SiolNET. Novice Svet
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pompeo zagotovil, da si ZDA ne želijo vojne z Iranom

0,15

termometer

Mike Pompeo
Od Irana pričakujemo, da se bo obnašal kot normalna država, je dejal Pompeo in opozoril na to, da Teheran podpira uporniške Hutije v Jemnu, ki jih na strani jemenske vlade napada ameriška zaveznica Savdska Arabija. Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes po pogovorih z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v Sočiju zagotovil, da si ZDA ne želijo vojne z Iranom, a dal vedeti, da želijo ohraniti pritisk nanj. Lavrov je zagotovil nadaljevanje prizadevanj za politično rešitev zadnjih napetosti z Iranom.

"V bistvu ne iščemo vojne z Iranom," je dejal Pompeo na skupni novinarski konferenci z Lavrovom. Dodal pa je, da so dali Irancem jasno vedeti, da bodo ob morebitnem napadu na ameriške interese ustrezno odgovorili. Pojasnil je, da se je tako kot z evropskimi zaveznicami v Bruslju v ponedeljek tudi danes z Lavrovom pogovarjal o grožnji, ki jo ZDA vidijo v Iranu.

viktor orban trump Novice Trump v Beli hiši pohvalil Orbana

Od Irana pričakujemo, da se bo obnašal kot normalna država, je dejal Pompeo in opozoril na to, da Teheran podpira uporniške Hutije v Jemnu, ki jih na strani jemenske vlade napada ameriška zaveznica Savdska Arabija. Opozoril je, da Hutiji izstreljujejo rakete na območja, na katera "potujejo tudi Rusi in Američani" in da bi jih lahko ubili.

Lavrov je medtem izrazil upanje, da so neutemeljene govorice, da ZDA zaradi Irana razmišljajo o napotitvi 120.000 vojakov na Bližnji vzhod, saj je regija že sedaj polna različnih konfliktov.

donald trump Novice Odbor ameriškega kongresa izdal nalog za predajo Trumpovih davčnih napovedi

Če bi pošiljali vojake na Bližnji vzhod, bi jih poslali veliko več, je dejal Trump. Če bi pošiljali vojake na Bližnji vzhod, bi jih poslali veliko več, je dejal Trump. Foto: Reuters Trump zanikal razmišljanje o napotitvi 120.000 vojakov na Bližnji vzhod

Ameriški predsednik Donald Trump je danes kot lažno novico že zavrnil poročanje New York Timesa, da naj bi ZDA razmišljale o napotitvi 120.000 vojakov na Bližnji vzhod ob morebitnem iranskem napadu ali če bo Teheran pospešil delo na jedrskem orožju. Dejal je, da tega trenutno ne načrtujejo. Pristavil pa, da bi, če bi to storili, "poslali veliko več vojakov".

Lavrov je na novinarski konferenci s Pompeom zagotovil, da si bo Rusija prizadevala za politično rešitev napetosti z Iranom in da so to "odločene storiti tudi ZDA".

Izrazil je upanje, da bodo Rusija in ostale podpisnice iranskega jedrskega sporazuma ostale v stikih z ameriškimi kolegi, da bi našli način za rešitev krize, ki se je zaostrila, ko je Iran ob prvi obletnici izstopa ZDA iz sporazuma pred dnevi sporočil, da ne bo več spoštoval dela sporazuma.

donald trump Novice Trump z izvršnim privilegijem blokiral objavo celotnega Muellerjevega poročila

Lavrov je več kot triurne pogovore z ameriškim kolegom označil kot iskrene in koristne. Lavrov je več kot triurne pogovore z ameriškim kolegom označil kot iskrene in koristne. Foto: Reuters Lavrov triurne pogovore označil kot iskrene in koristne

Lavrov je sicer več kot triurne pogovore z ameriškim kolegom označil kot iskrene in koristne. Strinjala sta se, da je treba obnoviti komunikacijske kanale med Moskvo in Washingtonom. Spomnil je, da so bili v zadnjem času zamrznjeni, deloma tudi zaradi "neutemeljenih obtožb Rusije, da se je vmešavala v ameriške volitve" leta 2016.

Lavrov je povedal tudi, da se je Putin pripravljen sestati s Trumpom ob robu vrha skupine G20 konec junija v Osaki, če bo prejel predlog Washingtona.

Pompeo je medtem Moskvo opozoril, naj se ne vmešava v predsedniške volitve v ZDA leta 2020. Če bi to storila, bi se naši odnosi še poslabšali, je dejal. Rusijo je pozval, naj pokaže, da so "tovrstne dejavnosti stvar preteklosti".

donald trump Novice Donald Trump globoko v rdečih številkah

"Z naše strani smo večkrat ponovili, da si želimo popolne obnovitve odnosov. Upam, da bodo zdaj vzpostavljeni potrebni pogoji v ta namen," je dodal ruski predsednik. "Z naše strani smo večkrat ponovili, da si želimo popolne obnovitve odnosov. Upam, da bodo zdaj vzpostavljeni potrebni pogoji v ta namen," je dodal ruski predsednik. Foto: Reuters Pompea sprejel tudi Putin

Povedal je še, da je v pogovorih Rusijo pozval, naj ne podpira več venezuelskega predsednika Nicolasa Maduro, saj da je čas za njegov odhod z oblasti. Lavrov je to gladko zavrnil z besedami, da ameriške grožnje venezuelskemu vodstvu nimajo ničesar skupnega z demokracijo. Pristavil je, da ameriško posredovanje za "demokracijo" v Libiji in Iraku ni prineslo nič dobrega.

Pompea je v Sočiju sprejel tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je izrazil upanje v izboljšanje odnosov z ZDA. Povedal je, da je pred nekaj dnevi po telefonu govoril s Trumpom in dobil vtis, da je ameriški predsednik naklonjen obnovitvi rusko-ameriških stikov za skupno reševanje vprašanj, ki so v interesu obeh strani.

"Z naše strani smo večkrat ponovili, da si želimo popolne obnovitve odnosov. Upam, da bodo zdaj vzpostavljeni potrebni pogoji v ta namen," je dodal ruski predsednik.

Tiger Woods Sportal Trump odlikoval Tigerja Woodsa s predsedniško medaljo svobode Mike Pompeo Donald Trump Novice Trump in Pompeo proti vrnitvi soproge islamskih teroristov v ZDA Mike Pompeo Novice Pompeo preložil srečanje s severnokorejskim pogajalcem o denuklearizaciji Mike Pompeo Novice Pompeo: S Kimom sva se dogovorila za novo srečanje s Trumpom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin