Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2019,
8.57

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Donald Trump Mike Pompeo Islamska država Hoda Muthana Sirija

Četrtek, 21. 2. 2019, 8.57

5 let, 2 meseca

Trump in Pompeo proti vrnitvi soproge islamskih teroristov v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Mike Pompeo Donald Trump | State Department naj bi zavračanje državljanstva utemeljeval s tem, da je bila rojena tujemu diplomatu in kot taka ni upravičena do državljanstva z rojstvom. Vendar mora o tem odločiti sodišče, ne Pompeo. | Foto Reuters

State Department naj bi zavračanje državljanstva utemeljeval s tem, da je bila rojena tujemu diplomatu in kot taka ni upravičena do državljanstva z rojstvom. Vendar mora o tem odločiti sodišče, ne Pompeo.

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump se je pohvalil, da je naročil državnemu sekretarju Miku Pompeu, naj ne dovoli vrnitve v ZDA 24-letni Hodi Muthana, ki je bila zadnjih pet let v Siriji kot žena in potem tudi vdova kar treh borcev skrajne skupine Islamska država (IS). Za pokojnimi ji je ostal 18-mesečni sin, s katerim bi se rada vrnila v ZDA.

Hoda Muthana je trenutno zaprta v taborišču za pripadnike IS na severu Sirije, ki je pod nadzorom kurdskih borcev. Tam je okoli 1500 žena oziroma vdov in otrok teroristov IS. V Sirijo je šla po srednji šoli iz Alabame, ko je bila stara 19 let. Za zdaj ji očitajo, da je širila propagando IS po internetu in vzpodbujala k napadom na ZDA in Zahod.

Trump je pred dnevi odmevno zagrozil Evropi, da bo tuje teroriste IS iz taborišča v Siriji izpustil na prostost, če jih evropske države ne bodo vzele nazaj. State Department ocenjuje, da je vračanje teroristov v domače države najboljša rešitev, da se jim prepreči vrnitev na bojišča.

Donald Trump
Novice Trumpove vesoljske sile bodo za zdaj del zračnih sil

Kot kaže, to ne velja, ko gre za ZDA oziroma Hodo Muthano, ki se je rodila leta 1994 v New Jerseyju, kasneje pa se je preselila v Alabamo in od tam v Sirijo. Pompeo je dejal, da je ne bodo vzeli nazaj, ker ni ameriška državljanka. Trump je kasneje tvitnil, da je takšno stališče Pompeu zapovedal sam, državni sekretar pa se je s tem strinjal.

O državljanstvu bui moralo odločiti sodišče, ne Pompeo

Problem je v tem, da ne Trump in ne Pompeo nimata pravice odločati o tem, ali je nekdo državljan ZDA ali ne. State Department naj bi zavračanje državljanstva utemeljeval s tem, da je bila rojena tujemu diplomatu in kot taka ni upravičena do državljanstva z rojstvom. Vendar mora o tem odločiti sodišče, ne Pompeo.

Donald Trump
Novice Trump poziva Evropo, naj sprejme 800 borcev IS iz Sirije

V ZDA so doslej vrnili le šest nekdanjih teroristov IS, Hoda Muthana pa bi bila prva, ki ji lahko očitajo poroko s teroristom. Njena družina je najela odvetnika Hassana Shilbyja, ki opozarja, da je imigracijska zakonodaja malce bolj zapletena, kot meni Pompeo.

Shilby trdi, da ji morajo dovoliti vrnitev, potem pa naj se sooči s pravosodnim sistemom. Če je kriva, bo šla v zapor, v vsakem primeru pa naj bi si želela pomagati v propagandi proti IS.

Heather Nauert
Novice Trumpova izbranka za veleposlanico pri ZN umaknila kandidaturo

Muthana se je pripravljena soočiti s posledicami svoje odločitve

Muthana je v pismu odvetniku razložila, da je šla v Sirijo kot mlada, naivna, jezna in arogantna, izkušnje pa so jo spremenile in je spoznala napako. Spremenile so jo leta vojne, prelivanja krvi, umiranje prijateljev in otrok ter materinstvo.

Ponovno je spoznala, kako v redu so v bistvu ZDA. Zanesljivo bolj, kot pa taborišče za teroriste na severu Sirije in se je pripravljena soočiti s posledicami svoje odločitve.

S podobnim primerom se soočajo tudi v Veliki Britaniji, kjer so se oblasti odločile odvzeti državljanstvo 19-letni Shamimi Begum, ki se po pridružitvi IS sedaj želi z otrokom vrniti na Otok. V Sirijo je pobegnila s prijateljicama leta 2015, ko je bila stara 15 let.

Donald Trump
Novice Trump bo v enem dnevu razglasil konec kalifata IS
Trump namerava na čelo podnebnega odbora postaviti nasprotnika znanosti o segrevanju ozračja

Predsednik ZDA Donald Trump namerava glede na poročanje ameriških medijev sestaviti poseben predsedniški odbor o podnebni varnosti. Na njegovo čelo namerava postaviti Williama Happerja, ki je zagrizen kritik splošno sprejetega znanstvenega stališča, da so podnebne spremembe posledica človeških dejavnosti.

79-letni fizik Happer je član Trumpovega Sveta za nacionalno varnost, o katerem vrstniki pravijo, da velja za skrajneža tudi med tistimi, ki ne verjamejo v podnebne spremembe. Namen Trumpovega predsedniškega odbora bo med drugim pregledati vsa vladna poročila o podnebju in ugotoviti ali so točna ter nato svetovati predsedniku, kakšni so učinki podnebnih sprememb na nacionalno varnost ZDA.

Happer je med drugim znan po trditvi, da se vsi ostali znanstveniki motijo, ker je glavni toplogredni plin ogljikov dioksid dober za človeštvo in mnenju, da se ogljikove izpuste v ozračje po krivici demonizira kot Jude pod Hitlerjem.
Donald Trump
Novice Nov poizkus Trumpa za gradnjo zidu: razglasil je izredne razmere
Donald Trump
Novice Trump je tehnično gledano debel, a je dobrega zdravja
kongres senat ZDA capitol
Novice Ker Trump zahtevanega zneska ni dobil, bo razglasil izredne razmere
Donald Trump
Novice Trump bo za gradnjo zidu razglasil izredne razmere na meji z Mehiko
Ne spreglejte