Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 11. 2018,
5.42

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

7

Natisni članek

ameriške volitve ZDA Donald Trump

Sreda, 7. 11. 2018, 5.42

5 let, 5 mesecev

Demokratom uspelo: lahko bodo blokirali Trumpa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

7

Prvi rezultati vmesnih volitev v ZDA demokratom napovedujejo večino v predstavniškem domu, s tem pa konec obdobja prevlade republikancev na vseh ravneh oblasti. Republikancem je sicer uspelo ohraniti večino v senatu.

Rezultati se sicer še spreminjajo, saj so se volišča na zahodni obali zaprla pred kratkim, vendar vse kaže, da bodo demokrati po osmih letih spet prevzeli večino v 435-članskem predstavniškem domu, s čimer bodo lahko blokirali agendo administracije Donalda Trumpa. Republikancem je medtem uspelo ohraniti večino v senatu.

Kljub porazu v predstavniškem domu je predsednik Trump v prvem odzivu pozdravil volilni izid: "Izjemen uspeh. Hvala vsem!" je tvitnil.

Danes zjutraj pa je še zapisal, da je za "veliko zmago" prejel številne lčestitke, tudi od "tujih držav (prijatevljev), ki čakajo in upajo na trgovinske dogovore". "Zdaj je čas, da se spet lotimo dela," je še sporočil Trump, ki bo uradno izjavo sicer dal na novinarski konferenci v Washingtonu.

Pomemben mejnik za prihodnji dve leti Trumpove administracije

Z ohranitvijo večine v senatu bodo republikanci še vedno imeli glavno besedo pri imenovanju vseh ključnih sodnikov, vključno z vrhovnimi sodniki.

Prevzem oblasti v predstavniškem domu bo na drugi strani demokratom daje upanje, da bodo lahko uvedli preiskavo Trumpove administracije, hkrati pa bodo postavili veliko zavoro izvršni oblasti. Ustavili bodo lahko številne Trumpove zakonodajne predloge, vključno s financiranjem predlaganega zidu na meji z Mehiko in znižanjem davka srednjemu razredu. Prav tako bo to velika ovira spornim vprašanjem, kot je reforma priseljevanja, poroča Fox News.

Nancy Pelosi, ki bo predvidoma postala vodja demokratske večine, je že napovedala, da bodo Trumpu gledali pod prste. "Danes gre za več kot samo za demokrate in republikance. Gre za to, da znova vzpostavimo nadzor in ravnotežje, ki sta zapisana v naši ustavi," je dejala in hkrati poudarila, da si bodo prizadevali za premostitev delitev med strankama.

Prevlada demokratov v predstavniškem domu bo vsekakor pomembno zaznamovala prihodnji dve leti Trumpove administracije, torej do predsedniških volitev leta 2020.

Donald Trump
Novice Donald Trump na veliki preizkušnji #video

Največ žensk do zdaj

Volitve so bile v nekaterih pogledih tudi zgodovinske, med drugim zaradi zastopanosti žensk. Že kandidatk je bilo občutno več kot v preteklih letih, v predstavniški dom pa se je uspelo prebiti več kot stotim. Med njimi je tudi newyorška demokratka, 29-letna Alexandria Ocasio Cortez, ki se bo zapisala v zgodovino kot najmlajša članica kongresa do zdaj.

V kongresu ostaja tudi senatorka slovenskega rodu iz vrst demokratov Amy Klobuchar iz Minnesote, v predstavniški dom je bil ponovno izvoljen tudi republikanec slovenskih korenin Paul Gosar. Ta podvig mu je uspel kljub antireklami, ki so mu jo naredili njegovi bratje in sestre.

Paul Gosar
Novice Kakšno antireklamo bratje in sestra delajo ameriškemu kongresniku slovenskega rodu #video

Volitve med Američani požele veliko zanimanja

Američani so na včerajšnjih vmesnih volitvah volili nove predstavnike v predstavniškem domu, tretjino senatorjev, guvernerje in člane kongresov v zveznih državah, župane, državne in lokalne uradnike ter sodnike.

Volitve so požele veliko pozornosti, že predčasnih volitev se je udeležilo dvakrat več volilnih upravičencev kot pred štirimi leti, predvsem zaradi vprašanja, ali bo demokratom uspelo, da končajo obdobje prevlade republikancev, ki imajo predsednika, večino v senatu in predstavniškem domu ter večino v devetčlanskem vrhovnem sodišču.

Donald Trump
Novice Trump pred volitvami opozarjal na strmoglavljenje v socializem, revščino in kriminal

Kremelj ne verjame v izboljšanje odnosov

Na volilni izid so se odzvali v Kremlju, kjer ocenjujejo, da ni velikih obetov za skorajšnje izboljšanje odnosov med državama. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov je ob tem sicer poudaril, da to še ne pomeni, da Moskva ni naklonjena dialogu. "Želimo si dialoga, saj se soočamo z vrsto težav, ki brez pogovorov ne bodo izginile."

Po vmesnih kongresnih volitvah v ZDA so se okrepile bojazni v nadaljnje poslabšanje odnosov med Washingtonom in Moskvo, ki jih je Peskov danes poskušal zmanjšati in je poudaril, da so dvostranski odnosi vedno težavni. Dodal je, da se Moskva ni vpletala v volitve v ZDA. /STA

 

Ne spreglejte