Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2023,
7.36

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

196

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Petek, 10. 3. 2023, 7.36

5 mesecev

380. dan vojne v Ukrajini

Ukrajinci razkrili, kdaj bodo proti Rusom sprožili protiofenzivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

196

Wagner, borci, Jevgenij Prigožin | Rusija naj bi izgubila že več kot 156 tisoč vojakov oziroma borcev. Na fotografiji uradno odprtje poslovnega bloka PMC Wagner v lasti Jevgenija Prigožina, poslovneža in ustanovitelja zasebne vojaške skupine Wagner.  | Foto Reuters

Rusija naj bi izgubila že več kot 156 tisoč vojakov oziroma borcev. Na fotografiji uradno odprtje poslovnega bloka PMC Wagner v lasti Jevgenija Prigožina, poslovneža in ustanovitelja zasebne vojaške skupine Wagner.

Foto: Reuters

Po vsej Ukrajini so se zjutraj znova oglasile sirene za zračne napade. Ameriški predsednik Joe Biden bo danes v Beli hiši sprejel predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, s katero bosta po pričakovanjih govorila predvsem o gospodarski konkurenčnosti v luči ameriške zakonodaje za zniževanje inflacije.

Poudarki dneva: 

20.36 Zelenski zanikal ukrajinsko vpletenost v napad na Severni tok

19.41 ZDA: Rusija skuša destabilizirati Moldavijo
18.39 CNN: Rusija zaseženo zahodno orožje pošilja Irancem
18.20 Skupina Wagner odprla naborniške centre v 42 mestih
15.10 Britanski obveščevalci: Rusom zmanjkuje raket
14.24 Ukrajinci razkrili, kdaj bodo proti Rusom sprožili protiofenzivo
14.09 Velik pogreb v Kijevu. Zelenski: Da Vinci, heroj Ukrajine, je umrl.
10.15 ISW: Zdi se, da so si Wagnerjevi borci vzeli premor
8.46 Ukrajina objavila nove podatke o ruskih žrtvah
7.52 Po vsej Ukrajini opozorila za zračne napade 
6.35 Von der Leynova in Biden o gospodarski konkurenčnosti in nadaljnji podpori Ukrajini

20.36 Zelenski zanikal ukrajinsko vpletenost v napad na Severni tok

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ponovno zanikal vpletenost Ukrajine v eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju septembra lani. Obtožbe je označil za smešne in opozoril, da je njihov cilj upočasniti pomoč Zahoda Ukrajini v boju proti Rusiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

plin, uhajanje, Severni tok
Novice Odkrili so jadrnico, ki naj bi jo uporabili napadalci na Severni tok

"Ukrajinci tega zagotovo niso storili. To je smešno," je dejal Zelenski na skupni novinarski konferenci s finsko predsednico vlade Sanno Marin, ki je danes obiskala Kijev. Ob tem je ocenil, da je cilj nedavnih objav v zahodnih medijih o domnevni vpletenosti proukrajinske skupine v sabotažo plinovodov upočasniti pomoč Zahoda Ukrajini v boju proti Rusiji.

19.41 ZDA: Rusija skuša destabilizirati Moldavijo

ZDA so danes obtožile Rusijo, da skuša destabilizirati nekdanjo sovjetsko republiko Moldavijo, med drugim tudi z izrabljanjem uličnih protestov. Končni cilj tega naj bi bila vzpostavitev Moskvi bolj naklonjene vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

18.39 CNN: Rusija zaseženo zahodno orožje pošilja Irancem

Rusija nekaj na bojišču zaseženega zahodnega orožja, ki so ga Ukrajini poslale ZDA in članice Nata, pošilja tudi v Iran, poroča CNN. Po mnenju Američanov bodo Iranci želeli preučiti zahodno orožje, da bi ga obrnili proti Zahodu. Kot vemo, Iran Rusiji tudi pomaga z dobavami orožja, med drugim z droni. Te Rusija uporablja tudi za napade na civilne cilje v Ukrajini.


18.20 Skupina Wagner odprla naborniške centre v 42 mestih

Ruska najemniška skupina Wagner, ki skuša okrepiti svoje enote po hudih izgubah na vzhodu Ukrajine, je v 42 ruskih mestih odprla 58 naborniških centrov, je danes sporočil njen vodja Jevgenij Prigožin.

Plačanci Wagnerja so v prvih bojnih vrstah v spopadih za zavzetje ukrajinskega mesta Bahmut, ki potekajo že več mesecev. Prigožin je priznal, da so v teh spopadih utrpeli velike izgube, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V obdobju napetosti z ruskim obrambnim ministrstvom se je Prigožin že večkrat pritoževal, ker ne more več rekrutirati ruskih zapornikov, ki jih je za boje v Ukrajini množično novačil v zameno za nižje kazni. Prav zato zdaj nove najemniške vojake išče v naborniških centrih, ki so jih vzpostavili večinoma v telovadnicah.

15.10 Britanski obveščevalci: Rusom zmanjkuje raket

Pogostost ruskih raketnih napadov na Ukrajino naj bi se po oceni britanskih obveščevalcev zmanjševala, in sicer zato, ker Rusiji zmanjkuje raket. Tako piše v vsakodnevnem poročilu britanskega obrambnega ministrstva. Rusija mora tako kritično maso na novo izdelanih raket dobiti neposredno s tekočega traku, preden ima dovolj raket za napad, ki je dovolj močan, da premaga ukrajinsko zračno obrambo, piše nemški Die Welt.

14.24 Ukrajinci razkrili, kdaj bodo proti Rusom sprožili protiofenzivo

Za načrtovano spomladansko ofenzivo Ukrajina po lastnih navedbah potrebuje še dva meseca, da ustvari dovolj rezerve. "Moramo povečati dobavo granat težke artilerije kalibra 155 milimetrov in raket dolgega dosega," je dejal svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak v intervjuju, objavljenem v italijanskem časopisu La Stampa. Neodvisni vojaški strokovnjaki so pred tem navedli zgodnejši datum morebitnega protinapada Kijeva, piše nemški medij Die Welt.

14.09 Velik pogreb v Kijevu. Zelenski: Da Vinci, heroj Ukrajine, je umrl.

"Da Vinci, heroj Ukrajine, borec prostovoljec, ikona in pogumen človek - Dmitro Kocjubajlo - je danes umrl v bitki. Borec 67. ločene mehanizirane brigade, poveljnik bataljona. Padel je v bitki pri Bahmutu, v bitki za Ukrajino," je dejal Volodimir Zelenski pred tremi dnevi.

Spomnil je, da je Kocjubajlo od leta 2014 "branil ukrajinsko neodvisnost, dostojanstvo ukrajinskega naroda kot eden najmlajših junakov Ukrajine". "Je eden tistih, katerih osebna zgodovina, značaj in pogum so za vedno postali zgodovina, značaj in pogum Ukrajine," je dejal predsednik Zelenski.

V Kijevu se je danes pogreba udeležilo na tisoče ljudi, slovesa se je udeležil tudi Zelenski.

Zelenski je da Vincija posmrtno odlikoval s križem za vojaške zasluge.

10.15 ISW: Zdi se, da so si Wagnerjevi borci vzeli premor

"Se z Wagnerjem v Bahmutu dogaja kaj čudnega?" se sprašujejo v najnovejšem poročilu Inštituta za vojne študije (ISW). 

Zdi se, da si je ruska skupina plačancev v vzhodnem Bahmutu vzela "začasni taktični premor", še navajajo.

Za Bahmut že mesece potekajo hudi spopadi, Jevgenij Prigožin (na fotografiji), ustanovitelj Wagnerjeve skupine, pa je pred dnevi povedal, da so v začetku tega tedna prevzeli nadzor nad vzhodnim delom mesta. | Foto: Reuters Za Bahmut že mesece potekajo hudi spopadi, Jevgenij Prigožin (na fotografiji), ustanovitelj Wagnerjeve skupine, pa je pred dnevi povedal, da so v začetku tega tedna prevzeli nadzor nad vzhodnim delom mesta. Foto: Reuters

A po mnenju ISW ni jasno, ali bo skupina ohranila svojo operativno premoč v prihodnjih ruskih ofenzivah v mestu. "Poročil, da bi Wagnerjevi borci izvajali ofenzivne operacije iz vzhodnega Bahmuta v osrednje dele mesta, ni bilo," še pišejo.

8.46 Ukrajina objavila nove podatke o ruskih žrtvah

7.52 Po vsej Ukrajini opozorila za zračne napade 

6.35 Von der Leynova in Biden o gospodarski konkurenčnosti in nadaljnji podpori Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden bo danes v Beli hiši sprejel predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, s katero bosta po pričakovanjih govorila predvsem o gospodarski konkurenčnosti v luči ameriške zakonodaje za zniževanje inflacije. Med osrednjimi temami bo tudi sodelovanje EU in ZDA pri nadaljnji podpori Ukrajini.

Kot so že pred obiskom von der Leynove v Severni Ameriki zapisali pri Evropski komisiji, bo v ospredju pogovorov sodelovanje EU in ZDA pri globalnih in geostrateških prednostnih nalogah.

skupina Wagner, vojska, Rusija
Novice Je Prigožin napovedal konec svojih plačancev? "Zadnji korak Wagnerja."

Tako bosta z Bidnom med drugim govorila o sodelovanju pri spodbujanju inovacij in zagotavljanju varnih dobavnih verig na področju do okolja prijaznih tehnologij, saj želijo EU in ZDA ohraniti vodilno vlogo pri tem, so navedli.

Pogovore o tej temi bo po pričakovanjih zaznamovala ameriška zakonodaja za zniževanje inflacije (IRA), ki vključuje velike davčne olajšave in subvencije v višini okoli 370 milijard dolarjev s ciljem spodbujanja domače proizvodnje električnih vozil, solarnih panelov in baterij.

Predsednica komisije, ki je bila prvič na obisku v Beli hiši novembra 2021, pozdravlja odločitev ZDA, da se pridružuje boju proti podnebnim spremembam, a obenem opozarja, da je treba ohraniti enake konkurenčne pogoje na globalni ravni. V odziv na IRA je predstavila tudi t. i. zeleni načrt za evropsko industrijo, katerega namen je okrepiti njeno konkurenčnost na svetovni ravni.

Denis Pušilin
Novice Prodajalec megle, ki je postal Putinov glavni človek v Ukrajini

V Beli hiši so med temami pogovorov izpostavili še sodelovanje med Unijo in ZDA pri podpori Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo. Strani med drugim Kijevu zagotavljata finančno, humanitarno in vojaško pomoč, usklajujeta pa se tudi pri uvajanju sankcij proti Rusiji.

Pripadniki ukrajinskih sil v Bahmutu | Foto: Reuters Pripadniki ukrajinskih sil v Bahmutu Foto: Reuters

Biden in von der Leynova bosta poleg tega govorila o sodelovanju na področju energetske oskrbe in spoprijemanju z drugimi mednarodnimi izzivi, tudi o tistih, povezanih s Kitajsko.

Predsednica komisije je v ZDA prispela iz Kanade, kjer je s tamkajšnjim premierjem Justinom Trudeaujem prav tako govorila o sodelovanju na področju razvoja čistih tehnologij in nadaljnji podpori Ukrajini.

Moldavija
Novice V Moldaviji naj bi preprečili domnevni ukrajinski teroristični napad
Vladimir Putin
Novice Poročilo obveščevalcev: Rusija se lahko v Ukrajini vojskuje še dve leti
Milorad Dodik
Novice Dodik napovedal registracijo "tujih agentov" v Republiki Srbski
Marjan Šarec, Pomoč Turčiji
Novice Šarec: Nabava streliva za Ukrajino mora biti hitra in učinkovita
Novice V Gruziji protesti proti zakonu o "tujih agentih" #video
Ne spreglejte