Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 11. 2020,
10.31

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

68

Natisni članek

Islamska država terorizem teroristični napad Dunaj Avstrija

Torek, 3. 11. 2020, 10.31

3 leta, 6 mesecev

Na Dunaju je ubijal 20-letnik z Balkana. Pozor, nazorni posnetki. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

68

Za ponedeljkovim terorističnim napadom v središču Dunaja je stal 20-letni Kujtim Fejzulai z avstrijskim in severnomakedonskim potnim listom. Napadalec albanskih korenin, ki ga je ustrelila policija, se je rodil na Dunaju, kjer je tudi odraščal, njegova starša pa prihajata iz Severne Makedonije. Decembra lani so ga predčasno izpustili iz zapora po tem, ko je bil obsojen na 22 mesecev zaporne kazni, ker se je hotel pridružiti borcem Islamske države. Starši 20-letnika po poročanju medijev prihajajo iz kraja Čelopek blizu Tetova. Kraj ima 7.000 večinsko albanskih prebivalcev.

Sportal Dunajska junaka: turška borca gotove smrti rešila starko in policista #video

Nosil je tudi imitacijo eksplozivnega pasu

Napadalec z imenom Kujtim Fejzulai je bil ob napadu oborožen z avtomatsko puško, pištolo in mačeto. Nosil je tudi imitacijo eksplozivnega pasu, je pojasnil avstrijski notranji minister Karl Nehammer. Šlo je za simpatizerja skrajne skupine Islamska država, ki je bil 25. aprila leta 2019 obsojen na 22 mesecev zapora, ker je poskusil odpotovati v Sirijo, da bi se tam pridružil borcem IS.

Janez Janša
Novice Janša po napadu na Dunaju: Kdo bo naslednji? #video

Iz zapora so ga predčasno izpustili na prostost

Decembra lani so ga predčasno pogojno izpustili na prostost, saj so zanj kot za mladega odraslega veljali določeni privilegiji. Po poročanju nekaterih medijev je bil 20-letnik albanskega porekla, rodil pa naj bi se na Dunaju, kjer je tudi odrasel. Policijske enote so ga po besedah Nehammerja ustrelile v bližini cerkve svetega Ruperta.

Napadalca, ki je izvedel teroristični napad na Dunaju, so decembra lani predčasno izpustili iz zapora. | Foto: Reuters Napadalca, ki je izvedel teroristični napad na Dunaju, so decembra lani predčasno izpustili iz zapora. Foto: Reuters

Policija je že ponoči preiskala njegovo stanovanje, poleg tega pa je do zdaj izvedla že več obsežnih racij v njegovem okolju. Preiskali so 15 stanovanj in pridržali več ljudi, je še povedal Nehammer. Po informacijah tabloida Kronen Zeitung je 20-letnik pred terorističnim napadom na Dunaju prisegel zvestobo novemu vodji skrajne islamistične skupine Islamska država Abuju Ibrahimu al Hašemiju al Kurašiju.

Video: Na Dunaju je tudi danes čutiti napetost. Planet.


Nekdanji odvetnik napadalca: Naletel je na napačne prijatelje

Po mnenju odvetnika Nikolausa Rasta, ki je Fejzulaija zastopal v omenjenem kazenskem postopku, je ta izhajal iz povsem običajne družine. "Zame je bil to mladenič, ki je imel smolo, da je naletel na napačne prijatelje. Če ne bi hodil v mošejo, ampak na boks, bi postal boksar," je napadalca opisal Rast. Kot je poudaril, se mu ni nikoli zdelo mogoče, da bi mladenič postal napadalec.

Fejzulaija so po tem, ko je poskušal odpotovati v Sirijo, prestregle oblasti v Turčiji in ga poslale nazaj v Avstrijo. Po obsodbi je zanj po navedbah Rasta skrbelo posebno združenje Derad, ki skrbi za deradikalizacijo obsojencev. Očitno konec lanskega leta ni več veljal za nevarnega, sicer ga ne bi predčasno izpustili na prostost, je še menil Rast. Starši 20-letnega napadalca po poročanju STA prihajajo iz kraja Čelopek blizu Tetova v Severni Makedoniji. Kraj ima sedem tisoč večinsko albanskih prebivalcev.

Starši 20-letnika po poročanju medijev prihajajo iz kraja Čelopek blizu Tetova. Kraj ima 7.000 večinsko albanskih prebivalcev. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Starši 20-letnika po poročanju medijev prihajajo iz kraja Čelopek blizu Tetova. Kraj ima 7.000 večinsko albanskih prebivalcev. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Novice Albanski islamist preslepil strokovnjake, da ni več radikaliziran

Nemčija zaostrila nadzor na meji z Avstrijo

Ker avstrijska policija še išče morebitne sostorilce, ki so pomagali napadalcu, je Nemčija okrepila nadzor na meji z Avstrijo. Več pregledov na meji z Avstrijo sta že v ponedeljek uvedli Češka in Slovaška. V Italiji se bo sešel svet za nacionalno varnost, ki ga je sklicala italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese

Na srečanju, ki se ga bodo udeležili tudi predstavniki policije in obveščevalnih služb, bodo po napovedih ocenili razmere v Evropi in varnostno stanje v Italiji. Po poročanju italijanskih medijev je mogoče pričakovati, da bodo po vsej Italiji poostrili varnostne ukrepe. Da izvajajo naključne preglede na meji s sosednjo Avstrijo, če bi morebiti v njihovi smeri zbežal napadalec, je že v ponedeljek sporočila tudi Češka. V državi so po poročanju STA okrepili tudi nadzor večjih judovskih poslopij.

Je orožje kupil na Slovaškem?

Slovaška policija medtem preiskuje navedbe, da je napadalec orožje morda kupil na Slovaškem. "Imam informacijo, da so napadalci oz. eden od njih morda bili tukaj in da so bili zainteresirani za nakup streliva," je za zasebno radijsko postajo JOJ dejal slovaški notranji minister Roman Mikulec. Dodal je, da to informacijo še preverjajo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA

Avstrijska vlada po napadu razglasila tridnevno žalovanje

Avstrijska vlada je po terorističnem napadu, ki je v ponedeljek pretresel Dunaj, razglasila tridnevno žalovanje, ki se začenja danes in bo trajalo do vključno četrtka. Ob 12. uri so se žrtvam napada poklonili z minuto molka. Na javnih stavbah bodo zastave do četrtka visele na pol droga, so danes na izrednem zasedanju sklenili ministri. (STA)

Britanci stopnjo teroristične ogroženosti države dvignil na resno

Britanske oblasti so danes stopnjo teroristične ogroženosti države zvišale z zmerne na resno, ki pomeni, da je napad zelo verjeten. Notranja ministrica Priti Patel je pojasnila, da gre za preventivni ukrep. Za zvišanje stopnje ogroženosti so se odločili po več terorističnih napadih v Evropi, zadnji se je zgodil v ponedeljek v Avstriji. 

Ne spreglejte