Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
6.35

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

46

Natisni članek

Juan Guaido Venezuela Nicolas Maduro Donald Trump opozicija

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 6.35

5 let, 2 meseca

Cerar: Slovenija naj podpre Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

46

Juan Guaido | Venezuela je danes sporočila, da bo znova preučila diplomatske odnose z evropskimi državami, ki so priznale Juana Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele. | Foto Reuters

Venezuela je danes sporočila, da bo znova preučila diplomatske odnose z evropskimi državami, ki so priznale Juana Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele.

Foto: Reuters

Zunanji minister Miro Cerar je danes napovedal, da bo vladi predlagal, naj Slovenija vodjo venezuelske opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidoja prizna za začasnega predsednika Venezuele z namenom, da razpiše predčasne predsedniške volitve. Guaidoja je danes za začasnega predsednika priznala približno polovica članic Evropske unije.

Miro Cerar je pojasnil, da je Venezuela država, v kateri je situacija zelo dramatična, ljudje pa so v zelo težki situaciji. Tam je huda ekonomska, socialna tudi humanitarna kriza. V petih letih se je izselilo tri milijone ljudi. Vemo, da se ne spoštujejo človekove pravice. "Zato bom predlagal vladi, da prizna za začasnega predsednika Venezuele predsednika nacionalne skupščine Venezuele, gospoda Guaidoja, in to izključno z namenom, da (...) razpiše nove poštene, svobodne, demokratične volitve," je poudaril minister. Pojasnil je, da bo končno odločitev sprejela vlada.

"Slovenija se mora pridružiti EU"

Miro Cerar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Dejstvo je, da gospod Maduro ni zmagal na takšnih volitvah. Zmagal je na volitvah, ki so bile nedemokratične, torej nepoštene, nesvobodne, netransparentne," je dejal. Zato se mora Slovenija pridružiti EU, tako da na eni strani pomaga humanitarno, na drugi strani, če bo potrebno, pa stopnjuje sankcije zoper sedanjega nosilca moči.

"Predvsem pa Slovenija tukaj mora odreagirati tako, kot je prav. Da torej zaradi pomoči ljudem, zato da se bosta v tej državi vzpostavili vladavina prava in demokracija ter da se bodo spet spoštovale človekove pravice, kot nosilca oblasti priznamo tistega, ki lahko in želi čim prej sklicati nove volitve. Da se vzpostavi legitimna oblast in da se v državo povrne mir, stabilnost in to, da ljudje ne bodo brez zdravil in hrane ter da ne bodo bežali ali se bali državnega nasilja, ker potem so kršene človekove pravice," je še poudaril Cerar.

Glede enotnosti EU je povedal, da je ta enotna v tem, da je v Venezueli huda humanitarna kriza, da prihaja do kršitev človekovih pravic ter da je Maduro nelegitimno in nedemokratično na oblasti in da je treba zadevo čim prej razrešiti z novimi volitvami in priti do legitimne oblasti. "Ni pa EU kot celota pristojna oziroma doslej ni bila uveljavljena takšna praksa, da bi priznavala nosilce oblasti v posameznih državah. To se zdaj prepušča v odločitev posameznih držav," je dejal Cerar po zaprti seji odbora DZ za zunanjo politiko, na kateri so sicer obravnavali informacijo o poteku postopka na Sodišču EU zaradi hrvaškega zavračanja implementacije arbitražne razsodbe.

Italija blokirala skupno stališče EU

Italija je blokirala sprejetje skupnega stališča EU, s katerim bi Guaidoju priznali legitimnost za pripravo novih predsedniških volitev. "Zagotovo ne bo skupne izjave EU, saj nekatere države nasprotujejo," je ob robu ministrskega srečanja unije in Arabske lige v Bruslju povedal španski zunanji minister Josep Borell.

Več diplomatskih virov je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdilo, da države članice EU niso mogle sprejeti skupnega stališča. Italija ni želela potrditi izjave, zadržana pa je bila tudi Grčija, so pojasnili.

Nemec: Vodstvo je v Venezueli očitno nesposobno vladati

Predsednik OZP Matjaž Nemec (SD) pa je dejal, da se na nek način identificira z ministrom Cerarjem, po drugi strani pa si zastavlja celo vrsto drugih vprašanj. "Kot se je pod pretvezo demokratičnosti pristopilo do reševanja problematike v Ukrajini ali pa arabske pomladi oz. tistega, kar se je dogajalo leta 2014, ali pa reševanje težav v Siriji, se bojim in opozarjam, da bi lahko to pomenilo novo vrelišče v Južni Ameriki. Interesi so veliki," je opozoril. Dejstva so takšna, da je vodstvo v Venezueli očitno nesposobno vladati, pravi Nemec, ki pa se boji alternative.

Guaidoja priznale Španija, Velika Britanija, Francija, Avstrija in Nemčija

Potem ko je venezuelski predsednik Maduro zavrnil ultimat, naj do nedelje razpiše demokratične predsedniške volitve, je danes več evropskih držav Guaidoja priznalo za začasnega predsednika. Med prvimi so Guaidoja priznale Španija, Velika Britanija, Francija, Avstrija in Nemčija. V vrsti evropskih držav, ki so doslej priznale Guaidoja, so tudi Švedska, Danska, Nizozemska, Latvija in Litva. Guaidoja, ki se je za začasnega predsednika Venezuele razglasil 23. januarja, so na dan razglasitve priznale ZDA, ki jim je sledilo več držav v regiji.

Ameriški predsednik Donald Trump je za ameriške medije spregovoril o morebitnem vojaškem posredovanju v Venezueli. "To je zagotovo možnost. Maduro je že zahteval srečanje z menoj, vendar sem ga zavrnil. Za zdaj se nočem srečati z njim, ker se v Venezueli dogajajo zares grozljive stvari. To je bila včasih najbogatejša država v tem delu sveta, zdaj pa gledamo revščino, trpljenje in kriminal," je izjavil Trump. Video: AP
Nicolas Maduro protesti Venezuela
Novice Maduro posvaril pred državljansko vojno, Trump ne izključuje vojaškega posredovanja

Venezuelski predsednik zavrnil ultimat Evrope

Rok za razpis volitev so venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru prejšnjo soboto postavile Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija, njihovemu pozivu pa so se pridružile še Portugalska, Nizozemska, Belgija in Avstrija. Omenjene države Maduru zaradi nedemokratičnih volitev odrekajo legitimnost položaja, priznavajo pa legitimnost parlamentu in Guaidoju, od katerega pričakujejo razpis predsedniških volitev, ki bodo omogočile čimprejšnjo vzpostavitev demokratično izvoljene oblasti.

Venezuela je danes sporočila, da bo znova preučila diplomatske odnose z evropskimi državami, ki so priznale Juana Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele. | Foto: Reuters Venezuela je danes sporočila, da bo znova preučila diplomatske odnose z evropskimi državami, ki so priznale Juana Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele. Foto: Reuters

Maduro je medtem v nedeljo v pogovoru za špansko televizijsko postajo Sexta dejal, da se ne bo uklonil pritisku tistih, ki ga pozivajo k odhodu. "Zakaj mora Evropska unija govoriti državi, ki je že imela volitve, da mora ponoviti predsedniške volitve, ker na njih niso zmagali njihovi desničarski zavezniki?" je izjavil Maduro.

"Poskušajo nas spraviti v kot z ultimati, da bi nas prisilili v izredno situacijo konfrontacije," je dejal venezuelski predsednik, ki se je v pogovoru obregnil tudi ob morebitno vojaško posredovanje ZDA v Venezueli.

"Delaš napako, zaradi katere bodo tvoje roke umazane s krvjo, svoj mandat pa boš zapustil s krvavimi madeži. Spoštujmo drug drugega ali bi morda raje dosegel, da se v Latinski Ameriki ponovi Vietnam?" je predsedniku ZDA Donaldu Trumpu po poročanju BBC sporočil Maduro.

Venezuela bo preučila diplomatske odnose s članicami EU

Venezuela je danes sporočila, da bo znova preučila diplomatske odnose z evropskimi državami, ki so priznale Guaidoja. Na odločitev evropskih držav se je ostro odzval tudi Maduro, ki je napovedal, da bo domovino branil tudi s svojim življenjem.

"Spoštujmo drug drugega ali bi morda raje dosegel, da se v Latinski Ameriki ponovi Vietnam?" je ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu sporočil venezuelski predsednik Nicolas Maduro. | Foto: Reuters "Spoštujmo drug drugega ali bi morda raje dosegel, da se v Latinski Ameriki ponovi Vietnam?" je ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu sporočil venezuelski predsednik Nicolas Maduro. Foto: Reuters

Rusija kritična do ravnanja evropskih držav v Venezueli

V Rusiji so medtem obsodili vmešavanje evropskih držav v notranjepolitično dogajanje v Venezueli. "Poskusi legitimizacije nezakonitega prevzema oblasti predstavljajo vmešavanje v notranje zadeve Venezuele," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Rusija sicer velja za zaveznico venezuelskega predsednika Madura.

Gerhard Schröder
Novice Schröder kritičen do ravnanja ZDA glede Venezuele

Trump ne izključuje vojaškega posredovanja v Venezueli

Venezuelski predsednik je ob tem podprl načrte za srečanje latinskoameriških držav in EU v okviru kontaktne skupine v Montevideu v četrtek, saj bi to po njegovih besedah lahko vodilo v "dialog med Venezuelci za razrešitev naših težav". Guaidoja je ob tem pozval k neposrednim pogovorom, kar je mladi opozicijski voditelj že zavrnil.

Maduro je v omenjenem intervjuju posvaril tudi pred izbruhom državljanske vojne v državi. To je po njegovem mnenju odvisno od "norosti in agresivnosti" ZDA in njihovih zaveznic. Ameriški predsednik Trump je medtem opozoril, da vojaškega posredovanja v Venezueli ne izključuje.

Maria Voglar
Novice Trpljenje Slovenke v Venezueli: Želimo le pošteno delati in živeti v miru #video

 

Ne spreglejte