Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2019,
6.42

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

2

Natisni članek

ZDA Donald Trump

Sreda, 6. 2. 2019, 6.42

5 let, 2 meseca

Trump ošvrknil preiskovalce povezav njegove kampanje z Rusi: "Tako enostavno ne gre."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

2

Donald Trump | Trump je med drugim spomnil na priznanje začasnega predsednika Venezuele Juana Guaidoja in obsodil režim Nicolasa Madura ter zagotovil, da ZDA ne bodo nikoli postale socialistična država. | Foto Reuters

Trump je med drugim spomnil na priznanje začasnega predsednika Venezuele Juana Guaidoja in obsodil režim Nicolasa Madura ter zagotovil, da ZDA ne bodo nikoli postale socialistična država.

Foto: Reuters

"Edino, kar lahko ustavi ameriški gospodarski čudež, so neumne vojne, politika ali smešne strankarske preiskave. Če bo mir in zakonodaja, potem ne more biti vojn in preiskave. Tako enostavno ne gre," je  v govoru o položaju v državi dejal ameriški predsednik Donald Trump.

S tem je povezal nadaljevanje ekonomske blaginje ZDA s prenehanjem preiskav proti njemu, kar je presenetilo tudi njegove republikance, ki so sicer govor redno prekinjali z aplavzi. Najbolj, ko je napadel splav in socializem.

Govor je potekal po standardnem scenariju. Republikanci so intenzivno vstajali in ploskali, demokrati pa so sedeli, gledali na uro in ohranjali moči za prihajajoče prepire s predsednikom.

Novice V Rusiji prijeli manekenko, ki naj bi imela obremenilne dokaze zoper Trumpa

Pelosijeva zavila z očmi

Republikanci so mu navdušeno ploskali, ko je pozval k prepovedi splava v pozni nosečnosti in dejal, da v državi New York sedaj dovoljujejo pobijanje otrok.

Za Trumpom sta sedela podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je vstajal, in Pelosijeva, ki je večinoma sedela in ob Trumpovi omembi gospodarskega čudeža in preiskav vidno zavila z očmi.

Trump bi moral imeti govor že konec januarja, vendar mu je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi odvzela povabilo, dokler ne obnovi financiranja lastne vlade. Trump je to storil vsaj začasno do 15. februarja. | Foto: Reuters Trump bi moral imeti govor že konec januarja, vendar mu je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi odvzela povabilo, dokler ne obnovi financiranja lastne vlade. Trump je to storil vsaj začasno do 15. februarja. Foto: Reuters

Konec meseca s Kim Jong-unom

Glede zunanje politike je omenil, da Severna Koreja 15 mesecev ni preizkusila jedrskega orožja in napovedal, da bo njegov drugi vrh s predsednikom Kimom Jongom-unom 27. in 28. februarja v Vietnamu.

Ob tem je menil, da bi bile ZDA danes v vojni s Severno Korejo, kar je preprečila le njegova izvolitev na položaj predsednika.

Pohvalil se je, da bodo članice zveze Nato zaradi njega povečale porabo za obrambo za 100 milijard dolarjev. Dodal je tudi, da so ZDA povečale obrambne izdatke, napovedal nadaljevanje porabe za protiraketno obrambo in omenil, da je umaknil ZDA od pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega (INF), ker je Rusija pogodbo kršila. Morda bo kakšna nova pogodba. Če ne, pa bodo ZDA krepko presegle oborožitveno porabo od vseh drugih držav, kar sicer že zdavnaj počnejo.

"ZDA ne bodo nikoli socialistična država"

Spomnil je na priznanje začasnega predsednika Venezuele Juana Guaidoja in obsodil režim Nicolasa Madura ter zagotovil, da ZDA ne bodo nikoli postale socialistična država.

"V ZDA nastaja preplah zaradi pozivov za uvedbo socializma. Amerika je bila ustanovljena na svobodi in neodvisnosti, ne pa na vladni prisili, dominaciji in nadzoru. Rodili smo se svobodni in ostali bomo svobodni. Nocoj obnavljamo odločenost, da Amerika ne bo nikoli socialistična država," je dejal in pognal republikance navdušeno na noge v aplavz in vzklike: "USA!, USA!"

Venezuela
Novice Slovenski novinar: V Venezueli lahko ustvarijo novi Vietnam

Juan Guaido
Novice Cerar: Slovenija naj podpre Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele #video

Carinski protiudarec

Ponovno se je pohvalil s selitvijo veleposlaništva v Izraelu v Jeruzalem in s premagovanjem Islamske države (IS), omenil pogajanja v Afganistanu, ki bodo omogočila umik ZDA, in seveda ni pozabil na priljubljeno tarčo Iran, čeprav tokrat brez nove grožnje.

Napovedal je dogovor s Kitajsko glede trgovine in ponovno razglasil zmago glede novega sporazuma o prosti trgovini med ZDA, Kanado in Mehiko. Kongres je zaprosil, naj potrdi zakon o recipročnih carinah, da ZDA udarijo carine na uvoz iz vseh držav, ki zaračunavajo carine ZDA.

Sledili trije demokratski govori

Trump bi moral imeti govor že konec januarja, vendar mu je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi odvzela povabilo, dokler ne obnovi financiranja lastne vlade. Trump je to storil vsaj začasno do 15. februarja in v govoru, ki ga je Bela hiša napovedovala kot mirovno ponudbo demokratom, nadaljeval s trditvami o veliki nacionalno-varnostni krizi na južni meji, ki jo lahko reši le njegov zid.

Po Trumpovem govoru so sledili kar trije demokratski odgovori. Glavnega je podala lanskoletna kandidatka za guvernerko Georgie Stacey Abrams, na družabnih medijih je svoje povedal senator Bernard Sanders, v španščini pa je Američane nagovoril pravosodni minister Kalifornije Xavier Becerra.

Ne spreglejte