Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 11. 2018,
15.14

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Natisni članek

Ernest Petrič Donald Trump volitve ZDA

Torek, 6. 11. 2018, 15.14

5 let, 5 mesecev

Donald Trump na veliki preizkušnji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Američani danes odločajo o prihodnosti administracije predsednika Donalda Trumpa. Na tehtnici je, ali bodo demokrati dobili prevlado v predstavniškem domu, s čimer bi mu postavili veliko oviro pri njegovem predsedovanju.

Na visoko zanimanje za tokratne vmesne volitve kaže dejstvo, da je bila udeležba visoka že na predčasnih volitvah, saj je glasovalo dvakrat več volivcev kot pred štirimi leti.

Američani se odločajo na prvih volitvah po letu 2016, ko je oblast po osmih letih demokratskega predsednika Baracka Obame prevzel republikanec Donald Trump. Republikanci imajo od takrat praktično vse, poleg predsednika še večino v senatu, prevlado v predstavniškem domu in večino v devetčlanskem vrhovnem sodišču.

Če se takšno razmerje ohrani tudi po današnjih volitvah, bo Trump lahko še naprej "precej nemoteno in neodvisno izvajal svojo agendo v smislu Amerika najprej", meni nekdanji slovenski veleposlanik v Washingtonu Ernest Petrič.

Iskanje odgovorov na vprašanja, ki bremenijo Ameriko, na način, kot si je zamislil Trump, bi po njegovem mnenju "utegnilo biti zanimivo, tudi v kontekstu, kaj bi to pomenilo za naslednje predsedniške volitve".

Donald Trump
Novice Trump pred volitvami z napadom na anketo CNN in "nezakonite" volivce

Volivci lahko s podporo demokratom Trumpu postavijo veliko oviro

A glede na ankete se to ne bo zgodilo. Republikanci naj bi ohranili večino v senatu, medtem ko demokratom dobro kaže glede večine v 435-članskem predstavniškem domu.

Takšen izid volitev bi bil zagotovo "zavora za predsednika oz. izvršno oblast, predvsem pri finančnih vprašanjih, odobravanju sredstev, proračunu … Tu ima predstavniški dom absolutno glavno besedo," pojasnjuje Petrič.

Demokrati bi tako po navedbah tujih medijev dobili možnost, da uvedejo preiskavo zoper Trumpovo administracijo in blokirajo sprejetje njegove zakonodaje, odprta pa je celo možnost odstavitve Trumpa s predsedniškega položaja.

"Trump ima neke rezultate, česar ne moremo zanikati. Kdor to zanika, ni pošten, je nekorekten in laže javnosti," dve leti predsedovanja Donalda Trumpa komentira Ernest Petrič. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Trump ima neke rezultate, česar ne moremo zanikati. Kdor to zanika, ni pošten, je nekorekten in laže javnosti," dve leti predsedovanja Donalda Trumpa komentira Ernest Petrič. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Možnost odstavitve predsednika bolj hipotetična kot realna

Odstavitev predsednika ali kakšnega drugega visokega funkcionarja je po ameriški ureditvi teoretično mogoča, a zelo malo verjetna, poudarja Petrič. "Za to morajo biti zelo, zelo tehtni razlogi, postopki so zelo zapleteni, zgodba je zelo dolga in težka. Povzroči veliko krizo v državi in je bolj hipotetična kot realna."

Trump je sicer na zadnjih zborovanjih republikanskih pripadnikov opozarjal, da bi s prevlado demokratov v predstavniškem domu država lahko zdrsnila v socializem, revščino in kriminal. Po Petričevem mnenju so to le predvolilne floskule. "Strašenje ljudi pred socializmom, tega v Ameriki ne bo tako hitro. Če že, utegne biti prej pri nas, čeprav tudi malce težje, ker smo ga enkrat že preizkusili in vemo, kaj to prinese."

Donald Trump
Novice Trump pred volitvami opozarjal na strmoglavljenje v socializem, revščino in kriminal

"Kdor zanika Trumpove rezultate, je nepošten in nekorekten"

Petrič meni, da ima Trump po dveh letih vendarle neke rezultate, "česar ne moremo zanikati. Kdor to zanika, je nepošten in nekorekten ter javnosti laže."

Po njegovem mnenju je bilo Trumpovo predsedovanje, kar zadeva domače zadeve v Ameriki, za zdaj kar uspešno. Kar zadeva položaj v svetu, Petrič dodaja, da tako kot druge države išče svoje mesto v novem kontekstu, ki se je zelo spremenil. "Jasno je, da to ne bo svet, v katerem bi Amerika sama imela glavno besedo. Ta ni več država, v kateri se živi najbolje in najbolj lagodno. Vse to pred Američane, volivce in politično elito postavlja številna vprašanja."

Ne spreglejte