Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sobota,
2. 2. 2019,
4.03

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06

36

Natisni članek

Venezuela socializem revščina Nicolas Maduro

Sobota, 2. 2. 2019, 4.03

5 let, 2 meseca

Trpljenje Slovenke v Venezueli: Želimo le pošteno delati in živeti v miru #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06

36

Maria Voglar | Maria (z belo kapo) v družbi še dveh Slovenk na protestu 23. januarja letos. Foto: osebni arhiv Marie Voglar

Maria (z belo kapo) v družbi še dveh Slovenk na protestu 23. januarja letos. Foto: osebni arhiv Marie Voglar

"Želimo, da bi lahko pošteno delali in da bi naši otroci prišli nazaj ter živeli v miru. Ta vlada je čisto uničila državo, še naravo je izčrpala," pravi Slovenka Maria Voglar, ki živi v Venezueli.

Venezuela ima največje zaloge nafte na svetu in je bila nekoč ena od najbogatejših južnoameriških držav, a po dveh desetletjih socialistične vlade in slabega vodenja državnih naftnih podjetij zadnja leta doživlja največjo krizo v zgodovini.

Opozicija zahteva svobodne volitve

Politična kriza v državi se je zaostrila prejšnji teden, ko se je opozicijski predsednik parlamenta Juan Guaido na protivladnih protestih razglasil za začasnega predsednika države. Opozicija zahteva svobodne volitve in ne priznava predsednika Nicolasa Madura, ki je za drugi mandat prisegel 10. januarja.

Venezuela
Novice Slovenci v Venezueli: strah, nasilje in hudo pomanjkanje, Slovenija pa nič

Slovenka Maria Voglar je rojena v Venezueli, kamor se je njena družina zaradi preganjanja v Jugoslaviji preselila leta 1950. Živi v mestu Valenica.

"Minimalna plača, ki jo ima večina, znaša 6 dolarjev"

"V Venezueli smo se lahko jaz in mojih pet bratov šolali na univerzi in ohranili udobno življenje. Sedaj mi in naši otroci živimo v velikem pomanjkanju. Nemogoče si je ustvariti življenje v miru in živeti v blagostanju, zato se je morala večina naših otrok preseliti v Čile, Ekvador, ZDA ali Španijo. Tukaj samo ostali samo stari," pripoveduje Maria.

Kot pravi, v Venezueli primanjkuje vsega, najbolj zdravil, ki jih ni mogoče dobiti. Pošiljajo jim jih iz Čila. Druga težava so po njenih besedah cene, ki so preračunane v dolarje, plače pa so v bolivarjih. "Minimalna plača, ki jo ima večina, znaša 6 dolarjev. Če nimaš nikogar v tujini, da ti pomaga, je nemogoče preživeti. Res noro," pravi.

Z Mario Voglar smo se pogovarjali že poleti 2017. Poglejte, kaj nam je povedala takrat.

Novice Tako v socialistični Venezueli poteka boj za preživetje #video

Marijina družina ob enem od nedeljskih kosil. Foto: Maria Voglar | Foto: Marijina družina ob enem od nedeljskih kosil. Foto: Maria Voglar

"Veliko je zatiranja. V državi ni človekovih pravic."

"Triindvajsetega januarja je bila v vseh mestih in tudi v najmanjših vasicah ogromna manifestacija, na kateri smo za našega predsednika razglasili Juana Guaida. Zaradi obtožb o terorizmu je bilo zaprtih na stotine ljudi, med njimi desetine mladoletnikov. Že tako imamo veliko političnih zapornikov, okoli 400. Veliko je zatiranja. V državi ni človekovih pravic," je izpostavila in dodala:

"Pričakujemo, da Nikolas Maduro odstopi in da se razpišejo splošne volitve. Želimo, da bi lahko pošteno delali, da bi naši otroci prišli nazaj in živeli v miru. Ta vlada je čisto uničila državo, še naravo je izčrpala."

Venezuela
Novice Slovenci v Venezueli zaradi pomanjkanja zdravil umirajo. Bo slovenska vlada ukrepala? #video

Od Slovenije pričakuje pomoč

Maria od Slovenije pričakuje, da bo pomagala rojakom v Venezueli, ki so pomoči potrebni. Predvsem so to po njenih besedah starejši. Opozorila je tudi, da so postopki za pridobitev slovenskega državljanstva za tiste rojake, ki izpolnjujejo pogoje, prepočasni.

"Hvala vsem za molitve in za solidarnost," je sklenila Maria.

Novice V živalskem vrtu sredi "socialističnega raja" zaradi lakote umrlo okoli 50 živali (foto)
Ne spreglejte