SiolNET. Novice Svet
3,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec skrivanja Trumpovih osebnih financ? #video

3,09

termometer

Napovedi ameriških javnomnenjskih anket so se uresničile, republikanci so ohranili oz. celo nekoliko povečali prevlado v zgodnjem domu kongresa, medtem ko so demokrati po osmih letih znovaprevzeli oblast nad spodnjim domom. Večjih sprememb v ameriški politiki ni mogoče pričakovati, še največ jih bo občutil predsednik Donald Trump osebno, ki bo najverjetneje moral razkriti do zdaj skrbno varovane finance, meni politolog Peter Verovšek.

S tem se je Amerika vrnila v nekakšne stare tirnice razdeljene oblasti, ko ima ena stranka v rokah predsedništvo, druga obvladuje kongres. Stanje zadnjih dveh let, ko so imeli vse niti v rokah republikanci, je bilo namreč bolj nenavadna situacija, saj je načeloma "Američanom všeč, če je oblast razdeljena", poudarja politolog in strokovnjak za mednarodne odnose Peter Verovšek.

Verovšek se je v ZDA rodil slovenskim staršem, maturiral je v Sloveniji, potem pa se je šolal na Darmouth Collegeu in univerzi Yale, več let je predaval na ameriški univerzi na Harvardu, od januarja letos pa je predavatelj na univerzi v britanskem Sheffieldu.

Donald Trump Novice Demokratom uspelo: lahko bodo blokirali Trumpa #video

Demokrati so z večino v spodnjem domu kongresa ponovno dobili moč. Kako jo bodo izkoristili?

Kot so že napovedali, jo bodo uporabili za preiskavo predsednika Trumpa. Predvsem bodo prek sodniškega poziva skušali dobiti dostop do njegovih davčnih napovedi. On je namreč prvi ameriški predsednik v zadnjih 50 letih, ki ni sam objavil svoje davčne napovedi. Poleg tega bodo poskušali tudi zaščiti Millerja, ki vodi preiskavo vpliva Rusije na zadnjo kampanjo leta 2016.

Za predsednika bo to zelo težko, saj se bo prvič moral res soočiti s tem, da bodo njegovi nasprotniki lahko uporabili pravo, da pogledajo v njegove osebne stvari. Doslej se je vedno branil, da bi kdorkoli imel vpogled v njegove finance. To se bo zdaj spremenilo.

"Večino ukrepov, ki jih je sprejel Trump, od vprašanj v zunanji politiki dalje, pa je sprejemal samostojno, to bo lahko počel še naprej," je pojasnil Peter Verovšek. "Večino ukrepov, ki jih je sprejel Trump, od vprašanj v zunanji politiki dalje, pa je sprejemal samostojno, to bo lahko počel še naprej," je pojasnil Peter Verovšek. Foto: Matej Leskovšek Spremembe, ki jih omenjate se nanašajo bolj ali manj na Trumpa osebno. Kako pa se bo spremenila politika, odločanje?

Nekaj sprememb bo, Trump je napovedoval, da bo zaprosil za še eno znižanje davkov, to se zdaj seveda ne bo spremenilo. Se mi pa zdi, da izguba spodnjega doma, kar zadeva resne spremembe, na tej ravni ne bo opaznejša. V zadnjih dveh letih je bilo sprejetih malo novih zakonov, ker se tudi republikanci sami med seboj niso strinjali. Zniževaje davkov je bila skoraj edina večja zadeva, ki so jo uspeli sprejeti.

Večino ukrepov, ki jih je sprejel Trump, od vprašanj v zunanji politiki dalje, pa je sprejemal samostojno in to bo lahko počel še naprej.

Donald Trump Novice Donald Trump na veliki preizkušnji #video

Kako ocenjujete prvi dve leti Trumpovega mandata?

To je težko vprašanje. Se mi zdi, da se najbolj pesimistične napovedi, ki jih je dajal takoj po izvolitvi, niso uresničile. Izkazal se je za zelo dobrega kandidata, kot predsedniku pa mu je uspelo sorazmerno malo narediti.

Ekonomija je trenutno zelo dobra, deloma zato, ker so republikanci znižali davke, deloma ker je bila že prej dobra. Veliko vprašanje za naslednje volitve je predvsem to, ali se bo to nadaljevalo ali se bodo poznale posledice Trumpove trgovinske vojne. To se čez čas lahko pozna tudi na ekonomiji in videli bomo, kako bo to vplivalo na naslednje volitve.

Trump je volilni izid označil za uspeh. Republikancem je večino v zgornjem domu kongresa sicer uspelo še povečati. Trump je volilni izid označil za uspeh. Republikancem je večino v zgornjem domu kongresa sicer uspelo še povečati. Foto: Reuters Je trenutni volilni izid že napoved za prihodnje predsedniške volitve?

Kampanja se je s tem že začela. Veliko se je sicer govorilo o demokratičnem valu. Demokrati so sicer imeli zelo težko nalogo, tudi v spodnjem domu, saj so bili volilni okraji narisani v prid republikancem. Za njih je bila to velika zmaga, ni pa bila tista zmaga, na katero so mogoče upali pred šestimi meseci, ko so celo merili na prevzem senata.

V senatu so večino ohranili republikanci, Trump je tudi tvitnil, da je to uspeh. Kaj so s tem obdržali?

Za Trumpa je to dobro, s tem namreč še vedno lahko imenuje zvezne in vrhovne sodnike. Če se odpre še kakšen sedež, bo lahko še tega zapolnil s konservativnimi sodniki.

Donald Trump Novice Trump pred volitvami opozarjal na strmoglavljenje v socializem, revščino in kriminal

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin