Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 4. 2020,
7.30

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

3

Natisni članek

Koronavirus Wuhan Kitajska epidemija

Sreda, 8. 4. 2020, 7.30

4 leta

Po več kot dveh mesecih karantene in izolacije se velemesto vrača v življenje #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

3

Mesto Wuhan, kjer je decembra lani izbruhnil novi koronavirus, se po 76 dneh karantene in popolne blokade počasi vrača nazaj v življenje. Odpravljena je prepoved potovanj in po pričakovanjih lokalnih oblasti bo mesto zapustilo več tisoč ljudi, ki so bili skoraj dva meseca ujeti v žarišču izbruha.

Amir Khan
Sportal Koronavirus prišel iz Kitajske? "Menda ne verjamete temu."

Novi koronavirus, ki povzroča bolezen covid-19 in je po svetu terjal že več kot 82 tisoč smrtnih žrtev, je decembra lani izbruhnil v kitajskem mestu Wuhan, ki leži v provinci Hubei. Kitajske oblasti so nato približno mesec dni kasneje, natančneje 23. januarja, sprejele ukrep popolne karantene mesta in prepovedi potovanj za lažje obvladovanje širjenja virusa, imenovanega tudi sars-cov-2.

Fotogalerija
1 / 10

Dvig restrikcij ne pomeni konec ukrepov

Po več kot dveh mesecih po izbruhu je tako odpravljena prepoved potovanj, kar pomeni, da bodo zdravi prebivalci, ki so bili zaradi ukrepov ujeti v mestu, tega končno zapustili. Lokalne oblasti v luči tega pričakujejo povečan letalski in železniški promet ter gnečo na avtocestnih povezavah do preostalih mest. Po ocenah pristojnih na wuhanski železnici naj bi danes z vlakom mesto zapustilo približno 55 tisoč potnikov, piše CNN. S polno paro bo deloval tudi letalski promet. Po poročanju kitajske tiskovne agencije naj bi danes v mestu pristalo in vzletelo okoli 200 letal.

Z dvigom prepovedi potovanj so ponovno oživela letališča.


Dvig prepovedi potovanj je tako eden glavnih mejnikov, ki označuje, da se razmere na Kitajskem končno mirijo. Pristojni epidemiolog  Luo Ping je v preteklih dneh za lokalno televizijsko postajo dejal, da umik restrikcij predstavlja nov začetek za mesto tako v gospodarskem kot družbenem smislu. A je posvaril, da nevarnosti še vedno ni konec, saj so oblasti pred novo naporno nalogo, in sicer preprečevanje uvažanja novih primerov okužb.

"Z zagonom proizvodenj se bodo ljudje končno vrnili v službe, kar pomeni povečano migracijo in pretok delavcev na dnevni ravni, zato lahko ponovno pride do širjenja okužb. Nekateri prebivalci so popolnoma opustili uporabo zaščitnih mask, ko gredo v javnost. Ponovno odprtje mesta ne pomeni, da je širjenja okužb konec, kot tudi ne pomeni popolnega opuščanja ukrepov za prepričevanje in nadzor epidemije," je za tamkajšnjo televizijsko postajo še pojasnil Luo.

Javno in družbeno življenje v mestu se počasi vračata v normalno stanje. | Foto: Reuters Javno in družbeno življenje v mestu se počasi vračata v normalno stanje. Foto: Reuters

Novice Kitajska: vsi morajo izvedeti, kaj delamo v Italiji

Na vrnitev v normalno stanje so se pripravljali dobra dva tedna

Pristojni so se na opustitev ukrepov pripravljali dobra dva tedna. 25. marca so znova zagnali javni potniški promet, tri dni pozneje pa je oživela tudi podzemna železnica. Postopoma svoja vrata odpirajo tudi podjetja, proizvodnje in gostinci. Kot je za televizijo še povedal Luo, je 3. aprila svoje proizvodnje zagnalo več kot deset tisoč podjetij in tovarn, navaja CNN. Šole do preklica ostajajo zaprte.

