SiolNET. Novice Svet
0,89

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Trump pred volitvami opozarjal na strmoglavljenje v socializem, revščino in kriminal

0,89

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Američani danes na vmesnih volitvah volijo nove predstavnike v predstavniškem domu, tretjino novih senatorjev, poleg tega pa izbirajo še 36 guvernerjev in članov kongresov v zveznih državah, kjer volijo tudi župane, državne in lokalne uradnike ter sodnike. Na glasovnicah v 34 državah je še več kot 150 referendumskih pobud, a največ pozornosti je namenjene kongresnim volitvam.

Od tega, kakšna bo nova sestava zveznega kongresa, je namreč odvisna druga polovica mandata predsednika Donalda Trumpa. Zvezna oblast v Washingtonu je trenutno povsem v rokah republikanske stranke. Ta ima predsednika, večino v senatu in predstavniškem domu ter večino devetčlanskega vrhovnega sodišča. Republikanci prevladujejo tudi na položajih guvernerjev zveznih držav in obvladujejo večino državnih kongresov.

Demokrati bi lahko prevzeli predstavniški dom

Predvolilne ankete kažejo, da imajo demokrati slabe možnosti za prevzem večine v senatu, a zelo dobre za prevzem večine v predstavniškem domu. Tam večinska stranka prevzame vse odbore in predsednik predstavniškega doma iz večinske stranke odloča, o čem bodo glasovali, opozicija pa v nasprotju s senatom nima možnosti blokade.

Glede na predčasno glasovanje za tokratne vmesne volitve vlada veliko zanimanje. Do zdaj je glas oddalo že več kot 34 milijonov Američanov, kar je precej več kot pred vmesnimi volitvami leta 2014.

Donald Trump Novice Trump pred volitvami z napadom na anketo CNN in "nezakonite" volivce

Trump: Mediji iz teh volitev delajo referendum o meni

Zadnji dan pred volitvami je Trump imel zborovanja s svojimi podporniki v treh državah, na njih pa je svaril, da v primeru demokratske večine v kongresu ZDA grozi strmoglavljenje v socializem, revščino in kriminal. V zadnjem tednu je imel skupaj enajst zborovanj, podpornike je pozival k udeležbi na volitvah, opravil nekaj intervjujev in napisal mnenjski članek za televizijo Fox News.

Česa takšnega ni storil še noben predsednik v zgodovini ZDA, kar kaže na to, da je predsednik kongresne volitve vzel osebno. "Mediji iz teh volitev delajo referendum o meni," je dejal podpornikom na posebni telefonski konferenci.

Po opozorilih ameriške policije je Facebook pred današnjimi volitvami včeraj blokiral 30 računov na Facebooku in 85 računov na Instagramu. Policija je opozorila, da bi lahko bili ti povezani s "tujimi osebami", ki poskušajo vplivati na volitve. Večina blokiranih računov na Facebooku je v francoskem in ruskem jeziku, večina računov na Instagramu pa v angleščini. Nekateri od njih so bili namenjeni predvsem političnim razpravam.

 

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • amarita / 06.11.2018. ob 19:22 +1 0

  tovari dejan, niti trba it v ZDA da vidis bedo ta je ze pri nas 300.000 slovencev zivi na minimalcu ali se vec izpod tega ...pojdi v Srbijo bogato dezelo z prvinami in poljedelstvom tam ljudje delajo za 350evrov na mesec cene bele tehnike,stanovanj,avtov ,goriva je drazja kot pri nas...to je dediscina propalega komunizma super bogati rdeci tycooni so vidni tudi pri nas formira jih skupna JUGOUDBOMAFIJA!!!

  +1 0
 • amarita / 06.11.2018. ob 19:11 +1 0

  Vseeno so ZDA v svetu najmocnejsa drzava z parlamentarno demokracijo...govoriti o bedi je neumnost ...ce hoces delati so v ZDA najboljse moznosti dobis delo takoj ampak veliki delez bede je pri afroamericanih kateri so znani po nedelavnih navadah...se drzijo v svojih getih ko slisijo muziko iz radija zacnejo ze migati kakor cigani .in z njimi ni nic redki so uspesni. nekdo je napisal kdor ne dela naj ne je...

  +1 0
 • dejan1 / 06.11.2018. ob 11:11 0 - 1

  G. Trump, ki ga kot naveden državljan spoštujem, je med drugim tudi zelo inteligenten in vešč nategovanja ljudi. Tu pa je, vsaj po mojem ponižnme mnenju malo udaril mimo, v socializem USA nikakor ne bo šla in ne more iti vsaj še cca. 200 let, revščine in kriminala pa imajo že sedaj tako veliko, da ju je težko povečati. Bil v USA in videl ogromno bede.

  0 - 1
delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin