Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 2. 2019,
11.21

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

13

Natisni članek

Elizabeth Warren Joe Biden Amy Klobuchar Donald Trump

Nedelja, 10. 2. 2019, 11.21

5 let, 2 meseca

Je to ženska, ki lahko Trumpa in Melanio odnese iz Bele hiše?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

13

Elizabeth Warren | Demokratska senatorka Elizabeth Warren je v soboto uradno naznanila, da bo na volitvah leta 2020 kandidirala za predsednico ZDA. | Foto Reuters

Demokratska senatorka Elizabeth Warren je v soboto uradno naznanila, da bo na volitvah leta 2020 kandidirala za predsednico ZDA.

Foto: Reuters

Demokratska senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, na ameriški politični sceni znana kot borka za pravice ameriških delavcev in potrošnikov, je v soboto uradno napovedala, da se bo leta 2020 potegovala za predsednico ZDA. S tem se je pridružila vrsti demokratov, ki so to že storili, danes pa naj bi njihove vrste podaljšala še senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar.

Elizabeth Warren je kampanjo simbolično razglasila v mestu Lawrence, kjer so se delavci v začetku 20. stoletja uprli izkoriščanju kapitalistov. Na zborovanju so ljudje vztrajali kljub mrazu in ji izražali podporo. Warrenovo sta podprla tudi demokratski senator iz njene zvezne države Ed Markey in pripadnik slavne politične rodbine Joe Kennedy III., ki velja za mladi up stranke demokratov.

Donald Trump
Novice Trump ošvrknil preiskovalce povezav njegove kampanje z Rusi: "Tako enostavno ne gre."

Po spodrsljaju z indijanskimi geni se je morala javno opravičiti

V nastopu je Warrenova kritizirala izginjanje srednjega razreda v ZDA in sistem, ki deluje za bogate. Podprla je splošno zdravstveno zavarovanje za vse. Ameriškega predsednika Donalda Trumpa je omenila le mimogrede s trditvijo, da ni vzrok vsega, kar je v Ameriki narobe, ampak le najočitnejši simptom te bolezni.

Elizabeth Warren si je pred kratkim privoščila velik spodrsljaj, saj je trdila, da ima v sebi indijansko kri. Test DNK je nato pokazal, da ima Warrenova ravno toliko indijanskih genov kot večina preostalih belopoltih Američanov. | Foto: Reuters Elizabeth Warren si je pred kratkim privoščila velik spodrsljaj, saj je trdila, da ima v sebi indijansko kri. Test DNK je nato pokazal, da ima Warrenova ravno toliko indijanskih genov kot večina preostalih belopoltih Američanov. Foto: Reuters

Trump se sicer že dve leti norčuje iz Warrenove in jo kliče Pocahontas, ker je dolgo trdila, da je indijanske krvi, test DNK pa je pokazal, da ima indijanskih genov zgolj toliko kot preostali belopolti Američani. Warrenova se je morala tako opravičiti za svoje trditve o indijanski dediščini. Danes pravi, da je šlo za družinsko legendo, ki je prej ni preverjala.

Elizabeth Warren
Novice Še ena ženska nakazala kandidaturo za predsednico ZDA

Trumpov tabor Warrenovo označil za prevarantko

Trumpov tabor je njeno zborovanje v Lawrenceu komentiral z besedami, da Warrenova nima možnosti za zmago, češ da je prevarantka, ki jo bodo Američani zavrnili. 69-letnica je med drugim znana tudi kot odločna borka za pravice potrošnikov in je pobudnica ustanovitve Urada za zaščito potrošnikov, ki so ga v ZDA ustanovili po zadnji veliki gospodarski krizi.

Svojo kandidaturo za predsednico ZDA naj bi danes po napovedih napovedala tudi demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar. | Foto: Reuters Svojo kandidaturo za predsednico ZDA naj bi danes po napovedih napovedala tudi demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar. Foto: Reuters

Predsednik Barack Obama jo je hotel imenovati na čelo urada, a so republikanci, ki se v sporu med pravicami potrošnikov in korporacij postavijo na stran drugih, to preprečili. Warrenova je bila prvič izvoljena v senat leta 2012, lani novembra pa je gladko osvojila še drugi mandat. Od te kampanje ji je ostalo 11 milijonov dolarjev, ki jih prenaša v predsedniško kampanjo.

Amy Klobuchar
Novice Volitve v ZDA izstrelile senatorko slovenskega rodu #video

Kandidaturo naj bi napovedala tudi Amy Klobuchar

Po napovedi kandidature se je Warrenova odpravila na pot po New Hampshiru, kjer bodo prihodnje leto prve strankarske volitve, danes pa bo v Iowi, kjer bodo prihodnje leto prva strankarska zborovanja prav tako namenjena izbiranju strankarskih predsedniških kandidatov.

Nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden še ni sporočil, ali namerava kandidirati na ameriških predsedniških volitvah leta 2020. | Foto: Reuters Nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden še ni sporočil, ali namerava kandidirati na ameriških predsedniških volitvah leta 2020. Foto: Reuters

Danes bo kandidaturo uradno napovedala še demokratska senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar, pred tem pa so pri demokratih to že storili tudi senatorka iz New Yorka Kirsten Gillibrand, senatorka iz Kalifornije Kamala Harris, senator iz New Jerseyja Cory Booker, nekdanji minister za stanovanja iz Teksasa Julian Castro, nekdanji kongresnik iz Marylanda John Delaney in kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard.

Donald Trump
Novice Brez presenečenj po Trumpovem obisku zdravnika

Biden še ni sporočil, ali bo kandidiral

V javnomnenjskih anketah v boju za demokratsko predsedniško nominacijo za zdaj najbolje kaže nekdanjemu podpredsedniku ZDA Josephu Bidnu, ki se še ni odločil za kandidaturo. Za njim je senator iz Vermonta Bernie Sanders, ki prav tako še ni javno oznanil, ali bo spet kandidiral za predsednika.

Bernie Sanders je v boju za demokratsko predsedniško nominacijo na volitvah leta 2016 izgubil proti kasnejši demokratski kandidatki za predsednico ZDA Hillary Clinton. | Foto: Reuters Bernie Sanders je v boju za demokratsko predsedniško nominacijo na volitvah leta 2016 izgubil proti kasnejši demokratski kandidatki za predsednico ZDA Hillary Clinton. Foto: Reuters

Warrenova se bo med množico demokratskih kandidatov najprej borila prav za glasove volivcev, ki so na volitvah leta 2016 med demokrati podprli Sandersa. Njegovi podporniki ji sicer zamerijo, da je leta 2016 javno podprla kandidaturo Hillary Clinton.

Ne spreglejte