V mestu so ponovno zagnali proizvodnje, zato so se delavci lahko vrnili v službo. | Foto: Reuters V mestu so ponovno zagnali proizvodnje, zato so se delavci lahko vrnili v službo. Foto: Reuters

Poleg oživitve potovanj so se pristojni pripravili tudi na mobilizacijo prebivalstva. Zdravim prebivalcem je  namreč v preteklih dneh vlada na mobilne telefone naložila tako imenovano zeleno kodo QR, ki služi kot potrdilo, da je občan zdrav in varen za potovanje oziroma primeren za vrnitev na delo.

Če oseba ni zdrava, mesta ne sme zapustiti. Omenjeno kodo lahko dobijo le prebivalci tistih stanovanjskih sosesk, za katere so razglasili, da v njih ni več epidemije. Tisti, ki prebivajo v soseskah, kjer je še vedno epidemija, ostajajo v karanteni.

Prebivalci so si lahko po težkem obdobju končno malce oddahnili. | Foto: Reuters Prebivalci so si lahko po težkem obdobju končno malce oddahnili. Foto: Reuters

In čeprav se mesto vrača v življenje, pa prebivalcem kljub vsemu ni dovoljeno povsem prosto gibanje po mestu. Ti morajo ob vsakem izhodu iz stanovanjske skupnosti priložiti omenjeno zeleno kodo, je še pojasnil epidemiolog Luo.

"Prebivalce vseeno pozivamo, naj ostanejo pozorni na epidemijo. Ne zapuščajte domov, če to res ni potrebno. Če se gibate na prostem, spoštujte zaščitne ukrepe in nosite masko," je po poročanju CNN še povedal kitajski epidemiolog.

V Wuhanu so se s projekcijo slik na tamkajšnjih stolpnicah zahvalili in poklonili na tisoče zdravstvenim delavcem, ki so v mesto pripotovali in pomagali pri oskrbi okuženih. 


Wuhan koronavirus
Novice Je 57-letna prodajalka na wuhanski tržnici pacient nič? #video

Zdravstveni delavci opozarjajo na vrnitev virusa

K previdnosti prebivalcev poziva tudi preostala stroka. Zeng Guang, glavni epidemiolog s kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni, je že prejšnji teden posvaril, da epidemije v državi še ni konec. "Kitajska ni še blizu konca epidemije, smo pa stopili v novo fazo," je poudaril.

Glede na to, da število okužb na globalni ravni še vedno narašča, je pozval k pozornemu spremljanju uvoženih primerov iz tujine - mnogi izmed njih so kitajski študentje, ki se šolajo v tujini in bi se radi vrnili domov, ter delavci. Do včeraj so namreč zabeležili kar 698 primerov uvoženih okužb s koronavirusom. 

Potniki se vračajo domov. | Foto: Reuters Potniki se vračajo domov. Foto: Reuters

Čeprav v zadnjih 24 urah oblasti niso zabeležile nobenih novih smrti, kar je prvič po januarju, ko so začeli objavljati podatke o umrlih, pa se povečuje število asimptomatskih okužb - torej tistih, ki simptomov ne kažejo, a lahko prenašajo bolezen. V zadnjem dnevu so jih zabeležili več kot tisoč, večino v Wuhanu.

Kitajska Wuhan
Novice V Wuhanu bodo odpravili omejitve potovanj

Ljudje bodo lahko končno pokopali svoje ljubljene

Poleg dviga prepovedi potovanj so oblasti končno dovolile tudi izvajanje pogrebov, ki so bili od 25. januarja letos prepovedani. Družine več tisoč smrtnih žrtev se lahko tako končno poslovijo od svojih ljubljenih, katerih posmrtni ostanki so bili ta čas shranjeni v pogrebnih domovih. Kljub temu pa še naprej niso dovoljene pogrebne slovesnosti. 

Številni so se poklonili umrlim. | Foto: Reuters Številni so se poklonili umrlim. Foto: Reuters

Kitajski predsednik Ši Džingping je ob marčevskem obisku mesta pohvalil lokalne oblasti in vnemo pri zajezitvi koronavirusa ter prebivalce, ki so prebrodili več kot 70-dnevno karanteno, označil za heroje. Sicer pa naj bi se v Wuhanu s koronavirusom okužilo več kot 50 tisoč ljudi. Za posledicami bolezni covid-19 je umrlo več kot 2.500 ljudi. 

koronavirus
Novice Zaradi koronavirusa umrl direktor bolnišnice v Wuhanu #video
Ne spreglejte