Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 1. 2023,
8.45

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

3

Natisni članek

COVID-19 karantena Kitajska

Nedelja, 8. 1. 2023, 8.45

1 leto, 3 mesece

Kitajska odpravila karanteno za potnike iz tujine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

3

covid-19, Kitajska | Po pričakovanjih se bo število okuženih na Kitajskem še povečalo v času lunarnega novega leta sredi januarja, saj tedaj milijoni Kitajcev obiščejo svoje sorodnike. | Foto Reuters

Po pričakovanjih se bo število okuženih na Kitajskem še povečalo v času lunarnega novega leta sredi januarja, saj tedaj milijoni Kitajcev obiščejo svoje sorodnike.

Foto: Reuters

Kitajska je danes po skoraj treh letih odpravila obvezno karanteno za potnike iz tujine, ki so jo uvedli zaradi covida-19. Ukrep sledi konec lanskega leta sprejeti odločitvi kitajskih oblasti, da končajo politiko ničelnega covida, ki ji je sledilo hitro naraščanje števila okuženih v državi.

Potnikom, ki od danes vstopijo na Kitajsko, ni treba več v karanteno, morajo pa v 48 urah po prihodu v državo opraviti test PCR.

Na letališču v Pekingu so danes odstranili ovire, ki so ločevale potnike iz domovine od tistih iz tujine, enako je bilo v Šanghaju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Odpravljene so tudi nekatere omejitve za potovanja iz Hongkonga v celinsko Kitajsko. Dnevno bo zdaj mejo na treh prehodih lahko prečkalo do 50.000 prebivalcev Hongkonga, ki pa se bodo morali predhodno registrirati na spletu. Še dodatnih 10.000 jih bo lahko iz Hongkonga na Kitajsko vstopilo na letališčih in v pristaniščih.

Takoj po odpravi omejitev so iz Hongkonga poročali o množicah ljudi, ki so se odpravile čez mejo. Doslej se je sicer na spletu za prehod meje že registriralo okoli 400.000 ljudi.

Mnoge države uvedle omejitve za potnike iz Kitajske

Že ob napovedi odprave karantene konec prejšnjega leta so številni Kitajci začeli načrtovati potovanja v tujino, a so medtem številne države, med njimi ZDA in več evropskih, uvedle omejitve za potnike iz Kitajske.

Peking je omejitve označil za nesprejemljive, kljub dejstvu, da je večini turistov od drugod še vedno onemogočen vstop na Kitajsko.

Po pričakovanjih se bo število okuženih na Kitajskem še povečalo v času lunarnega novega leta sredi januarja, saj tedaj milijoni Kitajcev obiščejo svoje sorodnike. Letos naj bi se jih na pot odpravili dve milijardi, še enkrat več kot lani v času praznika.

Kitajska koronavirus avtomobili
Novice Vse več držav odsvetuje nenujna potovanja na Kitajsko

 

Ne spreglejte