Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 11. 2018,
14.13

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,29

14

Natisni članek

Sreda, 7. 11. 2018, 14.13

5 let, 5 mesecev

Volitve v ZDA izstrelile senatorko slovenskega rodu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,29

14

Amy Klobuchar | Amy Klobuchar se je na eni izmed javnomnenjskih anket uvrstila na četrto mesto po priljubljenosti senatorjev. | Foto Reuters

Amy Klobuchar se je na eni izmed javnomnenjskih anket uvrstila na četrto mesto po priljubljenosti senatorjev.

Foto: Reuters

Po vmesnih volitvah si je svoj položaj v ameriškem kongresu zanesljivo utrdila tudi senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar. V Minnesoti je s pol milijona glasov več od prvega zasledovalca pravzaprav pometla s konkurenco. Še pred kratkim ameriški javnosti bolj neznana senatorka si vedno bolj utrjuje svoje ime, zdaj jo nekateri celo omenjajo kot mogočo kandidatko za predsedniške volitve.

Amy Klobuchar je na volitvah v Minnesoti prejela 1,5 milijona glasov volivcev oziroma 60 odstotkov, medtem ko jih je njen prvi zasledovalec, republikanec Jim Newberger, zgolj nekaj več kot 900 tisoč oziroma 36 odstotkov. Po pisanju ameriških medijev je to najbolj zanesljiva zmaga med vsemi senatorskimi kandidati.

Klobucharjeva si je tako le še utrdila svoj senatorski položaj, na katerega je bila prvič izvoljena leta 2006 in nato ponovno leta 2012.

V ZDA nekateri Amy Klobuchar omenjajo kot mogočo demokratsko predsedniško kandidatko za volitve leta 2020. | Foto: Reuters V ZDA nekateri Amy Klobuchar omenjajo kot mogočo demokratsko predsedniško kandidatko za volitve leta 2020. Foto: Reuters Se bo podala v tekmo za predsedniški položaj?

Ameriški javnosti je bila doslej precej nepoznana, nase je opozorila na nedavnem zaslišanju Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika, ko ga je vprašala, ali je bil kdaj toliko pijan, da je izgubil spomin. Kavanaugh ji je odgovoril z vprašanjem o njenih pivskih navadah. Pozneje se ji je za svoj odziv opravičil.

Po pisanju ameriške tiskovne agencije AP jo zdaj celo omenjajo kot mogočo demokratsko kandidatko za prihodnje predsedniške volitve, ki bodo leta 2020. Javnomnenjska anketa Morning Consult jo namreč uvršča na četrto mesto najbolj priljubljenih ameriških senatorjev – pozitivno mnenje ji je izreklo 60 odstotkov anketirancev, negativno pa 25.

Donald Trump
Novice Konec skrivanja Trumpovih osebnih financ? #video

"Bolj bi bil presenečen, če ne bi kandidirala"

O možnosti kandidature poroča tudi CNN, ki med drugim omenja, da ima Klobucharjeva na svojem računu pet milijonov dolarjev prihrankov, ki bi jih lahko namenila predsedniški kampanji. Avtor analize včerajšnjih volitev Chris Cillizza ob tem dodaja, da bi bil "bolj presenečen, če ne bi kandidirala za predsednico".

Na Amazonu medtem celo že tržijo majice z napisom "Klobuchar za predsednico 2020".

Klobuchar | Foto: Printscreen Zimbio Foto: Printscreen Zimbio

Številne pozive k njeni kandidaturi je mogoče zaslediti tudi na tviterju.

V Beli hiši postregla s slovensko potico

Ameriška senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar je vnukinja Slovencev, ki so se v ZDA, natančneje v Minnesoto, izselili na prelomu stoletja. Njen stari oče je bil rudar, stara mama pa je skrbela za ohranjanje slovenske zavesti. Med drugim je pekla potico, ki jo zdaj peče tudi Amy. Z njo je postregla tudi med inavguracijo Baracka Obame, je pred leti pripovedovala v intervjuju za Siol.

V kongresu tudi republikanec slovenskega rodu

Klobucharjeva sicer ni edina potomka Slovencev v ameriškem kongresu. V predstavniški dom je bil ponovno izvoljen tudi republikanec slovenskih korenin Paul Gosar. Ta podvig mu je uspel kljub negativni reklami, ki so mu jo naredili njegovi bratje in sestre.

Donald Trump
Novice Demokratom uspelo: lahko bodo blokirali Trumpa #video
Donald Trump
Novice Donald Trump na veliki preizkušnji #video
Paul Gosar
Novice Kakšno antireklamo bratje in sestra delajo ameriškemu kongresniku slovenskega rodu #video
Ne spreglejte