potrdili 9453 okužb z virusom sars-cov-2. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 362 ljudi. (STA)

  • 14:46

    Padec BDP v Španiji

    Španski bruto domači proizvod se bo zaradi pandemije koronavirusa po ocenah tamkajšnje centralne banke letos skrčil za med 6,6 in 13,6 odstotka. Padec bo odvisen predvsem od tega, kdaj bo v državi odpravljena stroga karantena, ki je začela veljati 14. marca.

    Skoraj 3,9 milijona delavcev je bilo začasno odpuščenih, skoraj milijon samozaposlenih Špancev pa je zaradi karantene prenehalo z delom, še poroča AFP. Španija je sicer močno odvisna od turizma, ki prispeva okoli 12 odstotkov BDP. Lani je Španijo obiskalo rekordnih 84 milijonov turistov, kar državo po Franciji uvršča na drugo mesto najbolj obiskanih držav na svetu. (STA)

  • 14:45

    Zaposleni v Franciji prizadeti

    Okoli 9,6 milijona francoskih delavcev, kar je skoraj polovica zaposlenih v zasebnem sektorju, je zaradi epidemije koronavirusa na čakanju ali pa delajo po skrajšanem urniku, je povedala ministrica za delo Muriel Penicaud. Ob tem je izpostavila, da bo država nadomestila krila tudi po 11. maju, ko naj bi se v Franciji začeli sproščati ukrepi.

  • 13:40

    V Španiji manj kot 400 mrtvih

    V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 v Španiji umrlo 399 ljudi. To je najmanjši dnevni porast žrtev v štirih tednih, je danes sporočila vlada. Izpostavili so, da je to prvič v štirih tednih, da je covid-19 na dnevni ravni zahteval manj kot 400 življenj.

    Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je doseglo 200.210. S tem je Španija po ZDA država z največ potrjenimi okužbami na svetu pred Italijo. Po številu smrtnih žrtev je tretja po ZDA in Italiji.

  • 12:15

    Putin o razmerah

    Ruski predsednik Vladimir Putin bo danes vodil videokonferenco, na kateri bo z vodilnimi strokovnjaki razpravljal o epidemioloških razmerah v Rusiji. Tam so v zadnjih 24 urah potrdili 4268 novih okužb z novim koronavirusom, vse skupaj pa že 47.121. Za covidom-19 je v zadnjem dnevu umrlo še 44 ljudi, vse skupaj 405. Razmere ostajajo najhujše v Moskvi, kjer so v zadnjih 24 urah potrdili 2026 novih primerov, vse skupaj pa 26.350.

  • 11:54

    Merklova v skrbeh

    Nemška kanclerka Angela Merkel je danes po neuradnih informacijah izrazila zaskrbljenost, da Nemci ob rahljanju določenih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ne bodo upoštevali tistih, ki ostajajo v veljavi, in se bo virus znova začel hitreje širiti.

    V petek je nemški minister za zdravje Jens Spahn poudaril, da je epidemija novega koronavirusa v Nemčiji pod nadzorom, potem ko se je število ljudi, ki jih okuži posameznik, spustilo pod ena.

    Vendar pa je Merklova danes v pogovoru z vodstvom svoje stranke CDU posvarila, da bi se razmere lahko znova poslabšale, če ljudje ne bodo upoštevali pravil in nasvetov stroke, kot je ohranjanje razdalje od drugih in nošenje zaščitnih mask.

  • 10:54

    Protesti v Nemčiji

    V več nemških mestih so minuli konec tedna potekali protesti proti omejevanju pravic v okviru boja proti novemu koronavirusu. V Berlinu in več drugih mestih je policija razgnala udeležence nedovoljenih protestov, v Stuttgartu pa so ga oblasti dovolile.

    V Berlinu se je v soboto zbralo več sto ljudi, ki jih je policija razgnala. Posredovalo je okoli 260 policistov. Od 79 protestnikov so pobrali osebne podatke, dva pa so odpeljali v pripor. Po navedbah policije so organizatorji k protestom pozvali prek spleta. Nekateri protestniki so nosili plakate, imeli so tudi zaščito čez usta.

    Podoben protest je policija razgnala tudi v mestu Mainz, kjer se je na ulicah zbralo okoli 20 ljudi. Protest, ki je potekal v soboto popoldne, ni bil prijavljen. Policija je popisala osebne podatke 16 ljudi.

