Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 2. 2019,
17.14

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

4

Natisni članek

meja Mehika zid Donald Trump

Petek, 15. 2. 2019, 17.14

5 let, 2 meseca

Nov poizkus Trumpa za gradnjo zidu: razglasil je izredne razmere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

4

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je zaradi po njegovih besedah katastrofalnih razmer na južni meji z Mehiko napovedal razglasitev izrednih razmer na meji. Napovedal je tudi podpis dogovora o proračunu, ki odpravlja nevarnost novega zaprtja vlade do konca septembra.

Trenutno še ni povsem jasno, kaj natančno razglasitev izrednih razmer na meji z Mehiko pomeni, razen tega da bo Trump skušal zaobiti ustavni proces, po katerem o proračunski porabi odloča kongres, in najti denar za zid na meji iz neke druge proračunske porabe, ki je bila že potrjena. Najverjetneje namerava denar vzeti vojski, saj se je pohvalil, da ji je dal doslej največ denarja v zgodovini in ga ima nekje nekaj viška.

"Šel bom nazaj v Belo hišo in podpisal papirje. Potem nas bodo tožili. Tožili nas bodo v 9. okrožju, čeprav ne bi smeli. Dobili bomo slabo sodbo, potem bomo spet dobili slabo sodbo. Nato bomo šli na vrhovno sodišče, kjer nas bodo, upam, pošteno obravnavali in bomo zmagali, kot smo zmagali glede prepovedi," je posledice svoje odločitve v izjavi pred Belo hišo pojasnil Trump.

Elizabeth Warren
Novice Je to ženska, ki lahko Trumpa in Melanio odnese iz Bele hiše?

Trump pričakuje vlaganje tožb

Predsednik pričakuje vlaganje tožb proti njegovi razglasitvi izrednih razmer tam, kjer so sodišča bolj liberalna, na primer v Kaliforniji, kjer bo njegova pritožba na poraz na prvi stopnji oziroma sodna blokada ukaza šla pred prizivno sodišče v San Franciscu, kjer spet pričakuje poraz. Nato Trump pričakuje zmago na vrhovnem sodišču, kamor je imenoval dva konservativna sodnika. Pričakuje podoben razplet kot v primeru njegove prepovedi vstopa muslimanom v ZDA.

Njegovi kritiki ga medtem obtožujejo, da krši ustavo, pozivi za uvedbo postopka odstavitve oziroma impeachmenta pa se krepijo.

Po napovedi podpisa okrog 330 milijard dolarjev vrednega proračuna za vladne agencije in izrednega stanja se je Trump zapletel v verbalni dvoboj z dopisniki v Beli hiši, ki so ga opozarjali na drugačno realnost kot tisto, ki jo je opisoval.

Donald Trump
Novice Trump je po več kot mesecu dni nekoliko popustil

V skladu s Trumpovo napovedjo se bodo sedaj začele tožbe od zahodne do vzhodne obale ZDA. Tožile bodo organizacije, pravosodni ministri in morda tudi kongresni demokrati. Pravosodno ministrstvo ZDA je Trumpa na to že opozorilo.

"Edina kriza na južni meji je tista kriza, ki jo ustvarja predsednik ZDA," je izjavil pravosodni minister Kalifornije Xavier Becerra. "Ločevanje družin, zapiranje otrok, zavračanje prosilcev za azil in še več."

Trumpovi odvetniki naj bi mu svetovali, da lahko najde denar za zid na druge načine, vendar pa je predsednik to zavrnil v strahu, da bo pred svojo bazo izpadel šibak.

Donald Trump
Novice Trump bo za gradnjo zidu razglasil izredne razmere na meji z Mehiko

Trump pohvalil napredek v trgovinskih pogajanjih s Kitajsko

Ameriški predsednik Donald Trump je na novinarski konferenci pred Belo hišo zagotovil, da potekajo trgovinska pogajanja s Kitajsko izjemno dobro. Ponovil je, da se nagiba k podaljšanju roka za pogajanja, ki se morajo trenutno končati do 1. marca, sicer namerava uvesti dodatne carine na 200 milijonov dolarjev kitajskega izvoza v ZDA.

Visoka vladna delegacija ZDA je pravkar končala krog pogajanj na Kitajskem, nov krog pa je napovedan za prihodnjo sredo v Washingtonu. "Poteka izjemno dobro," je zagotovil, vendar takoj dodal, da ne ve, kaj to pomeni, ker šteje le končni izdelek.

Trump je prvi uvedel carine na kitajski uvoz, Kitajska je vrnila s podobno mero in prenehala kupovati ameriško sojo. Trump in kitajski kolega Xi Jinping sta se konec lanskega leta v Argentini dogovorila o trgovinskem premirju v času nadaljevanja pogajanj. Trump je postavil 1. marec kot rok za dogovor, sicer bo carine na 200 milijonov dolarjev kitajskega uvoza povišal z desetih na 25 odstotkov.

Trump je na novinarski konferenci dejal, da ima rad carine, ker menda ZDA prinašajo milijarde dolarjev. Svojim carinam je pripisal tudi zasluge za oživitev ameriške jeklarske industrije. Carine so sicer davek na ameriške potrošnike, ki morajo za uvoženo blago plačati več.

kongres senat ZDA capitol
Novice Ker Trump zahtevanega zneska ni dobil, bo razglasil izredne razmere

Trumpova razglasitev brez podpore zunaj njegove baze

Razglasitev izrednega stanja zaradi položaja na južni meji v ZDA nima podpore zunaj volilne baze ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki skuša na ta način dobiti več denarja za postavljanje ovir na meji z Mehiko. Še vedno ni jasno, kje bo vzel dodaten denar poleg 1,4 milijarde dolarjev, ki mu jih je za zid potrdil kongres.

"Gre za nezakonito razglasitev zaradi krize, ki ne obstaja," sta skupaj sporočila predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi in vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer.

"Gre za nasilje nad ustavo in krajo nujno potrebnega denarja za varnost države"

"Gre za nasilje nad ustavo in krajo nujno potrebnega denarja za varnost države in vojske. Predsednikov ukrep jasno krši izključna pooblastila kongresa nad porabo, ki so jih ustanovitelji ZDA zapisali v ustavo. Kongres bo branil ustavna pooblastila v kongresu in na sodiščih ter v javnosti," sta še sporočila demokrata.

Republikanci v kongresu opozarjajo, da se postavlja nevaren presedan, ki ga bodo v prihodnosti lahko izkoristili demokratski predsedniki, na primer za kratenje pravice do orožja. Demokrati gredo v kritikah veliko dlje. "Gre za izmišljeno krizo na meji. Njegovo odločitev bomo preučili in se odločili, kako se ji bomo zoperstavili po zakonodajni in po sodni poti," je izjavila demokratska predsednica odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev v predstavniškem domu Nita Lowey.

Donald Trump
Novice Trump je tehnično gledano debel, a je dobrega zdravja
Ne spreglejte