Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 11. 2018,
7.58

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

3

Natisni članek

ZDA volitve Donald Trump

Torek, 6. 11. 2018, 7.58

5 let, 5 mesecev

Trump pred volitvami opozarjal na strmoglavljenje v socializem, revščino in kriminal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

3

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Američani danes na vmesnih volitvah volijo nove predstavnike v predstavniškem domu, tretjino novih senatorjev, poleg tega pa izbirajo še 36 guvernerjev in članov kongresov v zveznih državah, kjer volijo tudi župane, državne in lokalne uradnike ter sodnike. Na glasovnicah v 34 državah je še več kot 150 referendumskih pobud, a največ pozornosti je namenjene kongresnim volitvam.

Od tega, kakšna bo nova sestava zveznega kongresa, je namreč odvisna druga polovica mandata predsednika Donalda Trumpa. Zvezna oblast v Washingtonu je trenutno povsem v rokah republikanske stranke. Ta ima predsednika, večino v senatu in predstavniškem domu ter večino devetčlanskega vrhovnega sodišča. Republikanci prevladujejo tudi na položajih guvernerjev zveznih držav in obvladujejo večino državnih kongresov.

Demokrati bi lahko prevzeli predstavniški dom

Predvolilne ankete kažejo, da imajo demokrati slabe možnosti za prevzem večine v senatu, a zelo dobre za prevzem večine v predstavniškem domu. Tam večinska stranka prevzame vse odbore in predsednik predstavniškega doma iz večinske stranke odloča, o čem bodo glasovali, opozicija pa v nasprotju s senatom nima možnosti blokade.

Glede na predčasno glasovanje za tokratne vmesne volitve vlada veliko zanimanje. Do zdaj je glas oddalo že več kot 34 milijonov Američanov, kar je precej več kot pred vmesnimi volitvami leta 2014.

Donald Trump
Novice Trump pred volitvami z napadom na anketo CNN in "nezakonite" volivce

Trump: Mediji iz teh volitev delajo referendum o meni

Zadnji dan pred volitvami je Trump imel zborovanja s svojimi podporniki v treh državah, na njih pa je svaril, da v primeru demokratske večine v kongresu ZDA grozi strmoglavljenje v socializem, revščino in kriminal. V zadnjem tednu je imel skupaj enajst zborovanj, podpornike je pozival k udeležbi na volitvah, opravil nekaj intervjujev in napisal mnenjski članek za televizijo Fox News.

Česa takšnega ni storil še noben predsednik v zgodovini ZDA, kar kaže na to, da je predsednik kongresne volitve vzel osebno. "Mediji iz teh volitev delajo referendum o meni," je dejal podpornikom na posebni telefonski konferenci.

Po opozorilih ameriške policije je Facebook pred današnjimi volitvami včeraj blokiral 30 računov na Facebooku in 85 računov na Instagramu. Policija je opozorila, da bi lahko bili ti povezani s "tujimi osebami", ki poskušajo vplivati na volitve. Večina blokiranih računov na Facebooku je v francoskem in ruskem jeziku, večina računov na Instagramu pa v angleščini. Nekateri od njih so bili namenjeni predvsem političnim razpravam.

 

Ne spreglejte