  • 10:41

    V več državah rahljajo ukrepe

    Poleg Slovenije bodo danes tudi v nekaterih drugih državah začeli postopoma opuščati nekatere ukrepe, ki so jih uvedli zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19. Tako bodo na Norveškem z današnjim dnem med drugim odprli vrtce, na Danskem frizerske salone, v Nemčiji pa je rahljanje ukrepov odvisno od posameznih dežel.

  • 08:20

    Bolsonaro na protestu

    Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je v nedeljo pridružil protestnikom, ki so pred generalštabom brazilske vojske v prestolnici Brasilia protestirali proti omejitvam gibanja zaradi pandemije novega koronavirusa.

    Množica približno 600 ljudi je pozvala vojsko, naj posreduje pri ukrepanju proti koronavirusu, in zahtevala zaprtje kongresa. Nekateri protestniki so nosili napise "Vojaško posredovanje z Bolsonarom", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    "Tukaj sem, ker verjamem v vas, in vi ste tu, ker verjamete v Brazilijo," je predsednik nagovoril množico.

  • 06:51

    V ZDA več kot 40 tisoč mrtvih

    V ZDA so do nedelje zvečer našteli 40.666 smrtnih žrtev covid-19, s koronavirusom pa je okuženih že skoraj 760 tisoč ljudi. Predsednik ZDA Donald Trump medtem vztraja pri podpori protestnikom proti guvernerjem zveznih držav, ki izvajajo navodila njegove vlade proti koronavirusu.

    Nekaj dobrih novic je prišlo iz najbolj prizadete zvezne države New York, kjer je guverner Andrew Cuomo poročal, da je v soboto umrlo 507 ljudi, kar je najmanj v tednu dni in 33 manj kot v petek. Skupaj je sicer v državi z 20 milijoni prebivalcev do zdaj že 18.300 mrtvih in skoraj 250 tisoč okuženih. Samo v mestu New York z osmimi milijoni prebivalcev pa je bilo do sinoči 140 tisoč okuženih in 14.451 mrtvih.

    Po ZDA so se v nedeljo nadaljevali protesti proti ukrepom guvernerjev držav za socialno distanciranje. Za zdaj gre za maloštevilne posameznike. V Denverju so nosili transparente, da imajo raje koronavirus kot socializem in da brezposelnost pobija podobno kot koronavirus.

"Prvič smo priča pozitivnemu razvoju, število trenutno okuženih je padlo," je danes novinarjem dejal vodja civilne zaščite Angelo Borrelli. Kot še en pozitiven podatek je predstavil nadaljnje padanje števila bolnikov na intenzivno negi. Tam jih trenutno leži 2573, kar je 61 manj kot v nedeljo in po besedah Borrellija najmanj v zadnjem mesecu dni, piše STA.

V zadnjem dnevu umrlo še 454 ljudi

Kljub temu je znova naraslo število smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu je zaradi covida-19 umrlo še 454 ljudi, kar je 21 več kot dan prej. S tem se je skupno število umrlih v epidemiji povzpelo na 24.114. Še 27. marca so denimo v Italiji zabeležili 919 smrtnih žrtev v enem dnevu.

Vladimir Putin
Novice Bo za Putina usoden novi koronavirus?

Najhuje prizadete dežele ostajajo Lombardija, Emilija-Romanja in Piemont. V Lombardiji, ki je žarišče izbruha covida-19 v Italiji, so v zadnjih 24 urah našteli 163 novih smrtnih žrtev, doslej skupno že 12.376. Samo v Milanu so medtem v zadnjem dnevu potrdili 278 novih okužb. Trenutno je v deželi okuženih 34.587 ljudi, kar je 90 več kot dan prej, piše STA.

koronavirus simbolična fotografija
Novice Koronavirus: med umrlimi v Sloveniji več žensk. Testiranje se je že začelo. #video

Padec števila okuženih na nacionalni ravni bi sicer lahko predstavljal pomemben podatek pri načrtih Italije glede rahljanja ukrepov. Karantena je trenutno v veljavi do 3. maja, vlada pa naj bi razmišljala o možnosti po deželah zastavljenega postopnega vračanja v normalnost, in sicer glede na število na novo okuženih v posamezni deželi.

Novice Slovenka s Floride: Američani so veliki patrioti, ko nastane kriza, si pomagajo #foto

 

Ne spreglejte